Overlay
preporuke

Što večeras gledati? Pitanje smo postavili Splićaninu kojem su filmovi i serije specijalnost, kao odgovor smo dobili tri odlična prijedloga

Piše Stil
Foto Shutterstock
23. travnja 2021. - 21:03

S pitanjem što bismo dobro mogli gledati ovog smo se puta obratili Raulu Brziću, filmskom i TV snimatelju. Nakon niza kratkih igranih, dokumentarnih filmova te TV projekata (HRT: “Generecija Y”, “Paravan”) snimio je i cjelovečernje filmove “Predstava”, “Mrak” i “Oproštaj”.

A evo što nam preporučuje za gledanje.

HOMELAND

Jedna od uspješnijih dugovječnih serija. u potpunosti plijeni pažnju gledatelja svojim intrigantnim značajkama. Ako vam špijunski trileri i nisu prvi izbor, Homeland bi vas svejedno mogao privući zanimljivom radnjom, pomno razrađenom kroz osam sezona. Svaka od tih sezona vodi priču u drugačijem smjeru, a posebno su dojmljivi plastično napisani i višedimenzionalni likovi. Glavna je Carrie (Claire Danes) koja, kao mlada i ambiciozna operaterka CIA-e, vodi gotovo privatni rat protiv terorizma dok se u isto vrijeme bori s bipolarnim poremećajem.

image
IMDb

Kao njenog saveznika i očinsku figuru upoznajemo Saula (Mandy Patinkin), operativca iz hladnog rata koji svojim statusom kroz sezone drastično varira, od pozicije direktora CIA-e do samog marginalca. Uz mnoštvo likova, vješto integriranih u radnju, u Carrienoj borbi pratimo i Quinna (Rupert Friend), hladnokrvnog operativca/ubojicu koji je ujedno i Carriein anđeo čuvar. Homeland ne forsira isključivu zapadnjačku ispravnost naspram istočnjačke fanatičnosti u vječitim sukobima, već priča priču o običnim ljudima koji su izabrali neobična zanimanja i svakodnevno žive svoje odabire, poraze i uvjerenja na ponekad nejasnom ratištu u borbi istoka i zapada.

TRAPPED

Trapped je Islandska kriminalistička serija koja za sada ima dvije sezone od po 10 epizoda. Radnja prve sezone, po čemu je i serija naslovljena nazivom Trapped, odnosno na hrvatskom Zarobljeni, događa se u malom islandskom gradiću koji je zbog snijega odsječen od ostatka svijeta. Miran uspavani gradić u tim izoliranim uvjetima uzdrma pronalazak tijela, obezglavljenog i bez udova.

image
IMDb

Slučaj preuzima policijski inspektor Andri (Ólafur Darri Ólafsson) koji pored svojih privatnih problema i uz pomoć dvoje kolega, ujedno jedinih policajaca u gradiću, pokušava riješiti misterij nepoznatog, ali očito monstruoznog ubojstva. Uz vrhunsku glumu, odličnu kameru, kvalitetnu režiju i intrigantnu priču o neobičnom slučaju, kroz ovu je seriju živopisno prikazan život na Islandu, dinamika njegove svakodnevnice i problemi tamošnjih stanovnika.

SPACE FORCE

Prva dva primjera navedenih serija, dosta su ozbiljna i pomalo mračnih tema, stoga bih za opuštanje preporučio visoko budžetni sitcom Space Force, ako uopće možemo govoriti o jednoj takvoj kategoriji. Za sada je snimljena samo jedna sezona u 2020. godini. Serija se bazira na imaginarnoj ideji da se pri američkoj vojsci osnuje novi rod koji bi se bavio svemirskim ratovanjem, a sve to kako bi uspješno kontrirali Kini i Rusiji.

image
IMDb

Za zapovjednika tog novog vojnog roda izabran je general Naird kojeg glumi odlični Steve Carell. General Naird bivši je odlikovani vojni pilot koji zajedno sa svojim kolegom znanstvenikom dr. Malloryem (John Malkovich) zajednički od nule pokušava formirati Space force. Situacije u seriji su relativno realistične, ali pravi elementi komedije odlično su uvedeni u kompleksan odnos između discipliniranog vojnika kojeg igra Carell i pomalo ludog znanstvenika i pacifiste čiju ulogu tumači Malkovich, kao i kroz njihove konstantne sukobe. Ako i niste ljubitelj znanstvene fantastike u ovoj seriji možete uživati u zanimljivim kratkim 30 minutnim epizodama vrhunske produkcije i kvalitetnoj izvedbi velikih talenata Carella i Malkovicha.

16. travanj 2024 14:18