Overlay
‘CLARICE‘

Kad Clarice utihne: Lecterova bolja polovica nije se proslavila u solo avanturi. Što je Starling bez Hannibala? Ništa ili malo toga, bar u ovoj seriji

Piše Marko Njegić
6. svibnja 2021. - 18:53

U godini kad "The Silence Of The Lambs" slavi 30. obljetnicu od kinopremijere, a "Hannibal" 20. rođendan, televizija je plasirala seriju "Clarice", o agentici FBI-a i protagonistici navedenih filmova koju su tumačile oskarovke Jodie Foster i njezina nasljednica Julianne Moore.

Tajming je, znači, stopostotno pogođen, ali serija u produkciji CBS-a baš i nije. Film "Kad jaganjci utihnu" pokazao se kao pretežak teret za seriju, jednako kao i Fosteričina izvanredna uloga za novu tumačicu lika Clarice Starling – mladu australsku glumicu Rebeccu Breeds (r. 1987.).

Rebecca se trudi i prilično je neloša, no Clarice iz filma jednostavno nije karakterno otisnuta u njoj kao što je, obrnutom kronologijom, don Vito Corleone Marlona Branda ("Kum") otisnut u Robertu De Niru ("Kum II").

Autori serije trude se to sakriti flešbekovima na događaje iz "The Silence Of The Lambs", odnosno autoreferencijalnim košmarima, traumama i halucinacijama koje Clarice proživljava (noćni leptir ili blejajuće janje kao zajednički motiv), a produkt su njezine prijašnje potrage za serijskim ubojicom Buffalo Billom, uz pomoć Hanibala Lectera.

Nije ni Moore imala lagan zadatak naslijediti Fostericu, ali ona je bolja glumica od Breeds i imala je drugu polovicu "Jaganjaca" – doktora Lectera (Anthony Hopkins).

Što je Clarice bez Lectera? Ništa ili malo toga, barem u ovoj seriji koja je do sredine travnja emitirala sedam epizoda prve sezone, a preostalih pet slijedi nakon jednomjesečne pauze, od 6. svibnja, u jednotjednom ritmu.

Sedam epizoda su ogledalo "Clarice" koja tu i tamo zabljesne ponekom atraktivnom snimljenom ili solidnom glumljenom scenom, premda je uvodna "slow motion" montaža u "episode one" daleko najbolje režiran segment serije, koja je produkcijski svakako iznad recentnih CBS-ovih uradaka "The Equalizer" i "Walker", ali daleko od razine takozvane prestižne televizije.

Ambijentirana nekih godinu dana nakon događaja koji su se odvili u "The Silence Of The Lambs" iz 1991., "Clarice" je imala dobru priliku da evocira "serial killer" trilere devedesetih, kao nedavni film "The Little Things".

To je imalo savršenog smisla budući da je trend trilera o serijskim ubojicama ("Sedam", "Kolekcionar"...) pokrenuo upravo "Kad jaganjci utihnu", na koji se serija referira i likovima, npr. traumatiziranom Billovom zatočenicom Catharine (nekoć Brooke Smith; sada Marnee Carpenter) i njezinom majkom, senatoricom Ruth (Diane Baker; Jayne Atkinson), te Clariceinom kolegicom s FBI akademije Ardeliom Mapp (Kasi Lemmons; Devyn A. Tyler).

Imalo je smisla i da se "Clarice" nadoveže na nedavne "peak TV" serije kao što su "True Detective" i, naročito, "Mindhunter", s pričom o počecima bihevioralnog odjela FBI-a (Behavioral Science Unit) kojem je Starling pripadala, budući da su one odlično pospojile trilere devedesetih i dvijetisućitih, od "The Silence Of The Lambs" i "Seven" do "Memoirs Of Murder" i "Zodiac".

No, autori se zadovoljavaju da "Clarice" bude u rangu proceduralnih serija tipa "CSI" i "Criminal Minds". Clarice se komotno mogla zvati i nekako drukčije i biti dio ekipe jedne od te dvije serije, a ne Starling. Jaganjci su utihnuli.

SERIJA: Clarice; triler; SAD, 2021. KREATORI: Alex Kurtzman i Jenny Lumet ULOGE: Rebecca Breeds, Michael Cudlitz OCJENA: ** ½

19. travanj 2024 13:19