Overlay
Muzičke novitade

Donosimo pregled najboljih albuma objavljenih krajem 2020. Možemo samo reći: Koji glazbeni finiš!

Piše Stil
Foto AFP
21. prosinca 2020. - 15:28

Od sve umjetnosti koje su mahom pogođene pandemijom koronavirusa, glazbena je možda i najviše stradala. Doslovno ponekad dok gledamo snimke s koncerta prije par godinama ne možemo zamisliti da opet budemo na njima, a glazbenici odavno više ne zarađuju na prodaji albuma već uglavnom upravo na nastupima uživo. Ipak, vrijeme provedeno kući može djelovati impluzivno na kreativnost, a često kod velikih svjetskih i domaćih umjetnika i jest. Tako smo tijekom ove godine imali prilike vidjeti velik broj novih albuma koji su mahom odlični. Sada donosimo izbor naših najdražih koji su izašli ove jeseni, a ne možemo ih prestati slušati. Srećom YouTube se za razliku od ploča ne može izlizati.

Nick Cave – Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace

Nick Cave and the Bad Seeds trebali su u travnju započeti svjetsku turneju koja je najavljivana kao produkcijski najsloženija do sada. Kao jedina moguća utjeha izašao je album praćen filmom koji prikazuje Cavea samom u velikoj londonskoj Alexandra Palace za klavirom na kojem je izveo 21 pjesmu iz svog bogatog glazbenog opusa. Njegove pjesme neovisno radi li se o pjesmama koje propitkuju smrt ili ljubavnim baladama jednako dobro funkcioniraju i u izvedbi samo na klaviru pa ni ovaj album nije nikakva iznimka. Kritičari su jednako nahvalili film, kao i album, a mi ga slušamo posebno u trenucima kada ispraznu tugu želimo pretvoriti u sjetnu melankoliju.

Kylie Minogue – Disco

Ako ćemo navesti novi album Nicka Cavea moramo i onaj Kylie Minogue čijom suradnjom je nastao jedan od najljepših dueta ikad snimljenih. Njen novi album Disco izašao u studenom gotovo da provocira svojim naslovom koji nas tjera na duge noćne izlaske, kad ono... Zato nemamo izbora nego ga doživjeti kao priliku za eskapizam i zaplesati u kuhinji dok kuhamo večeru praveći se da je sve kao nekoć. Album ima sve najbolje od disco glazbe 70-ih i 80-ih uz dodatak emotivne note koja nam je sad potrebnija nego ikad.

Miley Cyrus – Plastic Hearts

Pjevačicu su u jednom trenutku svi prestali doživljavati ozbiljno, samo da bi im ona dokazala koliko su bili u krivu i preokrenula svoju karijeru u jednom posve novom smjeru. Prije 13 godina svojim prvim albumom s kojim je nastupila pod imenom Miley Cyrus učinila je isto, izbrisala sa sebe ime Hannah Montana. Ovoga puta ime nije mijenjala, ali Plastic Hearts upoznao nas je ipak s nekom posve novom osobom zahvaljujući specifičnoj novoj estetici. Na albumu se može naći i velik broj zanimljivih suradnji među ostalim i s Iggy Popom i Dua Lipom koja je ove godine također imala jednu od najboljih godina svoje karijere. Bez obzira na sve dobre albume možemo reći da je na svjetskoj sceni, ovo bila godina pop-a.

Svemirko - Skalamerija

Posljednji album ujedno je jedini nekog domaćeg benda s naše liste. Kao i ostali Svemirko ga je izbacio u studenome završavajući njime svoju trilogiju -ija nakon Tunguzije i Vanilije. Na albumu u trajanju od 30 minuta može se naći devet novih pjesama, a predstavljen je spotom za singl 'Dok ja spavam'. “Skalamerija u definiciji predstavlja predmet, spravu ili građevinu koja je napravljena nevješto. Sklepana gomila predmeta koja bi trebalo da ima neku svrhu i upravo je to savršen naziv za ovo izdanje,” navode iz benda.

25. travanj 2024 02:32