stdClass Object ( [id] => 1372494 [title] => Štitnjača je ‘pod nož‘ gurnula Blanku i Janicu, poznati liječnik nam otkriva detalje ove bolesti, koliko šteti soja... [alias] => stitnjaca-je-pod-noz-gurnula-blanku-i-janicu-poznati-lijecnik-nam-otkriva-detalje-ove-bolesti-koliko-steti-soja [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Blanka Vlašić, Sanja Jovanović, Janica Kostelić, Ronaldo, Jelena Dokić, Gail Devers... Naizgled vam se čini kako smo bez neke povezanosti popisali sportašice i sportaša koji su bili i više nego uspješni u svojim karijerama. I to je točno, ali polovično. Svakako je da su spomenuti ostavili traga na atletskim stadionima, travnjacima, bazenima, skijaškim stazama i teniskim terenima, no nismo ih onako "random" odabrali. Naime, navedeni imaju zajedničku poveznicu.

Riječ je o štitnjači, žlijezdi koja u krv izlučuje hormone trijodtironin i tetrajodtironin ili tiroksin, a nalazi se ispred grkljana i početnog dijela dušnika. Njezini hormoni utječu na energiju u stanicama i tkivima kao i na metabolizam, pa poremećaji mogu izazvati brojne zdravstvene tegobe.

Nekada je ova žlijezda bila nepoznanica i većina nije ni znala gdje se nalazi, ni zbog čega je toliko važna, ali danas su ju mnogi upoznali.

Možda ne stvara probleme vama, ali zasigurno imate nekoga tko pati od bolesti poput hipotireoze, hipertiroze i Hashimoto sindroma, pa ste na onaj opis što je štitnjača i koja joj je uloga pomislili: ‘ma dobro, znam to‘.

Sve više ljudi, pogotovo žena, obolijeva od bolesti štitne žlijezde, a jedne od njih bile su i dvije ponajbolje hrvatske sportašice. Blanka i Janica. Sport je svakako zdrav, ali onaj vrhunski često postane surov pa zaboravimo kako profesionalci u tom području nisu uvijek najzdraviji ljudi.

Štoviše, među olimpijskim pobjednicima i svjetskim prvacima ima onih s ozbiljnim dijagnozama, ali u sportu srećom ostanu zahvaljujući dometima moderne medicine.

Najbolja potvrda toga je slučaj proslavljene hrvatske skijašice koja je zbog prebrzog rada štitnjače kolabirala na treningu, ali joj je tadašnji liječnik skijaške reprezentacije Željko Šućur možda spasio i život.

Operacija kao izlaz

Od hipertireoze, prekomjernog rada štitnjače bolovala je i bivša atletičarka, a problem je Vlašić riješila kao i Kostelić, operirajući važnu žlijezdu. No, ni Janicu, ni Blanku to nije spriječilo dalje u njihovim uspjesima.

Nakon što joj je u travnju 2004. u zagrebačkom KBC-u Sestara milosrdnica odstranjena štitnjača, Janica je za manje od godinu dana osvojila tri svjetska zlata na SP-u u Bormiju, a zatim (2006.) olimpijsko zlato i srebro u Torinu. U tom je razdoblju izborila i 11 pojedinačnih pobjeda u Svjetskom kupu te je osvojila četiri skijaška Globusa – jedan veliki za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu te tri mala.

Bez štitnjače u istoj bolnici ostala i Vlašić u veljači 2005. te po povratku na atletske staze ostvarila svoje najbolje rezultate – dva naslova svjetske i jedan naslov europske prvakinje te po jedno olimpijsko i svjetsko srebro, kao i olimpijsku broncu na kraju karijere (Rio de Janeiro 2016.).

Kako je sve to moguće?

- Pretjerana aktivnost štitnjače može dovesti do ubrzanja metabolizma, lupanja srca, nepodnošenja topline, mišićne slabosti, proljeva… Bolest se može liječiti lijekovima, radioaktivnim jodom ili operacijom. Kad se hormoni normaliziraju, normaliziraju se i poremećene funkcije i nema razloga da osoba koja je (iz)liječena od hipertireoze ne ostvari svoj sportski potencijal - kazao nam je poznati splitski endokrinolog Mladen Krnić.

