StoryEditorOCM
Strani nogometvečer senzacija

Mario Pašalić srušio Liverpool, Kotarski obranio penal, pobjede Bayera, Rome, Fenera i Benfice

Piše hina
11. travnja 2024. - 23:22

Nogometaši Atalante napravili su veliki korak prema plasmanu u polufinale Europske lige nakon što su u prvom susretu četvrtfinala na Anfieldu pobijedili Liverpool sa 3-0 uz pogodak hrvatskog reprezentativca Marija Pašalića.

Golove za momčad iz Bergama zabili su Gianluca Scamacca (38, 60) i Mario Pašalić (83).

Atalanta je ovom pobjedom prekinula Liverpoolov niz bez poraza na Anfieldu koji je trajao čak 33 utakmice. Posljednji domaći poraz "Redsi" su doživjeli u veljači prošle godine od Real Madrida (2-5) u Ligi prvaka, a potom su spojili 28 pobjeda i pet remija.

Atalanta je mogla do prednosti već u trećeoj minuti, no udarac hrvatskog nogometaša je sjajno obranio Caoimhin Kelleher. "Redsi" su uzvratili u četvrtoj minuti preko Darwina Nuneza, te minutu kasnije preko Alexisa Mac Allistera, no obojica su bila neprecizna.

Nunez je u 15. minuti imao novu priliku, ali bez promjene rezultata. Najbolju priliku u prvom poluvremenu Liverpool je imao u 27. minuti, pucao je Harvey Elliott, ali je njegov udarac prvo završio u gredi, pa u vratnici. Gosti su poveli u 38. minuti nakon brze kontre, Davide Zappacosta je sjajno povukao asistiravši Gianluci Scamacci koji je pogodio za 1-0.

Liverpool je u drugom poluvremenu pojačao pritisak, ušli su Salah, Szoboszlai i Diaz, no drugi gol na utakmici ponovo su zabili gosti. De Ketelaer je u 60. minuti ubacio s desne strane, a Scamacca lijepo pogodio za 2-0 i svoj drugi gol na utakmici. Šest minuta kasnije moglo je biti i 3-0, ali Teun Koopmeiners nije dobro zahvatio loptu.

Konačnih 3-0 postavio je Pašalić u 83. minuti pospremivši odbijanac u mrežu. Ponovo je u jednoj od glavnih uloga bio Scamacca odlično "podvalivši" do Edersona koji je pucao, Kelleher je obranio, a hrvatski reprezentativac pospremio loptu u mrežu za veliku pobjedu talijanskog sastava.

Solidnu prednost uoči uzvrata ima i Bayer Leverkusen koji je pobijedio West Ham United sa 2-0 postigavši oba gola u samoj završnici utakmice. Strijelci su bili Jonas Hofmann (83) i Victor Boniface (90+1).

Lider njemačkog prvenstva je protiv posljednjeg pobjednika Konferencijske lige dominirao cijeli susret. "Apotekari" su imali 65 posto posjeda lopte te čak 32 udarca prema suparničkim vratima. Lukasz Fabianski je branio sjajno, no u završnici je dva puta pokleknuo.

Bayeru je to bila 42. utakmica ove sezone u svim natjecanjima bez poraza. Josip Stanišić je igrao za domaćine do 67. minute.

U talijanskom obračunu Roma je na San Siru porazila Milan sa 1-0, a gol odluke zabio je Gianluca Mancini u 17. minuti.

Milan je dobio oba ligaška susreta ove sezone, a do ove utakmice izgubio je samo jednu od posljednjih 13 međusobnih ogleda.

U posljednem susretu večeri Benfica je pobijedila Marseillle sa 2-1.

Portugalski sastav je poveo 2-0 golovima Rafe Silve (16) i Angela di Marije (52), a za OM je zabio Pierre-Emerick Aubameyang (67).

Uzvratni susreti su 18. travnja.

Povremeni hrvatski reprezentativni vratar Dominik Kotarski najzaslužniji je što je grčki PAOK s minimalnih 1-0 poražen na gostovanju kod Club Bruggea u prvoj utakmici četvrtfinala Konferencijske lige, jer je u 78. minuti obranio kazneni udarac. 

Pobjedu belgijskoj momčadi donio je Hugo Vetlesen golom već u 6. minuti utakmice, kod kojeg je hrvatski čuvar mreže bio nemoćan.

