Tako to obično bude. Jede vam se čips baš kad ga nemate u zalihama i još je, k tome, na neradni dan. I tada se upuštate u naoko tako lagan potgvat pripreme domaćeg čipsa, no na kraju sve završi razočaravajućim rezultatom i, ako baš nemate nimalo sreće, žgaravicom. Idući put kad vam se prohtije čipsa na neradan dan (danas?), sjetite se ovog recepta. Trebao bi jamčiti savršeno hrskavi domaći čips, a tajna je u, vjerovali ili ne, octu. Namakanje fetica krumpira u octu prije prženja ekvivalent je ubijanju dviju muha jednim udarcem: garantira hrskavost i smanjuje upijanje masnoće.
Nije na odmet napomenuti i kako nije nimalo svejedno koju ćete sortu krumpira koristiti. Optimalno bi bilo uzeti žuti, nešto mekši krumpir, poput onog sorte yukon gold. Trebat će vam ga oko kilogram, a octa će vam na tu količinu trebati točno 60 mililitara.
Evo popisa sastojaka i postupka pripreme.
Savršeni domaći čips
Sastojci:
1 kilogram žutih krumpira
60 mililitara bijelog octa
3 žlice soli plus još za posipanje
ulje za prženje
Postupak:
Krumpir tanko narežite, pa ga isperite pod hladnom vodom sve dok voda ne postane bistra. Stavite ga u posudu s hladnom vodom, dodajte ocat i sol. Ostavite da tako stoji oko pola sata.
Potom krumpir ocijedite i potpuno osušite čistom krpom. Zagrijte ulje pa pržite krumpir u nekoliko tura dok ne porumeni, otprilike 2 do 3 minute po seriji. Prebacite u lim za pečenje obložen papirnatim ručnikom i posolite po želji.