StoryEditorOCM

A nama nije valja; bivši sportski direktor Hajduka odradio čudo, u Tursku doveo Mourinha, evo slike iz luksuznog aviona

Piše P. S.
2. lipnja 2024. - 15:55

Nekako se ta priča često ponavlja. U Hajduku nije valjao, a vani radi čuda... Bio igrač ili trener, a sad i sportski direktor.
Sjećate se Portugalca Maria Branca? Kako ne, pa nije prošlo puno od vremena kada je bio na Poljudu i slagao Hajdukovu kadrovsku križaljku.

No, u svibnju 2018. stigla je vijest, ovako smo pisali:

‘Saša Bjelanović novi je sportski direktor Hajduka, baš prema ranijim predviđanjima, samo što je to danas i službeno objavljeno iz Poljuda.

Nakon finalne utakmice kupa protiv Dinama dosadašnji "tehniko" Mario Branco sišao je s te funkcije, zaključio ugovor. Bjelanović je i dosad bio u Poljudu u funkciji Brancova pomoćnika ili skauta.

Radi se o Zadraninu, ali i bivšem povremenom hrvatskom reprezentativcu koji je većinu karijere proveo u Italiji, gdje je stekao i najviše nogometne diplome, trenersku A licenciju koju propisuje UEFA, te diplomu za sportskog direktora, obje stečene u Covercianu nedaleko Firence, gdje je sjedište obuke talijanskog nogometnog saveza (FIGC).

Bjelanović će za Hajduk voditi ovoljetni prijelazni rok, ugovor mu je, koliko se zna, do 31. kolovoza, a dalje po dogovoru...‘

Osječka priča

Branco je stigao kada je predsjednik uprave bio Osječanin Ivan Kos.

On se odlučio na rukovodeće mjesto sportskog sektora postaviti Maria Branca, Portugalca koji se dotad istakao radom u domovini te Poljskoj i Rumunjskoj. Ovu funkciju u Hajduku obnašao je Portugalac 729 dana, a s njim na čelu stiglo se najbliže rezultatskom iskoraku dotad (finale Kupa) od osvajanja Kupa 2013. godine.

U njegovom mandatu je ostvaren najveći izlazni transfer (do ovog Luke Vuškovića), onaj Nikole Vlašića, a realizirale su u njegovom mandatu još prodaje Ante Palaverse i Tome Bašića. Tijekom svog stolovanja na Poljudu doveo je 22 igrača od kojih su se pojedini poput Ante Ercega i Marca Futacsa pokazali kao pojačanja. Dio je mogao proći pod prinove, a veći dio pod promašaje i one koji su došli uzeti mirovinu kao Hugo Almeida. Kroz dvije godine njegovog mandata na Poljudu su se promijenila četiri trenera (Mario Pušnik, Marko Lozo, Joan Carrillo i Željko Kopić), a nakon Hajduka je radio u PAOK-u, Famalicaou te je danas sportski direktor Fenerbahčea. 

Sada se Branco pohvalio fotografijom iz aviona i porukom.

- Počinje nova era!

A uz njega sjedi ni više ni manje nego jedan od najvećih trenera današnjice, Portugalac Jose Mourinho.

Branco je sportski direktor turskog Fenerbahčea, a Mourinho je sada novi trener. Eto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 09:02