StoryEditorOCM
Ostaloeuropsko prvenstvo

Hrvati u Beogradu srušili nove rekorde: u finalima iznenadili mladi Dubrovčanin i Splićanin, a večeras je lov na medalje

Piše Iva Majić
20. lipnja 2024. - 14:08

I dok su sve oči uprte prema travnjacima u Njemačkoj, u isto vrijeme događa se još jedno Europsko prvenstvo. Istina da je ono pored nogometa palo u drugi plan, ili bolje rečeno treći, četvrti... ali hrvatski plivači za sada su ostvarili dobre uspjehe na njihovom Euru u Beogradu.

Srpska prijestolnica okupila je u bazenu najbolje što ima na Starom Kontinentu, a što se tiče predstavnika Lijepe Naše njih je čak 14. Postavili su se tu i novi nacionalni rekordi, pa moramo biti zadovoljni jer su neki naši predstavnici isplivali svoje najbolje rezultate. No, za sada nema medalja ili novih putnika na Olimpijske igre.

Za one koji su zaboravili u Parizu sigurno kao nacija imamo dva plivača, to su Nikola Miljenić (100 slobodno) i Jere Hribar (50 slobodno), koji su već ranije ove godine isplivali A normu.

Što se EP u Beogradu tiče, Hribar je u finalu na 100 slobodno osvojio 5. mjesto, a s rezultatom  48.38 je ujedno oborio i mlađe seniorski rekord Hrvatske. Moramo napomenuti kako ovaj 20-godišnji Splićanin još nije pravi senior. Jasno da to mislimo po godinama, a ne po rezultatima.

Svoj nastup predstavnik kluba Grdelin još nije završio jer u subotu ga očekuje utrka na 50 metara. Međutim, prije toga tu je i muška štafeta na 4x100 metara slobodno koja se plasirala u finale i to s drugim rezultatom kvalifikacija i novim nacionalnim rekordom.

Štafeta u sastavu Nikola Miljenić, Jere Hribar, Vili Sivec i Toni Dragoja pobijedila je u svojoj kvalifikacijskoj skupini s vremenom od 3:15.13 minuta, odnosno čak 4.57 sekundi boljim s vremenom od dosadašnjeg hrvatskog rekorda. U kvalifikacijama je brža bila samo domaća štafeta Srbije s vremenom 3:13.47 minuta. Na trećem, četvrtom, petom i šestom mjestu završile su Rumunjska (3:15.20), Njemačka (3:15.24), Grčka (3:15.59) i Poljska (3:15.65) i te će reprezentacije biti u konkurenciji za medalju u finalu koji je na programu danas u 19.45 sati.

Mlada nada iz Dubrovnika

Kad smo već kod pohvala i mlade ekipe, moramo ovdje izdvojiti i Juraja Barčota. Naime, ovaj Dubrovčanin na EP se kvalificirao u čak četiri discipline: 400 mješovito, 200 leđno, 200 prsno i 200 mješovito. Za one koji su imali bilo kakvog kontakta s treniranjem plivanja u životu, vjerojatno su pomislili: „ovom život nije mio”. Odnosno, znaju o kako napornim utrkama se radi.

No, 18-godišnji Juraj odlično je odradio prvo natjecanje. U finalu 400 slobodno išao je 4:21.52 i stigao sedmi. Ali ono što također iskače u plan je da je ovaj plivač Juga rođen u srpnju 2005. godine, uvjerljivo najmlađi sudionik finala EP na 400 mješovito. Više od dvije godine mlađi od drugog najmlađeg, a od nekih ima čak i 12 godina manje. Što se tiče ostalih disciplina, Barčot je kvalifikacije na 200 m prsno završio na 26. s vremenom 2:22.84 i neće nastupiti u polufinalu iako je taj rezultat bolji od njegovog najboljeg rezultata u toj disciplini 2:26.17.

image

Juraj Barčot na Europskom seniorskom prvenstvu u Beogradu 2024. godine

Nadodajmo kako je i 17-godišnja Jana Pavalić srušila apsolutni rekord Hrvatske u disciplini 50 leptir (26.25), a na kraju je u finalu završila kao sedma u Europi.

Plivačica zabočkog Olimpa sigurno spada u kategoriju hrvatskih nada, jer na nedavno održanom Zlatnom medvjedu utrku na 50 slobodno isplivala je za 24.77 sekundi, što je B olimpijska norma za Pariz. Od A norme dijeli je sedam stotinki sekunde.

I za kraj ćemo još razjasniti što je ta spomenuta „B” norma. Naime, ona ne osigurava izravnu ili automatsku kvalifikaciju za plivače na Olimpijskim igrama. Međutim, ipak nešto znači, jer dovodi plivača ili plivačicu u borbu za sudjelovanje na Igrama. 

Onima koji ostvare ovu kvalifikacijsku normu bit će dopušteno sudjelovati u određenoj disciplini na Olimpijskim igrama samo ako ukupna kvota nije ispunjena na kraju kvalifikacijskog razdoblja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 14:08