---

image

Mladen Krnić

/Slobodna Dalmacija
---

Zbog čega je u njihovom primjeru bilo bolje odstraniti štitnjaču? Bi li im obična terapija usporila karijere, pa se odabrala ova opcija?

- Liječenje lijekovima (tireostaticima) podrazumijeva traženje optimalne doze lijeka, što zahtijeva određeno vrijeme. Kad se hormonski status štitnjače normalizira, prekida se s uzimanjem lijekova. Postoji, međutim, i nemala mogućnost povratka bolesti, nakon čega slijedi ponovno postizanje hormonske ravnoteže uzimanjem lijekova. No ako se u razdoblju od otprilike dvije godine ne postigne trajna remisija, najčešće se odlučuje primijeniti jednu od dvije "definitivne" terapije – radioaktivni jod ili kirurško odstranjenje štitnjače. Jasno je da tireostatici ne pružaju potpuno kontrolabilnu situaciju kod tako zahtjevne populacije kakva su vrhunski sportaši. Ne možete predvidjeti hoće li se povratak bolesti dogoditi baš pred kakvo veliko natjecanje, na primjer. Radioaktivni jod je legitimna opcija, ali i tu postoje mogućnosti nepotpune eliminacije hipertireoze, kao i kontraindikacije za primjenu radioaktivnog joda.

Doživotna nadoknada

Iako i kirurška terapija može imati kontraindikacije i kasnije komplikacije, uklanjanjem bolesne štitnjače otvara se potreba doživotne nadoknade hormona štitnjače koji se onda mogu dozirati u skladu s potrebama sportske aktivnosti. Neki stručnjaci su zagovarali stavljanje levotiroksina (glavnoga hormona štitnjače) na listu zabranjenih supstanci, ali to nije prihvaćeno, ponajviše jer se radi o prirodno prisutnoj supstanci i zato jer bi se time diskriminirao veliki broj sportaša koji su prisiljeni uzimati ih cijeli život.

---

image

Jelena Dokić

Gerry Penny/Afp
---

Često se spominje stres kao ključan krivac za loš rad štitne žlijede, je li onda i ovaj moderan način života uzrok sve većeg broja oboljelih?

- Primjetan je porast svih autoimunosnih bolesti pa tako i autoimunosnih bolesti štitnjače koje čine većinu poremećaja te žlijezde. To se pripisuje zagađenju okoliša, lijekovima, virusima, promjenama prehrane, naravno i boljem dijagnosticiranju bolesti. Povećana incidencija bolesti štitnjače dovodila se i u vezu s nuklearnim zračenjem (atomski pokusi, Černobil, Fukushima…). Izvjesno je da je u ranijim vremenima dosta, osobito blažih oblika bolesti, prolazilo neprepoznato.

Stres kao poseban čimbenik sasvim sigurno ima ulogu u nastanku svih autoimunosnih bolesti, a kako stres predstavlja zapravo valove međusobno isprepletenog živčanog i endokrinog naprezanja, utječe i na samu pojavu i na tijek bolesti. S druge strane, nikad nije bilo života bez stresa, samo što je on imao različite uzroke i oblike kroz povijest, tako da je možda pretjerano današnje uzimanje stresa kao objašnjenje za gotovo sve.

Povratak u vrh

Može li rekreativni sport tu nekako pomoći? Janica se nakon problema brzo vratila na stazu, ali ne u natjecateljskom obliku. Neki liječnici su to tada smatrali pogrešnim da je trebala mirovati, a drugi pak su to pozdravili. Koje je rješenje?

- Umjerena i prilagođena fizička aktivnost je uvijek poželjna. Ekstremna naprezanja nisu "zdrava" ni za zdrave ljude. Vrhunski sportaši te rizike zanemaruju, ali često kasnije zdravljem plaćaju cijenu prevelikih naprezanja. Stav koji se zauzima prema tome ovisi o prioritetima i poziciji. Sa strane je uvijek lakše preporučiti da se miruje, umjeri opterećenje i slično. Sam sportaš koji je život posvetio rezultatima u svom sportu nužno ima drukčiji stav.

U raznim bolestima prehrana može igrati važnu ulogu. Je li ovdje ista priča?

