Overlay
neodoljiva raskoš

Božićna torta dostojna kraljevskog stola: isprobajte stoljetni recept i modernu verziju, za sve one koji tvrde da kolač nije kolač ako nema kremu...

Piše Tea Sumić Miletić
25. prosinca 2020. - 11:38

Ako ste u potrazi za slasticom dostojnom božićnog objeda - ili božićne poslijepodnevne kavice, za one koji "ne ostave mjesta" za slatko na kraju svečanog ručka - ne tražite dalje. Imamo savršen prijedlog koji uključuje stoljećima star, tradicionalni recept. Prema nekim podacima izvorno su se pripremale još u rimsko doba, na samom početku zime, u sklopu svečanosti kojima se slavio solsticij, što daje naslutiti da bi im porijeklo moglo sezati još dublje u prošlost.

U davnini su se u ovakve kolače stavljali zrnje šipka i pinjoli, a kako je s osvajanjima i uspostavom trgovačkih putova do Europe stiglo obilje u to doba jako skupocjenih začina, i oni su pronašli svoj put do ovakvih kolača. Stoga ne čudi da su se ovakve slastice, koje su smatrane osobitim luksuzom, pripremale i na kraljevskim dvorovima, a običaj njihove pripreme u vrijeme božićnih blagdana održao se do danas.

Običaj je bio ovakvu vrstu torte ispeći i do tri tjedna unaprijed pa ju ostaviti da stoji na hladnom mjestu umotana u pergament-papir kako bi se svi sastojci dobro proželi. Visoki udio meda, klinčića, alkohola i citrusa osiguravao je da se slastica ne pokvari, no do određenog je stupnja fermentacije ipak dolazilo, što je kolaču davalo osobit okus.

Mi vam donosimo ponešto moderniziranu verziju koja sadrži čokoladu i liker od kave. Zbog toga što sadrži tek 150 grama brašna, a puna je suhog voća u tijesto obavezno stavite, kako je navedeno, i prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

Ovakva se torta, zato što je tako obilato začinjena aromatičnim sastojcima tradicionalno jede bez ikakvih dodataka, tek nakapana alkoholnim pićem poput ruma, brandyja i viskija ili pak prelivena najobičnijom bijelom šećernom glazurom, no ako ste od onih kojima uvijek fali još malo kreme, poslužite je s nešto rjeđom kuhanom kremom od vanilije ili s malo sladoleda.

A ako se želite potpuno raskalašiti, nadjenite je: ispecite tijesto u tri ture pa dobivene slojeve spojite ganacheom od pola litre vrelog slatkog vrhnja prelivene preko 250 grama tamne čokolade. Neka ne fali raskoši!

Božićna čokoladna torta s kandiranim voćem

350 grama suhih šljiva

250 grama grožđica

125 grama ribiza

50 grama kandirane narančine kore 

175 grama mekanog maslaca

175 grama tamno smeđeg šećera muscovado

175 mililitara tekućeg meda

125 mililitara likera od kave

2 - 3 naranče (sok i korica)

1 žličica začina za medenjake

4 žlice kakaa

3  jaja 

150 grama brašna

75 grama mljevenih badema

½ žličica praška za pecivo i ½ žličica sode bikarbone

Stavite voće, maslac, šećer, tekući med, liker od kave, narančin sok i koricu, začin i kakao u veliku široku posudu i lagano kuhajte, miješajući dok se maslac topi, 10 minuta, a zatim skinite vatru i ostavite da odstoji 30 minuta.

Dodajte razmućena jaja, brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo i sodu bikarbonu i promiješajte drvenom žlicom. Smjesu ulijte u kalup za torte kojem ste vbisinu dodali umetnutim kartonom ili folijom.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva i pecite 1¾ – 2 sata, do tada bi vrh torte treba biti čvrst, ali će sredina i dalje biti pomalo mekana.

25. travanj 2024 01:59