No, zato se Dominik Kotarski u drugom poluvremenu prometnuo u junaka svoje momčadi. U 58. minuti je zaustavio udarac Ferrana Jutgle iz neposredne blizine, da bi 20 minuta poslije pročitao namjeru Brazilca Thiaga i obranio mu kazneni udarac.

Tako će PAOK za tjedan dana u Solunu za plasman u polufinale morati nadoknaditi samo jedan gol zaostatka u užarenoj atmosferi na stadionu Toumba na kojem su zagrebački Dinamo svladali sa 5-1 nakon pobjede hrvatskog prvaka od 2-0 na Maksimiru.

Gol zaostatka lovit će i francuski Lille pred svojim navijačima, nakon što je Aston Villa u Birminghamu slavila sa 2-1. Ollie Watkins je u 13. minuti doveo englesku momčad u vodstvo koje je u 56. minuti udvostručio John McGinn.

Lilleu je u 63. minuti poništen pogodak zbog minimalnog zaleđa, ali su Francuzi u 84. minuti preko Bafodea Diakitea došli do pogotka za konačnih 2-1.

Nogometaši Olympiakosa su pred svojim navijačima svladali Fenerbahče s 3-2 (2-0), ali su Turci uspjeli izboriti aktivan rezultat za uzvrat, kakav ima i Fiorentina nakon što je odigrala 0-0 protiv Viktorije u Plzenu. 

Talijanska momčad je imala više loptu u nogama i bila nešto opasnija pa s više optimizma može čekati uzvrat na svom stadionu Artemio Franchi, koji će biti odigran za tjedan dana.

U srazu Olympiakosa i Fenerbahčea pogotke za grčku momčad postigli su Konstantinos Fortounis u 8. minuti, Stevan Jovetić u 32. minuti i Chiquinho u 57. minuti. Strijelci za istanbulsku momčad bili su Dušan Tadić u 67. minuti iz kaznenog udarca i Irfan Kahveci u 74. minuti.

Nakon sat vremena igre, činilo se da turska momčad tone prema rezultatskoj katastrofi na pirejskom stadionu Georgios Karaiskakis, jer je Olympiakos u tom trenutku vodio s 3-0. Hrvatski reprezentativni vratar Dominik Livaković bio je prilično nemoćan u sve tri situacije, od kojih su dvije proizašle iz velikih pogrešaka gostujućih obrambenih igrača.

U 8. minuti Turci nisu uspjeli ispucati loptu daleko od svog gola već je ona došla do Konstantinosa Fortounisa koji se nalazio na oko 25 metara. Kapetan Olympiakosa je došao na 20-ak metara od gola kad je odlučio zapucati. Gađao je donji desni kut, Livaković se bacio i ispružio koliko je mogao, ali je udarac bio i snažan i precizan te je lopta završila u mreži.

U 32. minuti Fortounis je bio dodavač za Stevana Jovetića koji je izbjegao zaleđe i po lijevom boku se sjurio u kazneni prostor prema Livakoviću. Kad je iskosa ušao u peterac Jovetić je pucao, a lopta je prošla Livakoviću ispod lijevog dlana i završila u golu za 2-0.

U 57. minuti su ponovno pogriješili gosti. Izgubljenu loptu na 30-ak metara od gola Olympiakos je pretvorio u tri gola prednosti. El Kaabi je dodao Chiquinhu, a portugalski veznjak je sa desne strane iz kaznenog prostora pogodio suprotnu malu mrežu za 3-0.

Unatoč nepovoljnom rezultatu, momčad Ismaila Kartala nije izgubila nadu. To im se isplatilo u 68. minuti, kad je Dušan Tadić opravdano dosuđeni kazneni udarac pretvorio u pogodak za 3-1.

Samo šest minuta poslije turska momčad je izvela odličnu akciju. Nakon ubačaja s desne strane Poljak Sebastian Szymanski proslijedio loptu u desno prema Irfanu Kahveciju koji je iz prve pucao i pogodio suprotan donji kut za konačnih 3-2.

Turci tako s mnogo više optimizma mogu čekati uzvrat koji je na rasporedu 18. travnja, a Grci mogu žaliti zbog ispuštene prednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:44