- I ovdje, kao i općenito, preporučuje se mediteranska prehrana i smanjenje unosa crvenog mesa. Generalno, pretjerani unos hrane bogate jodom može povećati opasnost pojave hipertireoze. To uključuje neke alge i druge morske namirnice, jodiranu sol... Normalni unos joda je, međutim, apsolutno preporučljiv. Kod onih koji imaju hipertireozu, kofein i alkohol su nepoželjni, a i otežana je probava masti i ugljikohidrata pa ni jako slatka ili masna hrana (slatkiši, punomasno mlijeko, masno meso) nije dobra.

- Neke namirnice su opisane kao one koje štitnjača "ne voli", primjerice soja. Može li ona toliko utjecati na rad žlijezde i trebaju li je oboljeli potpuno izbaciti? Ima li još nekih koje nisu poželjne?

- Spomenuli smo već neke namirnice, a što se soje tiče, najveći dio danas dostupne soje proizvodi se uz GMO tehnologiju što donosi brojne kontroverze. Razmatrani su njezini utjecaji na stvaranje hormona štitnjače, promet joda kao i poticanje rasta štitnjače, no studije nisu nedvosmisleno pokazale utjecaj soje na štitnjaču. Soja je i najčešće spominjani endokrini disruptor (u smislu pojačanja estrogenskih učinaka). Međutim, organska soja u normalnim količinama gotovo sigurno nije nikakav problem.

---

image

Blanka Vlašić

Livio Andrijic/
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sport i homoni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => sport i homoni 2 0 7909 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-13 07:56:34 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Iva Majić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-15 12:32:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-15 12:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Štitnjača je 'pod nož' gurnula Blanku i Janicu, poznati liječnik nam otkriva detalje ove bolesti, koliko šteti soja... page_title=Štitnjača je 'pod nož' gurnula Blanku i Janicu, poznati liječnik nam otkriva detalje ove bolesti, koliko šteti soja... [metakey] => Blanka Vlašić, Janica Kostelić, Mladen Krnić, štitnjača, Ronaldo, jelena dokić, gail devers, skijanje, soja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26780207.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26780210.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26047706.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26187860.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix\/","\/Slobodna Dalmacija","Gerry Penny\/Afp","Livio Andrijic\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Blanka Vla\u0161i\u0107 i Janica Kosteli\u0107<\/p>","

Mladen Krni\u0107<\/p>","

Jelena Doki\u0107<\/p>","

