StoryEditorOCM
Ostalotraže kompromis

Splitski sportaši i rekreativci u ‘ratu‘ za termine, spominje se i prosvjed na Gripama, no rješenje je nadohvat ruke

Piše Ivan Renić
19. listopada 2024. - 20:38

Više od dva tjedna prošlo je otkako smo pisali o inicijativi splitskih klubova iz dvoranskih sportova. Košarkaši, rukometaši i malonogometaši poslali su pismo u kojemu se otvoreno bune protiv tretmana onih koji odlučuju u terminima u sportskim dvoranama. Dopis je stigao na adrese Javne ustanove športski objekti i Splitskog saveza športova.

Odrađeno je nekoliko sastanaka, službenih i neslužbenih, rješenje se traži, ali još nije pronađeno. Podsjetimo, najveći problem inicijativi predstavlja Udruga malog nogometa koja po njima okupira previše termina koje imaju u maloj i velikoj dvorani na Gripama. Rekreacija se tako „gura” nauštrb profesionalnog sporta, kako nam je ispričao predstavnik inicijative Hrvoje Petrić.

Javio nam se Petrić ponovno kako bismo „ažurirali” priču, vidjeli koji je novi moment.

- Mi želimo da se pronađe trenutni kompromis. Predlažemo rješenja, nudimo da se Udruga malog nogometa preseli na kraće terene, u dvorane Osnovnih škola Pazdigrad i Mejaši, ali oni to zbog nekog nama nepoznatog razloga ne žele učiniti. Ipak, postoji indicija da bi do rješenja moglo doći. Mislim da dobra volja ipak postoji i s druge strane. Ako se nastavi po starom mi idemo u prosvjed na Gripama. Svi potpisnici su spremni na to.

Splitskim klubovima prekipjelo! Iz dvorana ih ‘tjeraju‘ rekreativci: ‘Zgroženi smo pogodovanjem, spremni i na prosvjed‘

image
Nikola Vilic/Cropix

Podsjetimo, inicijativa traži da prednost dobije profesionalni sport, odnosno treninzi seniora i mlađih uzrasta. Ističu kako je Udruga malog nogometa i dalje rekreacija te kao takva ne bi smjela imati prednost pred sportom.

- Mi nismo protiv Udruge, ne želimo da oni nemaju gdje igrati. Ali oni su i dalje samo rekreacija, a mi u klubovima odgajamo djecu i gradimo sportaše. Splitski dvoranski sport je pred izumiranjem, a ako ostane ovako onda ga se samo gura još više prema propasti.

image
Josko Supic/Cropix

Potpisnici ovog dopisa gradskim vlastima su redom: Splitski klub olimpijaca, Rukometni savez Splitsko – dalmatinske županije, Splitski rukometni savez, ŽRK Split 2010, ŽKK Žana Lelas, RK Nada, RK Split, ŽARK Split, MNK Hajduk, MNK Torcida, MNK Split, ŽKK Split, HRK Krilnik i RK BM07.

Glavni problem i dalje su „kratke” dvorane koje nisu pogodne za rukomet, košarku i futsal. Nedostaje „metara”, pa se tako na njima ne mogu održavati potpuni treninzi. Samim time, klubovi nemaju adekvatne uvjete za treninge, kako ističe Petrić.

- Ono što mi tražimo je na dobrobit djece i sporta. Mislim da i oni koji upravljaju dvoranama to prepoznaju. Rekreacija je važna, ali ne smije biti važnija od profesionalnog sporta. Klubovi moraju imati prednost – poručio je za kraj.

image
Mario Todoric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 20:48