StoryEditorOCM
Više od sportanajluđi skakač

Plazibat okupio mnoštvo na Poljudu, Grše sve otkazao, a naš borac priznao: ‘Nisam spavao tjedan dana‘; Pogledajte snimku

Piše Iva Majić
15. rujna 2024. - 16:31

Nedjeljna gužva na Poljudu, a nije zbog Hajduka. Znamo svi da danas ne igraju Bijeli. No, mnoštvo se skupilo na otvorenom bazenu; skakalo se, jelo, pilo, plesalo... a sve povodom humanitarnog događaja koje je uz pomoć prijatelja i sponzora organizirao Antonio Plazibat. Najbolji hrvatski kickboksač zbog ozljede lakta morao je otkazati nastup u Zagrebu, ali problemi na poslu ga ne sprječavaju da slobodno vrijeme utroši na prave stvari.

Najluđi skakač Hrvatske naziv je natjecanja koji se upriličio u gradu podno Marjana, a sav prihod od akcije donirat će se splitskom Dječjem domu Maestral.

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

No, kako je uopće krenula ideja? Otkrio nam je iz prve ruke Plazibat.

- Skačemo od kad smo bili djeca i to nije samo bilo na Ježincu ili na Bačvicama, jednostavno je to dio kulture u Splitu. Kad bi došli na more, imali ste nekoliko aktivnosti za raditi; igrati picigin, glavomet, gađati se pijeskom ili skakati. Većinom je bilo sve od toga, ali sigurno je sat vremena bilo posvećeno skakanju – počeo je hrvatski sportaš, pa se ubacio prijatelj Paško Jozić:

- E, da je bilo samo sat vremena, ha-ha.

Humanitarna nota

Dio je to "splitske kulture" kako je rekao Plazibat, a potvrdili su i njegovi prijatelji. Zbog poslova i obaveza se nije dugo skakalo, ali kad su se ponovno, prošle godine skupili, rodila se ideja da se premjeste na bazen, a da natjecanje bude humanitarno.

image

Antonio Plazibat

Ante Cizmic/Cropix

- Već sam nekoliko puta surađivao s Dječjim domom Maestral i znam da im je potrebna pomoć. No, nismo samo mogli doći ljudima i reći da novac ide u dobrotvorne svrhe i "dajte pare". Trebalo je sve ovo osmisliti, a shvatio sam koliko su skokovi gledani, jer do sada objavljivane snimke imaju preko pola milijuna pregleda otkrio je Plazibat pa dodao:

- Zahvaljujem svima, jer oni koji rade ovdje su volonteri. Vanilla je dala svoj cijeli prostor na korištenje, kao i piće, te konobare. Za hranu se pobrinuo Duje Pisac, i konoba Palacio. Glavni sponzor je Iso Sport koji daje i glavnu nagradu. Za prvo mjesto se dobiva pet tisuća eura, za drugo tri, a za treće tisuću eura. Nije jednostavno skočiti s 10 metara, treba imati muda za zaletjet se... Ima čak momaka koji su rekli, ako budu prvi, da će svoj iznos donirati, što je jako plemenito, jer nisu to mali iznosi i svakom bi dobro došlo.

Koji je cilj cijele ove priče?

- Želim da ovo postane neka tradicija, da se svake godine skupimo ovdje novce za humanitarne svrhe, nadam se da ćemo doći do nekog iznosa od 30 do 50 tisuća.

Grše sve otkazao

Teško bi bilo bez pomoći?

- Naravno, evo i Grše je tu koji je ovaj vikend otkazao sve nastupe samo da bude ovdje, a puno njih je došlo samo radi njega da ga malo upila. Hvala mu na tome, što trpi ove moje piz*arije. I ostalima, jer tridesetak ljudi se ubilo od posla, ja nisam spavao tjedan dana. Mobitel mi nije prestao zvoniti, a da nije humanitarno ovo, ne bih mrtav napravio.

image
Nikola Vilic/Cropix

Pitali smo i popularnog Grgu Šipeka, kako se našao na Poljudu.

- Antonio mi je prijatelj i čim je rekao koji je povod ove priče, rekao sam da ću biti tu uz njega, otkazati sve ostale planove. Zabavan i lijep čin, jedno s drugim se ljubi – kratko će Grše.

Prepoznala je to i splitska publika, koja je za tren oka napunila tribine bazena. Nije im smetalo ni sivo nebo, mnogi su i stajali, a neki nisu uspjeli ni ući, pa su kroz ogradu gledali kako se to skače. U zabavnom i humanitarnom događaju uživali su oni koji su se natjecali, kao i publika koja je gledala, a kako će tek biti sretna djeca iz Doma Maestral. Titulu najluđeg skakača ponio je Toni Pupačić, drugi je bio Matej Ivan Marović, a broncu je uzeo Luka Stanić Prekpalaj.

Događaj za svaku pohvalu i nadamo se da se vidimo i sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 20:08