StoryEditor
Ostalopod jedrima

Olimpijski doprvak iz Rija prepun optimizma: Vjerujem da ću uspjeti u svom cilju, a to je zlato na Igrama u Tokiju

Piše Hina
8. travnja 2020. - 20:47
Ante Čizmić/Hanza media

Unatoč koronavirusu i odgodi natjecanja, ja sam i dalje podređen svom cilju, a to je zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, kazao je u razgovoru za podcast "I ja sam sportaš“ hrvatski jedriličar Tonči Stipanović.

Olimpijski doprvak iz Rija ovu je godinu započeo sjajno,osvojivši broncu na Svjetskom prvenstvu u klasi Laser u Melbourneu. Stipanović se nakon osvojene svjetske bronce u veljači vratio u Split gdje, zbog pandemije koronavirusa, ne jedri po moru kako je planirao. No, toga ne ometa u pripremama jer je izradio "brod u kojem jedri  prostranstvima svoga stana".

Iako s natjecateljske strane nije sretan što su Olimpijske igre u Tokiju odgođene zbog toga što je cijele pripreme podredio tom natjecanju te je u odličnoj formi, najavljuje kako ga to neće omesti u napadu na olimpijsko zlato koje mu nedostaje.

- Prije gotovo dva mjeseca uzeo sam svjetsku broncu i apsolutno sam zadovoljan svojim rezultatom, pogotovo iz razloga što sam nakon Olimpijskih igara u Riju samo na jednoj regati Svjetskog kupa stao na pobjedničko postolje. Nekako su u tom razdoblju neke druge stvari došle u prvi plan i rezultat je bio izostao. Prošle godine nakon Svjetskog prvenstva u Japanu sjeo sam sa svojim timom i odlučili smo dosta toga promijeniti. Prošla sezona završila je dosta rano, već u rujnu i imali smo mnogo vremena za pripreme te smo se najviše bazirali na fizičkoj pripremi za koju sam smatrao da mi nedostaje. Odlično sam se pripremio i konačno sam ostvario dobar rezultat i mogu reći da je taj rezultat došao baš u pravo vrijeme i vjerujem da ću sada nastaviti u tom smjeru - kazao je 33-godišnji Splićanin.

Osim Stipanovića, odličan rezultat ostvario je i njegov klupski kolega Filip Jurišić koji je također u klasi Laser bio deseti.
"Iskreno, mi smo se nadali da će ti njegovi dobri rezultati početi dolaziti malo ranije jer već dugo Filip, Cipranin Pavlos Kontides, koji ima srebrnu medalju s OI u Londonu i dva naslova svjetskog prvaka u zadnje tri godine, i ja treniramo zajedno. U zadnje vrijeme Filip je počeo stvarno dobro jedriti i ovo deseto mjesto sa Svjetskog prvenstva pokazuje da je na dobrom putu i da samo tako treba nastaviti".

Prije četiri godine na Olimpijskim igrama u Riju Stipanović je uoči zadnjeg dana i plova za odličja bio vodeći, no prije starta su mu suci dodijelili kaznu pa se morao zadovoljiti srebrnom medaljom, prvim olimpijskim odličjem za hrvatsko jedrenje.

- Nakon četiri godine mogu priznati i sebi i drugima da sam se malo previše zaigrao. Ipak, u gumenjaku bila dva suca te momak koji je upravljao njime nije bio svjestan da je toliko blizu nas i šteta što suic nisu primijetili da je upravljanje tog gumenjaka dovelo do sudara između mene i Australca Burtona. Dosad sam se jako grizao zbog toga, ali taman prije ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva je izašao članak,u kojem su se predstavljali svi sudionici, te se u njemu prvi puta nakon četiri godine objavili kako baš i nije bila poštena odluka sudaca prema meni u Riju te da je upitno koliko je zlatna medalja Australca Burtona bila poštena. To me malo umirilo i drago mi je da je sada cijeli jedriličarski svijet shvatio da ta odluka nije bila poštena, no mogu reći da mi je ta srebrna medalja sigurno najdraža u karijeri jer se za nju naporno trenira četiri godine i, bez obzira na sve, neprocjenjiv je osjećaj osvojiti olimpijsku medalju - objasnio je Tončica događaje prije četiri godine.

Odgoda Olimpijskih igara mu s natjecateljske strane nije dobro sjela jer je u odličnoj formi, no vjeruje kako ga to neće omesti u njegovom planu, a to je osvojiti zlatnu medalju u Tokiju.

- Cijele pripreme sam planirao prema Olimpijskim igrama te sam formu tempirao srpanj i kolovoz. S ovim rezultatom na Svjetskom prvenstvu sam dokazao da sam na pravom putu i, što se mene tiče, nije dobro što su se odgodile Igre. Međutim vjerujem da ću se i sljedeće godine uspjeti dobro pripremiti i da ću uspjeti u svom cilju, a to je zlato na Olimpijskim igrama. Zasad je sve odgođeno, pomaknuto je i europsko prvenstvo koje je trebalo biti u svibnju, ali mislim da ćemo se ponovno natjecati negdje u kolovozu ili rujnu. 

Stipanović u karijeri ima olimpijsko srebro, svjetsko srebro i broncu, dok je četiri puta bio europski prvak. 

- Rano je još za bilo kakve najave o završetku karijere, koncentriram se na isključivo na Tokio. No, i nakon završetka karijere se gotovo 80 posto vidim kao trener, pa ću tako ostati u jedrenju.

#TONČI STIPANOVIĆ

Izdvojeno

02. lipanj 2020 12:28