StoryEditor
Ostaloperiš otkrio način

Splitski savez sportova poslao je prijedlog Gradu za spas više od 180 stalno zaposlenih trenera u splitskim klubovima

Piše Pero Smolčić
7. travnja 2020. - 14:35
Nenas Periš, predsjednik Splitskog saveza sportova  Paun Paunović/HANZA MEDIA

Ovo su dani kada bi inače splitski sportski klubovi željno iščekivali „poštu“ poslanu s adrese Splitskog saveza sportova. Odluku krovnog splitskog sportskog tijela o raspodjeli sredstava klubovima na temelju njihovih rezultata. 

No, pandemija koronavirusa zaključala je sportske klubove, treneri šalju programe svojim štićenicima putem raznih aplikacija, sportaši se snalaze... A klubovi su u velikim problemima.

Njihovi dosadašnji sponzori imaju sada svojih problema, razmišljaju kako pokriti plaće svojim zaposlenicima u ovim teškim trenucima, za sport je ostalo malo ili ništa. No, kako bi klubovi ipak preživjeli teške dane, kako bi djeca sutra imala priliku opet raditi sa svojim trenerima, Splitski savez sportova donio je neke konkretne odluke.

- Poslali smo naš prijedlog Gradu Splitu. Ideja je da pokrijemo barem minimalne plaće trenerima u splitskim klubovima koji su zaposleni za stalno – kazao nam je predsjednik SSS-a Nenad Periš.

Otkrio je i na koji način.

- S obzirom da u ovom trenutku nema sportskih natjecanja, nema onda ni troškova natjecanja klubova. Stoga je naš prijedlog i plan da se uz sredstva koja su ionako određena za stručni rad klubova, odnosno za plaće trenera, za tu svrhu prenamijene i ta sredstva koja su bila predviđena za troškove natjecanja.

- Tako bismo uspjeli pokriti plaće od nešto više od pet tisuća kuna brutto za više od 180 stalno zaposlenih trenera u splitskim kolektivima. Sve ostale stavke koje nisu nužne za funkcioniranje i opstanak sporta stavljamo na raspolaganje Gradu da prebaci tamo gdje je najpotrebnije, u predškolske ustanove, bolnicu...

Istovremeno, čeka se i odgovor Vlade na prijedlog Središnjeg državnog ureda za sport, konkretne mjere kako će se s vrha pomoći ovoj društvenoj grani, ponajviše trenerima koji su ostali bez mogućnosti da rade. Zatvoreni su im objekti, ne plaćaju se članarine, a i treneri imaju obitelji, kredite... 

U svakom slučaju splitski treneri ne bi trebali ostati bez primanja.  

- A nadamo se i vjerujemo da će se uskoro i neki sportski objekti na otvorenome, uz „blagoslov“ Stožera civilne zaštite i epidemiologa, po strogim pravilima ipak moći koristiti, makar za jednog sportaša po objektu u danom trenutku... – kazao je Periš.

#SPLITSKI SAVEZ ŠPORTOVA#NENAD PERIŠ

Izdvojeno

30. svibanj 2020 11:15