Overlay
dobro štivo

Ostanite kod kuće i čitajte: po ovakvom vremenu najbolje se ušuškati s dobrom knjigom, imamo tri prijedloga Ivice Ivaniševića

Piše Stil
Foto Shutterstock
9. veljače 2021. - 09:34

Uvijek nam je zanimljivo doznati što pisci čitaju kad ne pišu pa smo za književne preporuke zamolili cijenjenog kolegu i pisca Ivicu Ivaniševića. Kao iz rukava, ekspresno je izvukao tri zanimljiva naslova, kratko i jasno objasnivši zašto bi svakog od njih vrijedilo uzeti u ruke. Mi ćemo vam ipak prišapnuti da se u ruke itekako isplati uzeti i neku od njegovih knjiga, a izbor vam je poprilično bogat. Najnoviju od njih, kriminalistički roman Sutra je novi ručak, objavio je 2020.

image
svijet koji

Visłava Szymborska: „Svijet koji nije od ovoga svijeta“ (Fraktura, Zaprešić)

Poljska nobelovka pisala je relativno malo (ostavila je za sobom opus od niti 400 pjesama, a umrla je u 89. godini), zaokupljena relativno malim (hoću reći običnim, svakodnevnim, univerzalnim temama), pa ipak se s puno ozbiljnih razloga uspela do časti velike spisateljice. Ovaj izbor iz njezine poezije prevela je i sastavila Đurđica Čilić.   

image
pisma s juga

Marko Tomaš: „Pisma s juga“ (V.B.Z., Zagreb)

Marko Tomaš, pisac s najviše adresa, zavičaja i domovina, korijenski  je Mediteranac, prije svega Mostarac, ali pomalo i Splićanin. U Sloveniji služi kao neka vrsta (ne)ovlaštenog tumača za pitanja juga i južnjaka. Lucidni tekstovi sabrani u ovoj knjizi prethodno su objavljivani u mariborskoj „Večeri“.

image
thomas piketty

Thomas Piketty: „Kapital i ideologija“ (Profil, Zagreb)

Ako vam je dodijalo binđanje televizijskih serija, prebacite se na knjigu Thomasa Pikettyja. Da biste se probili kroz više od tisuću stranica, potrošit ćete vrijeme dovoljno za gledanje barem desetak sezona nekog serijala, ali to neće biti uludo potrošeni sati i dani. Povremeno će biti čak i uzbudljivi.

24. travanj 2024 16:30