Blanka Vla\u0161i\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1358","hd_26780207_1920.jpg":"1920x1080","k_26780207_1280.jpg":"1280x1280","k_26780207_1024.jpg":"1024x1024","k_26780207_640.jpg":"640x640","k_26780207_480.jpg":"480x480","k_26780207_340.jpg":"340x340","k_26780207_220.jpg":"220x220","o_26780207_1280.jpg":"1280x905","o_26780207_1024.jpg":"1024x724","o_26780207_640.jpg":"640x452","o_26780207_480.jpg":"480x339","o_26780207_340.jpg":"340x240","o_26780207_220.jpg":"220x155","h_26780207_1280.jpg":"1280x854","h_26780207_1024.jpg":"1024x683","h_26780207_640.jpg":"640x427","h_26780207_480.jpg":"480x320","h_26780207_340.jpg":"340x227","h_26780207_220.jpg":"220x147","pp_26780207_1280.jpg":"1280x1628","pp_26780207_1024.jpg":"1024x1303","pp_26780207_640.jpg":"640x814","pp_26780207_480.jpg":"480x611","pp_26780207_340.jpg":"340x432","pp_26780207_220.jpg":"220x280"},{"size0":"815x775","hd_26780210_1920.jpg":"1920x1080","k_26780210_1280.jpg":"1280x1280","k_26780210_1024.jpg":"1024x1024","k_26780210_640.jpg":"640x640","k_26780210_480.jpg":"480x480","k_26780210_340.jpg":"340x340","k_26780210_220.jpg":"220x220","o_26780210_1280.jpg":"1280x1217","o_26780210_1024.jpg":"1024x973","o_26780210_640.jpg":"640x608","o_26780210_480.jpg":"480x456","o_26780210_340.jpg":"340x323","o_26780210_220.jpg":"220x209","h_26780210_1280.jpg":"1280x854","h_26780210_1024.jpg":"1024x683","h_26780210_640.jpg":"640x427","h_26780210_480.jpg":"480x320","h_26780210_340.jpg":"340x227","h_26780210_220.jpg":"220x147","pp_26780210_1280.jpg":"1280x1628","pp_26780210_1024.jpg":"1024x1303","pp_26780210_640.jpg":"640x814","pp_26780210_480.jpg":"480x611","pp_26780210_340.jpg":"340x432","pp_26780210_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1305","hd_26047706_1920.jpg":"1920x1080","k_26047706_1280.jpg":"1280x1280","k_26047706_1024.jpg":"1024x1024","k_26047706_640.jpg":"640x640","k_26047706_480.jpg":"480x480","k_26047706_340.jpg":"340x340","k_26047706_220.jpg":"220x220","o_26047706_1280.jpg":"1280x870","o_26047706_1024.jpg":"1024x696","o_26047706_640.jpg":"640x435","o_26047706_480.jpg":"480x326","o_26047706_340.jpg":"340x231","o_26047706_220.jpg":"220x149","h_26047706_1280.jpg":"1280x854","h_26047706_1024.jpg":"1024x683","h_26047706_640.jpg":"640x427","h_26047706_480.jpg":"480x320","h_26047706_340.jpg":"340x227","h_26047706_220.jpg":"220x147","pp_26047706_1280.jpg":"1280x1628","pp_26047706_1024.jpg":"1024x1303","pp_26047706_640.jpg":"640x814","pp_26047706_480.jpg":"480x611","pp_26047706_340.jpg":"340x432","pp_26047706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1248","hd_26187860_1920.jpg":"1920x1080","k_26187860_1280.jpg":"1280x1280","k_26187860_1024.jpg":"1024x1024","k_26187860_640.jpg":"640x640","k_26187860_480.jpg":"480x480","k_26187860_340.jpg":"340x340","k_26187860_220.jpg":"220x220","o_26187860_1280.jpg":"1280x832","o_26187860_1024.jpg":"1024x665","o_26187860_640.jpg":"640x416","o_26187860_480.jpg":"480x312","o_26187860_340.jpg":"340x221","o_26187860_220.jpg":"220x143","h_26187860_1280.jpg":"1280x854","h_26187860_1024.jpg":"1024x683","h_26187860_640.jpg":"640x427","h_26187860_480.jpg":"480x320","h_26187860_340.jpg":"340x227","h_26187860_220.jpg":"220x147","pp_26187860_1280.jpg":"1280x1628","pp_26187860_1024.jpg":"1024x1303","pp_26187860_640.jpg":"640x814","pp_26187860_480.jpg":"480x611","pp_26187860_340.jpg":"340x432","pp_26187860_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7974965 Threads: 8 Questions: 1592491482 Slow queries: 4866301 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112341884 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/stitnjaca-je-pod-noz-gurnula-blanku-i-janicu-poznati-lijecnik-nam-otkriva-detalje-ove-bolesti-koliko-steti-soja-1372494 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/stitnjaca-je-pod-noz-gurnula-blanku-i-janicu-poznati-lijecnik-nam-otkriva-detalje-ove-bolesti-koliko-steti-soja-1372494?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 404448 [name] => Blanka Vlašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => blanka-vlasic [link] => /tag/blanka-vlasic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 323506 [name] => Janica kostelič [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => janica-kostelic [link] => /tag/janica-kostelic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 352035 [name] => Mladen Krnić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mladen-krnic [link] => /tag/mladen-krnic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 210853 [name] => štitnjača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stitnjaca [link] => /tag/stitnjaca ) [4] => stdClass Object ( [id] => 456409 [name] => ronaldo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ronaldo [link] => /tag/ronaldo ) [5] => stdClass Object ( [id] => 343586 [name] => jelena dokić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jelena-dokic [link] => /tag/jelena-dokic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 751937 [name] => gail devers [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-15 13:32:50 [main_article_id] => 0 [alias] => gail-devers [link] => /tag/gail-devers ) [7] => stdClass Object ( [id] => 370227 [name] => skijanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skijanje [link] => /tag/skijanje ) [8] => stdClass Object ( [id] => 160542 [name] => soja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => soja [link] => /tag/soja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sport i homoni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Štitnjača je ‘pod nož‘ gurnula Blanku i Janicu, poznati liječnik nam otkriva detalje ove bolesti, koliko šteti soja... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-14-31-39-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26780207.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix/ [mainImageDesc] =>

