StoryEditorOCM
Strani nogometKORAK DO BIJELIH

Srušio moćnu Barcelonu, a onda otkrio: ‘Želio sam doći u Hajduk, ali u priči su postojala dva problema‘

Piše Robert Šola/SN
11. studenog 2023. - 10:15

Hrvatski trener Marino Pušić prije nekoliko je dana kreirao pravu senzaciju u Ligi prvaka nakon što je sa svojim Šahtarom u Hamburgu srušio moćnu Barcelonu (1:0) predvođenu legendarnim Xavijem.

Bila je to zaista sjajna i junačka predstava Pušićevih igrača koji su ovom pobjedom zadržali šansu za plasman u drugi krug. U razgovoru za Sportske novosti Pušić je otkrio niz zanimljivih stvari, pa progovorio i o svom dolasku u Šahtar gdje ga je doveo bivši kapetan Vatrenih Darijo Srna.

Znamo da je Darijo tamo legenda, ali kako vi vidite Darijev status u klubu?

- Kad kažeš Darijo Srna kao da kažeš Šahtar. On je ovdje praktički sve, puno više od sportskog ili tehničkog direktora, on je oslonac u praktički svim situacijama, ne samo meni, nego svima. Naravno da je Darijo i čovjek od najvećeg povjerenja predsjednika. Tu sam sad već dva tjedna, osjetio sam i spoznao koliko je bitan i privržen klubu, koliko voli klub, ali i koliko njega vole i cijene svi u klubu i oko kluba. Gledajući sve to, možeš se samo nakloniti. Nevjerojatna je energija s kojom radi, podrška je svima koji ga trebaju i nešto pitaju, za sve će pronaći i vremena i strpljenja, ali i odgovore. Nije to kurtoazija zato što me je Darijo doveo, nego je doista tako. Darijo je blago za trenera, ali i blago za klub, za taj toliko napaćeni Šahtar.

image
Lluis Gene/Afp

Od kud Mario Stanić u vašem stožeru? Je li to bio prijedlog Darija Srne?

- Ha, ha... Ne znate da se Mario i ja poznajemo gotovo 40 godina, od naše 14 godine, kada smo po prvi put zajedno zaigrali za neku BiH selekciju. Igrali smo zajedno još dosta puta, čak i selekcijama bivše Jugoslavije. Mario je bio u Željezničaru, ja u Veležu, odmah smo si kliknuli i izvan terena. Nogometni putevi su nam se potom razdvojili, ali kada smo se prije nekoliko godina sreli, izgledalo je kao da se nikada nismo ni prestali družiti. Znate koliko ste onda dobri i privrženi nekome, kada ste i nakon 35 godina tako srdačni, to je jedna posebna dimenzija odnosa. S Marijom se potom dosta puta čuo, puno smo pričali o nogometu i iznimno mi se svidio njegov način gledanja na nogomet, njegova socijalna inteligencija, opuštenost i mirnoća s kojom govori, jer kad ste takvi onda ćete se lako uklopiti u svaku sredinu. Nakon što sam prihvatio ponudu Šahtara želio sam "svog" čovjeka uz sebe i Mario mi je odmah pao na pamet. Moram u stožeru imati ljude od povjerenja, ali i ljude od kojih mogu puno toga naučiti, to je za mene formula uspjeha. Mario ima puno kvaliteta i jako sam sretan što je prihvatio moj poziv.

image
Axel Heimken/Afp

Veliki mu je plus i to što je jako dobar sa Srnom i što odlično poznaje Šahtar?

- I sam je rekao da život doista zna ispisati nevjerojatne priče, kao i ovom našem slučaju. Tko bi pomislio, kazao je, da će raditi s Darijom i sa mnom kojeg poznaje i s kojim je igrao još kao dijete? Veliki je to blagoslov za svu trojicu.

Što se je koncem 2020. događalo na relaciji Hajduk - Marino Pušić?

- Kad se Hajduk javio, radio sam u AZ Alkmaaru kao Slotov pomoćnik. Međutim, morate znati da smo tada već bili dogovorili odlazak u Feyenoord i da sam obećaju Slotu da nastavljamo raditi zajedno. To je bio drugi problem. Prvi je bio taj što sam imao jednu tešku obiteljsku situaciju i nisam mogao ostaviti obitelj i otići u Split. Iskreno, želio sam tada preuzeti Hajduk, ali to tada nije bilo moguće. Sjedio sam s gospodinom Jakobušićem, razgovarali smo, pronašli se u puno toga. Sviđala mi se njegova energija, vizija i strast s kojom je planirao budućnost, ali tada to nije bilo izvedivo. Drag mi je Hajduk, drag mi je i HNL, ali možda nekom drugom prigodom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:29