StoryEditorOCM

Slovenci prvi put u povijesti prošli skupinu, posljednje kolo završeno bez golova donijelo eliminaciju Srbije

Piše Hina
25. lipnja 2024. - 23:38

Nakon što su odigrali utakmicu bez pogodaka protiv reprezentacije Engleske u Koelnu, nogometaši Slovenije mogu slaviti plasman u nokaut fazu velikog natjecanja, što će im biti prvi nastup u osmini finala u povijesti. 

Engleska je s pet bodova završila na vrhu skupine, a između Slovenije i Danske koje su osvojile po tri boda, na kraju je presudio kriterij boljih rezultata u kvalifikacijama te su Danci završili na drugom mjestu, što ih u osmini finala vodi na Njemačku. Englezi i Slovenci će u srijedu saznati tko će im biti suparnici.

image
Kirill Kudryavtsev/Afp

Slovenski izbornik Matjaž Kek poslao je na travnjak i treći put istu početnu postavu, dok je Gareth Southgate u odnosu na dvoboj s Dancima ostavio na klupi Trenta Alexander-Arnolda, a na njegovu poziciju ubacio Conora Gallaghera.

Koliko je impresivan bio Gallagher, najbolje svjedoči podatak da ga je Southgate na poluvremenu ostavio u svlačionici, a priliku dao 19-godišnjem Kobbieju Mainoou.

Nije samo Gallagher bio neprimjetan. Kekov pokretni obrambeni zid je otupio sve pokušaje engleskih napada, a i Slovenci su bili ti koji su u začetku utakmice djelovali ambicioznije, kad je u pitanju postizanje pogotka.

Tako je u 6. minuti pucao Benjamin Šeško, ali nije to bila "bomba" pa je Jordan Pickford lakoćom obranio.

image
Angelos Tzortzinis/Afp

Englezi su nakon desetak suzdržanih minuta počeli pokazivati znakove "živosti", a u 20. minuti su čak uspjeli i postići pogodak. Na nesreću njihovih, ali i hrvatskih navijača, taj je gol brzo poništen, jer je pomoćni sudac podigao zastavicu označivši zaleđe, za koje čak nije bila potrebna ni provjera u VAR sobi.

U drugoj polovici prvog dijela utakmice Engleska je bila opasnija. U 27. minuti je Phil Foden pokušao asistirati za Harryja Kanea, ali je engleski kapetan zakasnio. U 31. minuti je Kane došao do prostora za udarac, ali dobro postavljeni Jan Oblak nema problema s tom loptom.

U 35. minuti je iz slobodnog udarca s 30-ak metara izravno pokušao Foden. Činilo se da bi Oblak mogao biti na mukama, ali je slovenski kapetan i tu loptu lakoćom ukrotio.

U 40. minuti su Englezi bili najbliže pogotku. Ubacio je Kieran Trippier. Gallagher je promašio loptu glavom, a Kane koji je uklizao je za dužinu stopala bio prekratak.

image
Adrian Dennis/Afp

Od početka drugog poluvremena Englezi su zagospodarili loptom. Kobbie Mainoo koji je ušao u igru je unio živost u vezni red Southgateove momčadi. Stvorili su engleski nogometaši nekoliko obećavajućih situacija, ali nisu došli u čistu priliku. Njihovi pokušaji su ili bili neprecizni, ili su završavali u slovenskom bloku. Ono što je i prošlo, Jan Oblak je lakoćom hvatao.

Rijetko su Kekovi "ratnici" prelazili u napadačku polovicu. Obrana im je bila čvrsta i pokretljiva, pravovremena u reakcijama pa Englezi nisu imali prevelike koristi od posjeda koji je bio uvjerljivo na njihovoj strani.

Na kraju su Englezi najveću prijetnju u drugom poluvremenu imali u sučevom dodatku. Odlično izvedenu akciju koja je krenula s lijevog boka završio je Cole Palmer udarcem s ruba kaznenog prostora na desnoj strani, ali je Jan Oblak još jednom sigurnom intervencijom spriječio pogodak.

Semafor

ENGLESKA - SLOVENIJA 0-0 (0-0)

Koeln. Stadion: Koeln. Sudac: Clement Turpin (Francuska).

ENGLESKA: Pickford - Walker, Stones, Guehi, Trippier (od 84. Alexander-Arnold) - Gallagher (od 46. Mainoo), Rice - Saka (od 71. Palmer), Bellingham, Foden (od 89. Gordon) - Kane. Izbornik: G. Southgate,

SLOVENIJA: Oblak - Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža (od 90+1. Balkovec) - Stojanović, Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (od 86. Gorenc Stanković) - Šporar (od 86. Celar), Šeško (od 75. Iličić). Izbornik: M. Kek.