Blanka Vlašić i Janica Kostelić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26780207.jpg [title] => Cropix/

Blanka Vlašić i Janica Kostelić

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26780210.jpg [title] => /Slobodna Dalmacija

Mladen Krnić

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26047706.jpg [title] => Gerry Penny/Afp

Jelena Dokić

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26187860.jpg [title] => Livio Andrijic/

Blanka Vlašić

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Blanka Vlašić, Sanja Jovanović, Janica Kostelić, Ronaldo, Jelena Dokić, Gail Devers... Naizgled vam se čini kako smo bez neke povezanosti popisali sportašice i sportaša koji su bili i više nego uspješni u svojim karijerama. I to je točno, ali polovično. Svakako je da su spomenuti ostavili traga na atletskim stadionima, travnjacima, bazenima, skijaškim stazama i teniskim terenima, no nismo ih onako "random" odabrali. Naime, navedeni imaju zajedničku poveznicu.

Riječ je o štitnjači, žlijezdi koja u krv izlučuje hormone trijodtironin i tetrajodtironin ili tiroksin, a nalazi se ispred grkljana i početnog dijela dušnika. Njezini hormoni utječu na energiju u stanicama i tkivima kao i na metabolizam, pa poremećaji mogu izazvati brojne zdravstvene tegobe.

Nekada je ova žlijezda bila nepoznanica i većina nije ni znala gdje se nalazi, ni zbog čega je toliko važna, ali danas su ju mnogi upoznali.

Možda ne stvara probleme vama, ali zasigurno imate nekoga tko pati od bolesti poput hipotireoze, hipertiroze i Hashimoto sindroma, pa ste na onaj opis što je štitnjača i koja joj je uloga pomislili: ‘ma dobro, znam to‘.

Sve više ljudi, pogotovo žena, obolijeva od bolesti štitne žlijezde, a jedne od njih bile su i dvije ponajbolje hrvatske sportašice. Blanka i Janica. Sport je svakako zdrav, ali onaj vrhunski često postane surov pa zaboravimo kako profesionalci u tom području nisu uvijek najzdraviji ljudi.

Štoviše, među olimpijskim pobjednicima i svjetskim prvacima ima onih s ozbiljnim dijagnozama, ali u sportu srećom ostanu zahvaljujući dometima moderne medicine.

Najbolja potvrda toga je slučaj proslavljene hrvatske skijašice koja je zbog prebrzog rada štitnjače kolabirala na treningu, ali joj je tadašnji liječnik skijaške reprezentacije Željko Šućur možda spasio i život.

Operacija kao izlaz

Od hipertireoze, prekomjernog rada štitnjače bolovala je i bivša atletičarka, a problem je Vlašić riješila kao i Kostelić, operirajući važnu žlijezdu. No, ni Janicu, ni Blanku to nije spriječilo dalje u njihovim uspjesima.

Nakon što joj je u travnju 2004. u zagrebačkom KBC-u Sestara milosrdnica odstranjena štitnjača, Janica je za manje od godinu dana osvojila tri svjetska zlata na SP-u u Bormiju, a zatim (2006.) olimpijsko zlato i srebro u Torinu. U tom je razdoblju izborila i 11 pojedinačnih pobjeda u Svjetskom kupu te je osvojila četiri skijaška Globusa – jedan veliki za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu te tri mala.

Bez štitnjače u istoj bolnici ostala i Vlašić u veljači 2005. te po povratku na atletske staze ostvarila svoje najbolje rezultate – dva naslova svjetske i jedan naslov europske prvakinje te po jedno olimpijsko i svjetsko srebro, kao i olimpijsku broncu na kraju karijere (Rio de Janeiro 2016.).

Kako je sve to moguće?

