Overlay
Zimska zabava

Svi već znamo što je danski Hygge, ali vrijeme je da prigrlimo i norveški friluftsliv: niske temperature ne moraju omesti aktivnosti na otvorenom

Piše Stil
Foto Shutterstock
9. prosinca 2020. - 15:03

Prošlo je već neko vrijeme otkako su nas Skandinavci upoznali sa svojim Hyggeom, životnim stilom koji je fokusiran na udobnost i stvaranju opuštene atmosfere u vlastitome domu. Nije potrebno naglašavati kako nam je taj pretežno danski lifestyle sada potrebniji nego ikada. Udobne pidžame i papuče, mirisne svijeće,  vruća čokolada ili čaj učinit će ovaj novi polu lockdown izdržljivijim. Ali sjevernjaci, posebno Norvežani imaju još jedan pojam koji bi nam mogao dobro doći u ovoj pandemiji, friluftsliv koji možemo doslovno prevesti kao život na svježem zraku, piše Real Simple.

U našim toplijim krajevima zime nisu tako oštre, ali i kraće traju pa nam nije problem u tom periodu preskočiti aktivnosti na otvorenom. Na dane kada puše jaka bura ili pada kiša na gradskim ulicama Mediterana rijetko da se može vidjeti ikoga tko baš nije primoran napustiti toplinu svoga doma. E pa Norvežani nam sugeriraju upravo suprotno, a to je da izađemo iz svoje zone komfora i prigrlimo upravo hladni, svježi zrak zimskih mjeseci.

Dokazano je da nekoliko sati tjedno provedenih u prirodi može učiniti čuda za naše mentalno zdravlje, a upravo sada se zbog vremenskih prilika zatvaramo u kuće, izoliramo i buljimo u ekrane čitave dane. Umjesto toga, zašto ne biste navukli na sebe najtopliju odjeću i otišli istražiti krajolik u vašoj blizini. Možda ga inače dobro poznajete, ali bi vas imogle znenaditi njegove zimske ljepote.

Ako upišete hashtag #friluftsliv na društvenim mrežama naći ćete pregršt fotografija na kojima ljudi planinare, kampiraju ili jednostavno šeću prirodom iako se po njihovoj odjeći da razaznati kako temperature ne pružaju osobitu dobrodošlicu, što nas, navikle na ugodnu klimu, može odbiti. Donosimo zato nekoliko savjeta kako se prilagoditi ovom lifestyleu.

Isprobajte nešto novo

Sljedeći put kada odete u kratku šetnju razmislite što bi joj moglo dodati dašak novog uzbuđenja. Zastanite da prikupite nekoliko grančica s kojima kasnije možete napraviti zanimljiv aranžman ili naprosto samo da biste duboko udahnuli i bolje promotrili okoliš koji vam se čini tako poznat, a kada ste zadnji put na njega obratili pozornost.

Budite razigrani

Bez obzira na to imate li djecu ili ćete samo u sebi probuditi davno zaboravljenu razigranost, pozovite grupu prijatelja i osmislite nekoliko igara na otvorenom. Bilo da se radi o utrci gdje svi imaju zajednički cilj, a do njega kreću s drugih lokacija ili u slučaju da ste posjetili mjesto gdje je već napadao snijeg pa se uključite u ludu partiju grudanja, vjerujte brzo ćete zaboraviti da vam je ikada bilo hladno.

Obucite se slojevito

Kada tek izađete iz zagrijane kuće koliko god slojeva imali učinit će vam se nedovoljnima, ali ubrzo ćete poželjeti da imate što skinuti. Zato umjesto nekoliko ekstremno debelih komada odjeće radije obucite više slojeva i povremeno ih skidajte i opet oblačite kada zatreba. Uostalom slojevito odijevanje je zabavnije.

Ponesite nešto za jelo

Friluftsliv je specifičan po tome što ne uključuje brzinske šetnje parkom od 15 minuta već dulji boravak i suživljavanje s prirodom. Tijelo na hladnoći troši puno više energije pa će vam možda biti potrebna okrjepa. Ponesite termosicu s vrućim čajem i spakirajte sendviče za sebe i prijatelje pa će cijelo iskustvo biti puno ugodnije.

Učinite vanjski prostor udobnijim

Ako imate dvorište koje je tijekom zimskih mjeseci posve beskorisno ponovno razmislite o mogućnostima koje nudi. Iznesite nekoliko stolica i deke, zapalite vatru u sredini i imat ćete dojam da ste na zimskom kampiranju. Svakako pokušajte ostati kreativni jer nema ništa gore od padanja u pandemijsku apatiju. 

22. travanj 2024 21:00