Overlay
‘GENERACIJA+‘

Tinejdžeri kroz oči tinejdžerice: Krilatica serije koju je Zelda Banrz napisala u dobi od 17 godina glasi ‘Pokaži mi nešto stvarno‘ i ona to pokazuje

Piše Marko Njegić
20. ožujka 2021. - 18:20

Plus umjesto slova “t” u izvornom naslovu nove HBO-ove tinejdžerske serije “Genera+ion” tu je kako bi kreatori Daniel i Zelda Banrz poručili da se “Generacija+” izdvaja na televizijskom tržištu za mlade, koliko god je sjeni "Euforije" teško umaknuti, "Genera+tion" je na pola puta između serija "Euphoria" i "Sex Education", bliža prvospomenutoj kojoj bi, čini se, mogla biti dobar parnjak.

Niska ocjena "Generacije+" na IMDb-u (trenutačnih 5.0) frapira jednako kao ocjena za "Mi djeca s kolodvora ZOO" (5.8), posebice uzimajući u obzir (pre)visoke ocjene nekih drugih serija, poput "Ginny i Georgia" (7.3).

"Genera+tion" je puno realističniji od  Ginny&Georgia", pa i filmičniji, kao "Euphoria", samo manje superstilizirano. Krilatica serije, ispisana na plakatu, glasi "Pokaži mi nešto stvarno" ("Show me something real") i "Generacija+" to zasad pokazuje, ne libeći se psihofizičke eksplicitnosti.

Mladi se ovdje ponašaju kako se zapravo ponašaju i govore kako stvarno govore, a ne da izgleda kako su njihove obrasce ponašanja i vokabular oblikovali/pisali autori serije.

Zasigurno autentičnost leži i u činjenici da je ko-kreatorica serije 19-godišnja Zelda Barnz, znači "Genera+ion" je sagledan očima nekoga tko je friško prošao kroz burno tinejdžersko razdoblje, a ne očima odraslog filmaša/filmašice.

Za razliku od "Ginny i Georgia", "Generacija+" drži roditelje u dalekom drugom planu (Martha Plimpton, Sam Trammell...). Zelda je, kažu, scenarij napisala u dobi od 17 godina, a ispeglao ga je njezin otac, ko-kreator Daniel Barnz, preuzevši i režiju (režirao nezavisni film "Cake" s Jennifer Aniston, scenarist mladenačke romantične fantazije "Zvijer").

Jasno, scenarij karakterizira i manjak iskustva, vidljivo po početnoj sceni koja grabi pozornost, ali i sugerira proizvoljnost sa situacijom u kojoj djevojka koja ne zna da je trudna (!) dobije trudove u zahodu šoping-centra, nakon čega se radnja vraća natrag, prateći nekoliko tinejdžera (najkompleksniji i najživopisniji je Chester u interpretaciji mlade nade Justicea Smitha; "Jurski svijet 2", "Detektiv Pikachu") s povremenim skakanjem naprijed do ovog trenutka.

"Prijateljica samo što nije rodila", obznanjuje frendica mlade trudnice. Trudnoća, seks i seksualnost, izloženost društvenim mrežama...

To su glavni motivi serije realizirane bez dlake na jeziku u smislu da se ne libi eksplicitne golotinje ("dick pic") i otkačenih situacija koje su postale normalne za današnju ciljanu publiku.

Međutim, "Genera+ion" odaje počast i nevinijim tinejdžerskim filmovima osamdesetih ("The Breakfast Club"), a i pršti trenucima inspiracije, primjerice kad likovi tonu na dno bazena ili mora u bijegu od svijeta oko sebe.

Teško je, naravno, znati kakva će serija biti do kraja, ali nakon prve tri dosad emitirane epizode od ukupno osam, "Generacija+" pokazuje veliki potencijal da se razvije u nešto uistinu posebno kao što je "Euforija" ili barem posebnije, a već sada se može reći da je dojmljivija i zanimljivija od razočaravajuće "Mi smo ono što jesmo".

SERIJA: Genera+ion; humorna drama; SAD, 2021. KREATORI: Daniel i Zelda Banrz ULOGE: Justice Smith, Chloe East OCJENA: *** ½

19. travanj 2024 21:41