- Pretjerana aktivnost štitnjače može dovesti do ubrzanja metabolizma, lupanja srca, nepodnošenja topline, mišićne slabosti, proljeva… Bolest se može liječiti lijekovima, radioaktivnim jodom ili operacijom. Kad se hormoni normaliziraju, normaliziraju se i poremećene funkcije i nema razloga da osoba koja je (iz)liječena od hipertireoze ne ostvari svoj sportski potencijal - kazao nam je poznati splitski endokrinolog Mladen Krnić.

---

image

Mladen Krnić

/Slobodna Dalmacija
---

Zbog čega je u njihovom primjeru bilo bolje odstraniti štitnjaču? Bi li im obična terapija usporila karijere, pa se odabrala ova opcija?

- Liječenje lijekovima (tireostaticima) podrazumijeva traženje optimalne doze lijeka, što zahtijeva određeno vrijeme. Kad se hormonski status štitnjače normalizira, prekida se s uzimanjem lijekova. Postoji, međutim, i nemala mogućnost povratka bolesti, nakon čega slijedi ponovno postizanje hormonske ravnoteže uzimanjem lijekova. No ako se u razdoblju od otprilike dvije godine ne postigne trajna remisija, najčešće se odlučuje primijeniti jednu od dvije "definitivne" terapije – radioaktivni jod ili kirurško odstranjenje štitnjače. Jasno je da tireostatici ne pružaju potpuno kontrolabilnu situaciju kod tako zahtjevne populacije kakva su vrhunski sportaši. Ne možete predvidjeti hoće li se povratak bolesti dogoditi baš pred kakvo veliko natjecanje, na primjer. Radioaktivni jod je legitimna opcija, ali i tu postoje mogućnosti nepotpune eliminacije hipertireoze, kao i kontraindikacije za primjenu radioaktivnog joda.

Doživotna nadoknada

Iako i kirurška terapija može imati kontraindikacije i kasnije komplikacije, uklanjanjem bolesne štitnjače otvara se potreba doživotne nadoknade hormona štitnjače koji se onda mogu dozirati u skladu s potrebama sportske aktivnosti. Neki stručnjaci su zagovarali stavljanje levotiroksina (glavnoga hormona štitnjače) na listu zabranjenih supstanci, ali to nije prihvaćeno, ponajviše jer se radi o prirodno prisutnoj supstanci i zato jer bi se time diskriminirao veliki broj sportaša koji su prisiljeni uzimati ih cijeli život.

---

image

Jelena Dokić

Gerry Penny/Afp
---

Često se spominje stres kao ključan krivac za loš rad štitne žlijede, je li onda i ovaj moderan način života uzrok sve većeg broja oboljelih?

- Primjetan je porast svih autoimunosnih bolesti pa tako i autoimunosnih bolesti štitnjače koje čine većinu poremećaja te žlijezde. To se pripisuje zagađenju okoliša, lijekovima, virusima, promjenama prehrane, naravno i boljem dijagnosticiranju bolesti. Povećana incidencija bolesti štitnjače dovodila se i u vezu s nuklearnim zračenjem (atomski pokusi, Černobil, Fukushima…). Izvjesno je da je u ranijim vremenima dosta, osobito blažih oblika bolesti, prolazilo neprepoznato.

Stres kao poseban čimbenik sasvim sigurno ima ulogu u nastanku svih autoimunosnih bolesti, a kako stres predstavlja zapravo valove međusobno isprepletenog živčanog i endokrinog naprezanja, utječe i na samu pojavu i na tijek bolesti. S druge strane, nikad nije bilo života bez stresa, samo što je on imao različite uzroke i oblike kroz povijest, tako da je možda pretjerano današnje uzimanje stresa kao objašnjenje za gotovo sve.

Povratak u vrh

Može li rekreativni sport tu nekako pomoći? Janica se nakon problema brzo vratila na stazu, ali ne u natjecateljskom obliku. Neki liječnici su to tada smatrali pogrešnim da je trebala mirovati, a drugi pak su to pozdravili. Koje je rješenje?

- Umjerena i prilagođena fizička aktivnost je uvijek poželjna. Ekstremna naprezanja nisu "zdrava" ni za zdrave ljude. Vrhunski sportaši te rizike zanemaruju, ali često kasnije zdravljem plaćaju cijenu prevelikih naprezanja. Stav koji se zauzima prema tome ovisi o prioritetima i poziciji. Sa strane je uvijek lakše preporučiti da se miruje, umjeri opterećenje i slično. Sam sportaš koji je život posvetio rezultatima u svom sportu nužno ima drukčiji stav.