Nogometaši Danske i Srbije odigrali su bez golova čime su Danci završili natjecanje na drugom, a Srbija na posljednjem mjestu ljestvice.Time su Srbi okončali nastup na prvenstvu, dok su Danci drugi i u osmini finala će igrati protiv Njemačke. Taj je dvoboj na rasporedu u subotu od 21 sat. Slovenija je treća na ljestvici, ali je kao i Danska osigurala prolaz među 16 najboljih. Danska i Slovenija su imale identične brojke nakon tri utakmice sve do rankinga FIFA-e zbog čega je Danska zauzela poziciju ispred.

Premda je Srbiji igrala samo pobjeda u ogledu protiv Danske ostavila je iza sebe prilično beskrvnu utakmicu s možda tek jednom dobrom prilikom. Danska je bila bolja u prvom dijelu, a nakon toga je čuvala remi i mirno privela susret kraju.

image
Odd Andersen/Afp

Srbija je u utakmicu ušla s postavkom gotovo isključivo da gusto brani svoja vrata. Svih uvodnih 45 minuta srpski igrači su gotovo potpuno proveli na svojoj polovici, a usamljeni Mitrović u napadu niti je dobio, niti mogao dobiti loptu. Zato ne čudi da Srbija u prvom dijelu nije imala ni jedan udarac prema suparničkim vratima.

Danska je u svakom slučaju ostavila bolji dojam u prvom dijelu, ali se i ona mučila kako probiti dvostruki suparnički blok. Ipak, u nekoliko slučajeva u tome je uspjela, a najbolja šansa Danaca bila je ona u 21. minuti. Nakon pogreške srpske obrane Eriksen nije čekao ni sekunde, već je pucao s 18 metara. Lopta je išla u kut srpskih vrata, ali krajnjim naporom je pogodak spriječio Rajković.

image
Fabrice Coffrini/Afp

U 32. minuti šansu je imao i prvi danski napadač Hojlund. Iskosa s 15 metara je pucao u bliži kut, ali je opet dobro postavljen bio srpski vratar Rajković. Posljednja šansa Danaca dogodila se u 39. minuti kada je Wind s 15 metara mogao daleko ozbiljnije zaprijetiti, ali se poskliznuo prije udarca i prilično promašio.

Početkom drugog poluvremena za Srbiju su u igru ušli Tadić i Jović, igrači s određenom napadačkom moći, čime je najavljeno da će srpska reprezentacija daleko otvorenije odigrati drugih 45 minuta. Odmah u prvoj akciji nastavka Mitrović se mogao naći u dobroj situaciji, ali je Vestergaard reagirao ispred njega i spriječio problem.

Nakon što je udarac Skov Olsena blokiran zatresla se mreža na drugoj strani. U 53. minuti Andersen je postigao autogol, ali pogodak je poništen jer je u začetku akcije Jović bio u zaleđu.

Unatoč želji da žešće krene prema danskom golmanu Schmeichelu i u nastavku se Srbija mučila u igri prema naprijed. Teško je igrom pronalazila put do suparničkog šesnaesterca, a Danska je i dalje u većoj mjeri imala posjed, čuvala loptu i rezultat koji je mnogo više odgovarao njoj nego li suparniku.

image
Miguel Medina/Afp

Ušao je za Srbiju u 67. minuti i Vlahović, ali je i dalje najveći problem Srbije bila igra na sredini terena i neznanje kako doći do suparničkog šesnaesterca. Nije se mogao stvoriti pritisak na Dance, niti su se dugim loptama tražili visoki napadači Mitrović i Vlahović. Kako se približavao kraj dvoboja tako je Danska sve manje gledala prema suparničkim vratima premda je daleko lakše dolazila do opasne zone suparnika.

U pomalo dosadnoj igri bez pravih prilika prolazilo je vrijeme do 81. minute. Vlahović je tada ukrao loptu, a Mitrović je iz teške situacije pucao pored vratnice. U samoj završnici Srbija je pokušala na silu doći do pogotka vrijednog osmine finala. Tražila je Srbija jedanaesterac u 83. minuti, pokušali su još Vlahović i Milinković-Savić, ali ostala je daleko od pogotka i prolaza dalje.

Semafor

DANSKA - SRBIJA 0-0 (0-0)

Fusball Arena u Muenchenu. Gledatelja: 73.800. Sudac: Francois Letexier (Francuska).

DANSKA: Schmeichel - Andersen, Christensen, Vestergaard - Bah (od 77. Kristiansen), Hjulmand (od 77. Delaney), Hojbjerg, Maehle - Eriksen (od 88. Poulsen) - Hojlund (od 60. Dolberg), Wind (od 46. Skov Olsen). Izbornik: Kasper Hjulmand.

SRBIJA: Rajković - Veljković, Milenković, Pavlović - Živković, Gudelj (od 46. Jović), Ilić (od 67. Vlahović), Mijailović (od 73. Mladenović), Lukić (od 87. Milenković-Savić), Samardžić (od 46. Tadić) - Mitrović. Izbornik: Dragan Stojković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 23:39