StoryEditorOCM
Strani nogometpriče iz davnine

Možda vam je promaklo, ali u petak su sinovi bili jedan nasuprot drugome, a slavni očevi su im bili sugrači

Piše R. R.
6. srpnja 2024. - 14:08

Nekako u uzbuđenju oko susreta četvrtfinala igranih u petak mnogi su detalji ljubiteljima nogometa možda i promakli. Ali nekako nije niti neočekivano, jer ponekad treba i povezivati stvari iz prošlosti koje možda i nisu toliko poznate. Iako nije riječ o samo prolaznicima u nogometu.

No dok su sinovi igrali četvrtfinalne dvoboje na Euru imali smo priliku se podsjetiti na „neke priče iz davnina“.

Strijelac pobjedonosnog pogotka za Španjolce u Stuttgartu Mikel Merino svoj je gol proslavio je kruženjem oko korner-zastavice, čime je odao počast svom ocu. Naime njegov otac Angel bio je nogometaš koji je najveći dio svoje karijere proveo igrajući na poziciji veznjaka za Osasunu. U upravo je na istom stadionu u Stuttgartu zabio u dvoboju protiv domaćina kada su Španjolci prošli dalje, a proslava pogotka je bila identična.

image

Njegovog oca ćemo zauvijek pamtiti

Angelos Tzortzinis/AFP

Drugi četvrtfinalni dvoboj između Francuska i Portugala bio je vrlo emotivan za dva igrača koji su tek nakon izvođenja kaznenih udaraca osjetili - jedan radost, drugi tugu. Zanimljivo je da su njihovi očevi prije 24 godine bili suigrači i dijelili svlačionicu.

Francuski napadač Marcus Thuram u igru je ušao u 86. minuti umjesto Kolo Muanija, odigrao je produžetke. Otac Lilian Thuram dobro nam je poznat, još od 1998. godine i ona dva zgoditka, jedina u reprezentativnom dresu, koje je zabio našem Draženu Ladiću. Nakon iznimno bogate karijere povukao se iz nogometa, politički se angažirao i bio ambasador UNICEF-a.

image

Sada igra pod očevim vodstvom 

Franck Fife/AFP

Portugalski napadač Francisco Conceicao zaigrao je od 74. minute kao joker s klupe Roberta Martineza i to umjesto Bruna Fernandesa. I u prvom kolu je tako ušao u igru protiv Češke i zabio za pobjedu. Ovaj put nije uspio. Otac Sergio Conceicao je pak poznatiji starijim poznavateljima nogometa zbog iznimne karijere koju je ostvario upravo u Italiji igrajući za Lazio, Parmu, Inter, u domovini za Porto, u Belgiji za Standard (koje vodi sada Ivan Leko). Od karijere se oprostio 2010. godine kada se počeo baviti trenerskim poslom, vodio je nekoliko klubova u Portugalu, godinu dana je bio u Nantesu, a od 2017. je na klupi Porta, gdje trenira svog sina..

Inače Tata Thuram i tata Conceicao su bili suigrači jednu sezonu, 2000/01, u dresu Parme kada su osvojili četvrto mjesto u prvenstvu i igrali finale Kupa Italije. Po mnogima ta generacija bila izuzetno talentirana i pod vodstvom prvo Alberta Malesanija, potom i Arriga Sachija igrala je najljepši nogomet. No nisu imali priliku za nešto više napraviti jer su tada mladi Gianluigi Buffon i Thuram odmah prodani u Juventus, a Conceicao u Inter. A bila je to izuzetna momčad... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2024 14:34