U raznim bolestima prehrana može igrati važnu ulogu. Je li ovdje ista priča?

- I ovdje, kao i općenito, preporučuje se mediteranska prehrana i smanjenje unosa crvenog mesa. Generalno, pretjerani unos hrane bogate jodom može povećati opasnost pojave hipertireoze. To uključuje neke alge i druge morske namirnice, jodiranu sol... Normalni unos joda je, međutim, apsolutno preporučljiv. Kod onih koji imaju hipertireozu, kofein i alkohol su nepoželjni, a i otežana je probava masti i ugljikohidrata pa ni jako slatka ili masna hrana (slatkiši, punomasno mlijeko, masno meso) nije dobra.

- Neke namirnice su opisane kao one koje štitnjača "ne voli", primjerice soja. Može li ona toliko utjecati na rad žlijezde i trebaju li je oboljeli potpuno izbaciti? Ima li još nekih koje nisu poželjne?

- Spomenuli smo već neke namirnice, a što se soje tiče, najveći dio danas dostupne soje proizvodi se uz GMO tehnologiju što donosi brojne kontroverze. Razmatrani su njezini utjecaji na stvaranje hormona štitnjače, promet joda kao i poticanje rasta štitnjače, no studije nisu nedvosmisleno pokazale utjecaj soje na štitnjaču. Soja je i najčešće spominjani endokrini disruptor (u smislu pojačanja estrogenskih učinaka). Međutim, organska soja u normalnim količinama gotovo sigurno nije nikakav problem.

---

image

Blanka Vlašić

Livio Andrijic/
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix/ /Slobodna Dalmacija Gerry Penny/Afp Livio Andrijic/
Cropix/

Blanka Vlašić i Janica Kostelić

/Slobodna Dalmacija

Mladen Krnić

Gerry Penny/Afp

Jelena Dokić

Livio Andrijic/

Blanka Vlašić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/stitnjaca-je-pod-noz-gurnula-blanku-i-janicu-poznati-lijecnik-nam-otkriva-detalje-ove-bolesti-koliko-steti-soja-1372494 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c92d59434acaf0cdfb8967bd8dd3d9efcabffe85 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0titnja%C4%8Da+je+%E2%80%98pod+no%C5%BE%E2%80%98+gurnula+Blanku+i+Janicu%2C+poznati+lije%C4%8Dnik+nam+otkriva+detalje+ove+bolesti%2C+koliko+%C5%A1teti+soja...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fstitnjaca-je-pod-noz-gurnula-blanku-i-janicu-poznati-lijecnik-nam-otkriva-detalje-ove-bolesti-koliko-steti-soja-1372494 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fstitnjaca-je-pod-noz-gurnula-blanku-i-janicu-poznati-lijecnik-nam-otkriva-detalje-ove-bolesti-koliko-steti-soja-1372494 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sport i homoni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Više od sportasport i homoni

Štitnjača je ‘pod nož‘ gurnula Blanku i Janicu, poznati liječnik nam otkriva detalje ove bolesti, koliko šteti soja...

Piše Iva Majić
15. ožujka 2024. - 13:32

Blanka Vlašić, Sanja Jovanović, Janica Kostelić, Ronaldo, Jelena Dokić, Gail Devers... Naizgled vam se čini kako smo bez neke povezanosti popisali sportašice i sportaša koji su bili i više nego uspješni u svojim karijerama. I to je točno, ali polovično. Svakako je da su spomenuti ostavili traga na atletskim stadionima, travnjacima, bazenima, skijaškim stazama i teniskim terenima, no nismo ih onako "random" odabrali. Naime, navedeni imaju zajedničku poveznicu.

Riječ je o štitnjači, žlijezdi koja u krv izlučuje hormone trijodtironin i tetrajodtironin ili tiroksin, a nalazi se ispred grkljana i početnog dijela dušnika. Njezini hormoni utječu na energiju u stanicama i tkivima kao i na metabolizam, pa poremećaji mogu izazvati brojne zdravstvene tegobe.

Nekada je ova...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 16:31