StoryEditor
Strani nogometspremni igrati

Španjolci tvrde da se prvenstva mogu nastaviti u svibnju ili lipnju: Ako ne završimo ovu sezonu imat ćemo gubitak od milijardu eura

Piše Hina
7. travnja 2020. - 20:46
Javier Soriano/AFP

Predsjednik španjolske nogometne lige Javier Tebas rekao je u utorak na konferenciji za medije kako bi se prvenstva diljem Europe mogla nastaviti 29. svibnja,iako je španjolski nogometni savez prethodno poručio da se ne može govoriti o datumima dok u Španjolskoj traje teška situacija zbog koronavirusa.

- Trenutno se uopće ne spominje mogućnost da se ne odigra prvenstvo. To je pretpostavka o kojoj ne razmišljamo. Želimo završiti natjecanje, vjerojatno bez publike - rekao je Tebas.

- Scenariji za nastavak, razmatrani s UEFA-om, su 29. svibnja, te 6. ili 7. lipnja ili 28. lipnja. To vrijedi za sve europske lige. Stoga još uvijek imamo vremena da se igrači vrate na treninge - dodao je.

Španjolsko prvenstvo zaustavljeno je 13. ožujka kada je u zemlji proglašeno izvanredno stanje zbog koronavirusa koje će trajati minimalno do 26. travnja. Nogometaši od tada individualno vježbaju u svojim kućama i stanovima.

- Ako ne završimo ovu sezonu imat ćemo gubitak od milijardu eura. Ako ju završimo bez publike financijski trošak će biti 350 milijuna eura. A ako ju završimo s publikom na stadionima gubitak će iznositi 150 milijuna eura, rekao je prvi čovjek La Lige koja okuplja 42 kluba španjolske prve i duge lige.

Tebas je u petak pozvao klubove da igračima smanje plaće dok traje izvanredno stanje što je naišlo na protivljenje sindikata španjolskih nogometaša AFE.

- Nalazimo se usred izvanredne i nepredvidive krize, s enormnim učinkom. Svi gube novce pa mi se čini normalno da se plaće igrača smanje. U Španjolskoj nismo postigli sporazum sa sindikatom, naši pregovori su propali jučer - izjavio je Tebas.

- Trenutno je 8 klubova La Lige otpočelo Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (ERTE) no idućih dana će sve naše momčadi aktivirati postupak smanjenja plaća preko ERTE-a ili individualnih dogovora s igračima - rekao je.

Među tim klubovima su Barcelona, Atlético Madrid, Espanyol i Deportivo Alavés.

- Španjolski nogomet nema namjeru zatražiti državnu pomoć, trebamo ostati financijski nezavisni - dodao je Tebas.

Ovom situacijom obuhvaćeni su i hrvatski igrači Ivan Rakitić (Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid), Šime Vrsaljko (Atlético Madrid), Ante Budimir (Mallorca), Filip Bradarić (Celta Vigo), Toni Datković (Huesca), Ante Ćorić (Almería) i Antonio Milić ( Rayo Vallecano).

Mnogim igračima u Španjolskoj poput Bradarića, Datkovića, Ćorića i Milića ugovor istječe 30. lipnja pa je nepoznato što će biti s njima ako prvenstvo do tad ne završi.

- Bit će potrebno modificirati ugovore koji istječu 30. lipnja, a također i ugovore o posudbama igrača do tog datuma. Nije jednostavno, ali također niti komplicirano. Vjerujem da će se igrači složiti a da će različite lige pronaći rješenje u skladu s općim pravilom - napomenuo je Tebas.

Rekao je kako bi se prvenstva trebala završiti u aktualnom formatu.

- Promjenu formata trebalo bi izbjeći jer smo na nacionalnoj i međunarodnoj razini prodali televizijska prava na naše lige i Ligu prvaka. Prodali smo ih u ovom formatu, s ovim brojem momčadi i utakmica. Promijeni li se struktura natjecanja bit ćemo obvezni promijeniti stotine ugovora. To je, prema mom mišljenju, jako rizično - zaključio je.

#ŠPANJOLSKA

Izdvojeno

27. svibanj 2020 08:12