StoryEditorOCM
OstaloAJMOOOO!

Krenuo spektakl pod jedrima, ‘ni jako jugo neće nas spriječiti‘ poručuje posade 162 broda, pogledajte galeriju s Mrduje

Piše Sandra Barčot
Foto Duje Klarić/CROPIX
5. listopada 2024. - 12:01

  Točno u 11 sati, flota od 162 broda, zajedrila je sa startne linije podno splitskog Sustipana prema 11 nautičkih milja udaljenom otočiću Mrduja u splitskim vratima, između Šolte i Brača.

  Naime, kako i tradicija nalaže, a evo već 93. put se održava "Mrdujska regate krstaša" u organizaciji splitskog kluba Labud, koji ove godina ima i važan jubilej, slavi stoti rođendan.

  A Mrdujska regata na kojoj jedre svi, od najmlađih do najstarijih, pa ima tu i onih koji u svom životnom kalendaru imaju preko osam desetljeća života, ali se ne daju - idu na more, jer na Mrduji treba jedriti.
  - U sklopu našeg mjeseca od regata "Splitskog festivala jedrenja", koji obuhvaća četiri regate - "Labud Classic", "Malu Mrduju optimist kup - In memoriam Boris Vujnović", te 80. "Višku regatu", velika Mrduja kako joj tepamo je centralni događaj. Najstarija je to i najmasovnija regata, pa svi rado zajedre s našim posadama, uz zabavni program koji je cijeli dan na našem klupskom platou u Uvali baluni -  zbori nam Damir Skelin, direktor regate, uz podršku Marija Stipinovića dugogodišnjeg čelnika ove regate, aktualnog predsjednika Organizacijskog odbora regate.

image

Posada broda Lethe sa kapetanom Nikom Jerkovićem koji su se okupili nakon 40 godina u istom sastavu kao i 1984. kada su svi bili maloljetni

Duje Klarić/Cropix

Dok od Dominika Perkovića, predsjednika Regatnog odbora doznajemo i što flotu čeka na moru:

- Imamo jugo od nekih desetak čvorova, a čeka nas po prognozi i neverin s kišom oko 13.30 sati, pa onda i vjetar u opadanju. No mi smo vam jedriličarni uvijek spremni za sve uvjete na moru.

   Start je kako već i tradicija nalaže trebao dati splitski gradonačelnik, no ovog puta umjesto poteštata Ivice Puljka koji je službeno odsutan, pucanj iz raketnog pištolja dao je Skelin, uz regatni trojac Mario Stipinović-Dominik Perković-Damir Šimunović.

  No grad Split na moru isto ima svog predstavnika budući da dogradonačelnik Antonio Kuzmanić jedri u posadi "Evalu", skipera i vlasnika broda Davida Kuzmanića iz obitelji uspješnih arhitekata.

image

Branko Širola s posadom Nemira za 60 nastup na Mrduji imaju prigodne majice

Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image

Brod LiLu sa kapetanicom Dunjom Vulić sa sinom Lukom i kćeri Lisom

Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image

rod Jena Q, labudova djeca sa skiperom Aldom Barčotom

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 12:05