StoryEditorOCM
Ostalotužna obljetnica

Prije trideset godina poginuo je jedan od najvećih, bio je to veliki šok za Formulu 1

1. svibnja 2024. - 06:45

Trideset godina nakon njegove smrti, u dobi od 34 godine, na talijanskoj stazi u Imoli, 1. svibnja 1994. godine, ponajbolji F1 vozač svih vremena Brazilac Ayrton Senna još uvijek je obožavan, a njegova smrt pridonijela je jačanju sigurnosti u Formuli 1.

Sennina smrt izazvala je seriju poboljšanja sigurnosti vozača, njihove opreme i slobodne zone na stazama, a ova poboljšanja znače da je samo jedan vozač od tada umro nakon nesreće u F1, Francuz Jules Bianchi, 2014. godine.

Dan prije Brazilčeve smrti tijekom Grand Prixa Austrijanac Roland Ratzenberger poginuo je u nesreći tijekom kvalifikacijskog treninga u Imoli, a Rubens Barichello, Sennin sunarodnjak, također je istog vikenda imao nesreću iz koje je nekim čudom izašao neozlijeđen.

"Dogodile su se tri velike nesreće i mislim da je to šokiralo F1", rekao je za Frédéric Vasseur, sadašnji šef Ferrarijevog tima. "Ne znam je li to bio okidač, ali istina je da se često kad se dogodi nezgoda promijenimo. Nakon smrti Bianchija napravili smo roll bar iznad glave vozača koji sada štiti glave pilota".

U filmu "Život na granici", objavljenom 2013. godine i posvećenom sigurnosti F1, britanski specijalistički novinar Maurice Hamilton primijetio je da je smrt Ayrtona Senne "emitirana u dnevnim sobama milijuna ljudi koji nisu znali mnogo o motosportu, ali su znali tko je on i htjeli su znati tko je krivac."

Dugotrajnom istragom utvrđeno je da je nesreći kumovao lom letve upravljača njegovog Williamsa te da mu je kotač udario u kacigu kada se bolid zabio u betonski zid pri brzini od 310 km/h, u zavoju Tamburello, gdje je počast će mu biti odana u srijedu u nazočnosti šefa F1 Stefana Domenicalija te talijanskog i brazilskog ministra vanjskih poslova.

S tri naslova svjetskog prvaka (1988., 1990. i 1991.), 41 pobjedom i 65 "pole positiona" u 161 utrci, Senna je jedan od najboljih vozača u F1, s Lewisom Hamiltonom, Juan-Manuelom Fangiom, Michaelom Schumacherom, Maxom Verstappenom, Sebastianom Vettelom i Alainom Prostom.

Upravo Prost ostaje neraskidivo povezan sa Senninom sudbinom, a ne samo da su njih dvojica bili timski kolege, već je njihovo rivalstvo i dalje najžešće koje je postojalo ikad u F1.Francuz je završio karijeru na kraju sezone 1993. s posljednjim naslovom svjetskog prvaka, nekoliko mjeseci prije Sennine smrti.

"Nemam loših sjećanja na njega", kazao je Prost. "U mislima imam posljednjih šest mjeseci njegova života, tada sam ga puno bolje upoznao. Bio je netko potpuno drugačiji. "

image
AFP

Sennina aura ostala je golema. Michael Schumacher, još uvijek mladi vozač, u trenutku nesreće je nekoliko metara iza brazilskog vozača, a godine 2000., upitan kako se osjeća nakon što je izjednačio tadašnji Sennin rekord od 41 pobjede na Grand Prixu, Nijemac je briznuo u plač pred kamerama, unatoč svojoj reputaciji hladne osobe.

Lewis Hamilton također ima sjećanja na kobni dan.

"Imao sam devet godina i otac mi je rekao da je Ayrton Senna poginuo u nesreći. Kao djetetu teško je razumjeti što to zapravo znači, ali otišao sam iza automobila i plakao sam", prisjeća se Britanac.

Ako je Senna ostavio trajna sjećanja kao vozač, također je bio zabrinut zbog siromaštva u svojoj zemlji. Danas se o ugroženoj djeci Brazila brine zaklada "Instituto Ayrton Senna" koju vode njegova sestra Viviane i njegova nećakinja Bianca, a kojoj je Ayrton Senna, koji se sam nikada nije ženio i nije imao djece, želio pomoći djeci.

"Senna je bio puno više od idola F1. Bio je model izvrsnosti, ustrajnosti i integriteta", rezimirao je nedavno brazilski veleposlanik u Italiji Renato Mosca, predstavljajući izložbu pod nazivom "Ayrton Senna zauvijek" (Ayrton Senna forever) u torinskom Muzej automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 06:46