StoryEditorOCM
Strani nogometOko sokolovo

Beusan secirao djelitelja pravde: ‘Mladi Francuz sudio je odlično, puštao maksimalno igru i to nam je išlo na ruku‘

Piše Slaven Alfirević
19. lipnja 2024. - 18:32

Mateo Beusan, legendarno "oko sokolovo" komentira nam suđenje, pa kaže:

Sudio je Francuz Francois Letexier, mlad sudac, 35 godina ima, pred njim je velika karijera. Dozvoljava pun razvoj igre, a negdje u tome i pogriješi, bože moj, dogodi se. Po meni, ako gledamo dvoboje Šutala i Manaja, u 27. minuti Šutalo je potezao Manaja, prošao je lišo, u 41. Šutalo napravio prekršaj nad Manajom i 84. Šutalo je opet potezao Manaja. Šutalo je jako dobro prošao u tim dvobojima, što nije dobio žuti karton, a da jest onda bi drugačije morao igrati. Bilo bi mu bolje da je igrao na metar odstojanja od protivnika, a ne da se stalno gurao i ulazio u guranja i potezanja.

U 78. minuti kod situacije našeg drugog pogotka, da je sudac iti malo bio sitničav, možda bi dosudio prekršaj nad albanskim igračem i vratio akciju na centar, ali tu želim naglasiti koliko on pušta igru i nadmetanje, a to je baš ono što FIFA i UEFA traže. Može se reći da nam je u tom detalju išao na ruku, međutim naravno ne zbog nas, tako UEFA traži...

UEFA, a i FIFA naravno, ali posebno kažem UEFA traži u zadnje vrijeme da se što više pušta igra, toliko da se i meni nekad čini, a kako neće vama pred malim ekranima, da se ne sude očigledni prekršaji.

Možda niste primijetili, možda jeste, ali da upozorim, na ovom Euru FIFA sudac iz Argentine Facundo Tello ima bedž FIFA Referee, a UEFA za svoje elitne suce ima bedž Match Official.

Na sceni je suradnja UEFA i Conmebola, europske i južnoameričke nogometne organizacije, dopušteno je da jedan njihov sudački tim sudi na Euru i to je taj Argentinac, a jedan će sudački tim iz Europe ići u goste na prvenstvo Južne Americe, čuvenu Copa America kad bude. Možda se razlikuju kriteriji u nijansama, ali posvuda je intencija da se igra dopušta maksimalno, pa se na to trebaju naviknuti i nogometaši, a bome i gledatelji. Ono što bi svatko prije očekivao da će biti dosuđen faul, sad tako ne mora biti.

Ukupno možemo biti zadovoljni, posebno mi, Hrvatska, u obje utakmice imali smo jako dobro suđenje, baš kao što i cjelokupno prvenstvo do sada protječe uz, kako rekoh, jako dobro suđenje. Uz naglasak da moj omiljeni VAR, što sam ga od prvog dana uvijek zagovarao, radi savršeno.

Primijenjena je i nova tehnika na ovom prvenstvu, "čip" je u lopti koji u VAR sobi pokazuje frekvenciju, odnosno intenzitet igranja rukom po lopti i prva je primjena bila na utakmici Belgije i Slovačke gdje Belgijcima nije priznat pogodak, a to smo sve lijepo mogli vidjeti u lijevom kantunu ekrana kako se odlučilo - ispričao nam je Beusan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 18:16