Overlay
‘CRNI NARCIS‘

Suspregnuta žudnja na nezgodnom mjestu: pogledali smo novu seriju snimljenu po poznatom filmu, predložak je u jednom pogledu ipak zamjetno nadmašen

Piše Marko Njegić
Foto IMDb
12. prosinca 2020. - 19:03

Trodijelna serija "Crni narcis" snimljena je prema filmskom klasiku iz 1947. Michaela Powella i Emerica Pressburgera, adaptaciji romana Rumer Godden s Deborah Kerr u glavnoj ulozi časne sestre koja vodi samostan za redovnice podno Himalaja. Sestru Clodagh sada glumi Bond-djevojka ("Zrno utjehe") Gemma Arterton ("Princ Perzije", "Byzantium", "Tamara Drew").

"Black Narcissus" se, kao i film ovjenčan s dva Oscara, bavi suspregnutom žudnjom i iskušenjem na mjestu gdje takve stvari nisu dozvoljene (samostan), a redovnice su tu poslali "Mother Superior" Dorothea (posljednja uloga Diane Rigg) i časni otac Roberts (Jim Brodbent). Imajući tri epizode od sat vremena pred sobom, serija ne okoliša puno. Jednom kad Clodah i ostale sestre stignu u napuštenu indijsku palaču "gore u planinama", koju će pretvoriti u samostan, otvoriti školu i postaviti primjer za "Godly life", okosnica "Crnog narcisa" je uspostavljena.

image
IMDb

Planinsku palaču bije glas da je ukleta, kao nekakav prostor natprirodne aktivnosti. "Strahujem da bi se nešto grozno moglo dogoditi", kaže netko. Natruhe gotičkog horora vidljive su nakratko u ponekim indijskim prikazama u ogledalima, koje dođu kao mali podsjetnik na okupaciju Indije od strane Engleske (godina je 1934.), zemalja čijih se kompliciranih političkih odnosa i kulturnih razlika serija tek ovlaš dotiče.

"Crni narcis" samo koketira sa staromodnom nadnaravnom stravom i užasom, tj. politikom/kolonijalizmom. Odnosno, "natprirodno" je preslika sila prirode, zaključane seksualnosti koja se polako otključava i formira ljubavni trokut na relaciji Clodah – mr. Dean (Alessandro Nivola) – mlada sestra Ruth (Aisling Franciosi). Dean budi u Clodah zatomljene seksualne porive kojih se odrekla i oni izlaze na površinu u obliku flešbekova, maštanja ili snova u kojima jaše konja raspuštene kose, sanja poljupce ili vođenje ljubavi, što ne prolazi nezapaženo u samostanu.

image
IMDb

Serijski "Black Narcissus" ne donosi ništa što nismo vidjeli u filmskome u pogledu pričanja priče, boje fotografije i jednako užurbanog kraja na vrhu zvonika. Ipak, glumice su na visini zadatka, od Arterton (na tragu Kerr) do Franciosi (bolja od prethodne tumačice Kathleen Byron), a njihovi likovi fino uslojeni, imaju svoje unutarnje sadašnje i prijašnje živote te njima pripadajuće konflikte. Pamtljiva je i Rigg koja, nažalost, nije doživjela premijeru "Crnog narcisa". Njoj je solidna serija i posvećena.

SERIJA: Black Narcissus; drama; Velika Britanija, 2020. KREATOR:Amanda Coe ULOGE: Gemma Arterton, Alessandro Nivola OCJENA: *** 

19. travanj 2024 05:31