StoryEditor
Strani nogometprekipjelo im je

Navijačima Uniteda bio je plan odgoditi utakmicu s Liverpoolom, a razlog njihovog prosvjeda puno je dublji od samog osnivanja Superlige

3. svibnja 2021. - 12:26

Jučerašnji prosvjed navijača Manchester Uniteda zbog kojeg je odgođen najveći derbi engleskog nogometa nije došao samo kao posljedica pokušaja klupskih vlasnika da uvedu United u Superligu. Doduše, taj pothvat bio je kap koja je prelila čašu, ali razlozi za nerede koji su se jučer dogodili na Old Traffordu imaju puno dublju pozadinu.

Sve seže još od 2005. kada je američki biznismen Malcolm Glazer kompletirao svoje preuzimanje Uniteda i uveo u klub u prvo „dužničko ropstvo” još od 1931. godine. To je toliko razljutilo navijače da se iste godine dogodila svojevrsna podjela među njima na „izdajnike” i „one koji nemaju dovoljnu snagu volje napustiti klub koji je izgubio svoj smisao”.

Ovi prvi su iste godine osnovali F.C. United of Manchester koji se trenutno natječe u sedmoj ligi, dok su ovi drugi ostali vjerni pravom Manchester Unitedu, kojeg su 1878. osnovali radnici željeznice pod imenom Newton Heath LYR Football Club.

Glazeri su od samog početka naišli na nezadovoljstvo navijača, ali ništa nije moglo spriječiti njihovo preuzimanje kluba. David Gill ostavljen je na poziciji izvršnog direktora kluba, a momčad je nastavio voditi veliki Sir Alex Ferguson, stoga se među određenim dijelom navijača javio dojam da možda nije sve tako crno kako se čini. A kako su trofeji i dalje stizali na Old Trafford, otpor nikada nije dobio toliki zamah da bi se Glazere poljuljalo u njihovoj vladavini.

image
AFP

United je iz godine u godinu imao jednu od najvećih navijačkih baza na svijetu i samim time stabilne prihode, čak i u onim periodima kada bi podbacili na rezultatskom planu, stoga je poslovanje bilo uvijek održivo. Ali dug se svejedno nakupljao, jer je Glazer preuzimanje Uniteda financirao zajmovima od „strvinarskih fondova” čije su kamate na početku iznosile preko 16%, ili u apsolutnom iznosu preko 70 milijuna eura godišnje.

Glazer je refinancirao dug 2010. nakon pritiska navijača zbog činjenice da je on bio prešao 800 milijuna eura, ali tijekom godina dug je opet narastao te danas iznosi preko 500 milijuna eura.

Smrt Malcolma Glazera 2014. i prelazak kluba u ruke njegovih sinova Joela i Avrama nije ništa promijenio u načinu funkcioniranja kluba te je nezadovoljstvo među navijačima sve više raslo. No tribine su i dalje bile pune, a popularnost u cijelom svijetu (pogotovo u Aziji) samo je rasla. Optužbe da se klub sve više udaljavala od svoje baze najvjernijih navijača mogle su se čuti sve češće, ali Glazere nije bilo previše briga, jer u čisto poslovnom smislu nije ni trebalo.

U jednom periodu se bila javila inicijativa da najbogatiji među navijačima Uniteda otkupe klub od braće Glazer te se spominjala cifra od milijardu eura, ali Amerikanci su tražili više od milijarde i pol te je preuzimanje propalo.

"Comfort zona" u kojoj su se našli naviknuti na to da će svaka sjedalica na stadionu biti popunjena, ako ne s okorjelim lokalnim navijačem, onda barem turistom iz Kine, nagnala je braću da ulete grlom u jagode i priključe se ideji elitne zatvorene lige koja će klub još više udaljiti od onih ideala na kojima je tijekom 133 godine postojanja izgradio imidž jednog od najvećih klubova na svijetu.

image
Avram (lijevo) i Joel (desno) Glazer
AFP

Prosvjedi navijača Uniteda do sada su se ogledali u izvisivanju transparenata, nošenju zeleno-žutih šalova (što su originalne klupske boje Newton Heath LYR-a) i ponekim ranijim odlaskom s tribina, a neuspjela organizacija prosvjeda na ulicama iz 2019. Glazerima je možda poslužila kao potvrda da se ni ovoga puta ništa veliko neće dogoditi.

Kako su se samo prevarili...

Navijači su krajem travnja upali u klupski trening centar u Carringtonu te blokirali ulaz treneru i igračima, a jučer popodne su se okupili ispred Old Trafforda te pred hotelom u kojem je momčad Uniteda tradicionalno smještena prije domaćih utakmica. Autobus s igračima nije ni krenuo prema stadionu, a nakon sukoba s policijom ispred samog Old Trafforda, nekoliko navijača je provalilo na travnjak gdje su aktivirali dimne bombe i baklje, od kojih su neke bile bačene i prema novinarskoj loži u kojoj se nalazila ekipa sa Sky Sportsa.

Ispred stadiona su letjele boce i limenke prema policiji te je došlo do fizičkog sukoba u kojima je nekolicina osoba pretrpjela lakše ozljede, a većina aktera odlučna je u tvrdnjama da je sam ulazak na travnjak bio spontan. 

Prema riječima jednog od sudionika prosvjeda, plan je otpočetka bio odgoditi utakmicu, čak i po cijenu oduzimanja bodova, kako bi se čuo glas navijača, jer se mirnim prosvjedom ne može puno toga postići.

- Shvaćam da će neki reći da smo prešli granicu jer je ulazak unutar samog stadiona bio nezakonit, ali pasivnim otporom nećeš daleko dogurati. Možeš tweetati "#Glazersout", ali što će to dobroga donijeti? - rekao je jedan od sudionika prosvjeda za Guardian.

image
AFP

Unitedovi navijači su pokazali zube vlasnicima koji su predugo klub tretirali kao svoju igračku i mislili da s njim mogu raditi što žele, a osnivanje Superlige očigledno je bio prelazak preko granice koja se ionako tijekom proteklih 16 godina mnogo puta rastezala.

Glazeri kao vlasnici kluba zaista u nekom smislu imaju pravo raditi s klubom što žele, a zbog toga se posljednjih dana sve više mogu čuti izjave navijača diljem Engleske da žele uvođenje njemačkog modela vlasništva „Regel 50% +1” prema kojem članovi kluba moraju imati mogućnost utjecaja na rad u klubu i pravo biranje uprave po principu "jedan član – jedan glas".

Već je pokrenuta online peticija za taj prijedlog koju je do sada potpisalo više od 100 tisuća ljudi, što znači da će je razmotriti i britanski parlament, ali bilo bi previše idealistički očekivati da će se nešto po tom pitanju promijeniti u skorije vrijeme.

No, kako god bilo, navijači su barem pokazali vlasnicima na što su sve spremni kako ne bi izgubili i onaj mali djelić voljenog kluba koji je došao na korak do pretvaranja iz kultnog nogometnog velikana u samo jednu franšizu u „biznisu sportske zabave”, što Superliga realno i jest.

item - id = 1095745
related id = 0 -> 1130021
related id = 1 -> 1129753
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 22:52