Overlay
‘The Moon‘

Pjesma Irene Žilić uskoro će se naći na Morcheebinom novom albumu, popričali smo s njom o tome kako je došlo do suradnje i o drugim planovima koje ima

Piše Marija Mlačić
Foto Privatne fotografije
16. prosinca 2020. - 18:04

Na ovogodišnjoj Međunarodnoj autorskoj konferenciji MAKK, Skye Edwards iz benda Morcheeba najavila je da će na svom novom albumu obraditi i pjesmu 'The Moon' Irene Žilić, mlade hrvatske pjevačice s kojom su već i ranije surađivali. S obzirom na to da se radi o jednom od najboljih suvremenih sastava riječ je o iznimnoj časti koju je ona svakako zaslužila.

Irena je već četiri godine uspješno surađivala s bendom, a sve je počelo njihovim koncertom u Zagrebu.

-Skye i Rossa sam upoznala 2016. godine kad sam nastupala kao njihova predgrupa u Tvornici Kulture. Nakon koncerta ostala sam u kontaktu s Rossom te 2018. dobila priliku otići s Morcheebom na njihovu britansku i talijansku turneju. Tu smo vjerujem ostvarili i najljepši kontakt te se ipak bolje upoznali, ispričala nam je pjevačica.

image
Privatne fotografije

Njihova zajednička turneja bila je za nju posebno iskustvo kada je upoznala druge publike i vidjela razlike između naše i strane glazbene scene.

-Publike se razlikuju između gradova pa tako i država. U Britaniji smo bili uistinu svugdje lijepo prihvaćeni, a dodatno nas je oduševilo to što publika ima kulturu dolaženja na koncerte od početka. Takvo nešto je  za nepoznat bend tj. izvođača na ovakvim turnejama jako bitno jer daje priliku doći u direktan kontakt s velikom publikom, kaže Irena.

Ona iza sebe ima već dva albuma, a pjesma 'The Moon' nastala je u sklopu njenog drugog, pod nazivom 'Haze' iz 2017. godine.

-Kao i čitav album, pjesma 'The Moon' dotiče se tematike bijega od bespomoćnosti, a inspiraciju najčešće uzimam iz vlastitih iskustava i doživljaja. Pjesma je sigurno obogaćena od strane Marka Mrakovčića, koji je zaslužan za produkciju i bez kojeg album sigurno ne bi bio isti. 'Haze' materijale sam ciljano radila samo s Markom jer sam htjela vidjeti što i koliko možemo dobiti takvim načinom rada.

image
Privatne fotografije

Irena je osim s Mrakovčićem surađivala i s drugim našim autorima i aktivno prati domaću glazbenu scenu. U zadnje vrijeme je, kaže najviše slušala Valentina Boškovića i njegov zadnji album 'Velika Praska'.

-Što se tiče suradnji, imala sam priliku raditi do sad s Fog Frog Dogom, Side Projectom, The Strange, (The) Lesser Man… Također s Lucijom Potočnik imam zajednički projekt pod imenom Neon Wife te trenutno pripremamo nove materijale, nabraja Irena koja je očigledno nikada ne staje. Osim toga završila je biologiju, pa radi i u struci.

image
Privatne fotografije

Dvojac iz Morcheebe nikada nije krio koliko im se sviđa njena glazba, ipak naša pjevačica je bila ugodno iznenađena kada su prvi put spomenuli da bi uzeli njenu pjesmu za svoj novi album. Sky je rekla da ta pjesma uistinu ima zvuk koji je u skladu s njihovim, a nju je posebno oduševilo kada je prvi put čula kako zvuči u njihovoj izvedbi.

-Ideja o njihovoj obradi “The Moon” je prvi spomenuta prije otprilike godinu dana i poprilično me iznenadila. Još šokantnije je bilo čuti snimku po prvi put. Mislim da mi je tek tad postalo jasno da će se to uistinu i ostvariti, veli nam naša nova zvijezda.

25. travanj 2024 14:20