StoryEditor
Ostaloimaju svoj kalendar

Francuzi se već spremaju: Igre u Parizu idu kako je planirano, bez obzira na sudbinu Igara u Tokiju

27. siječnja 2021. - 12:33
Ludovic Marin/AFP

Olimpijske igre u Parizu 2024. odvijat će se prema rasporedu bez obzira na sudbinu ovogodišnjih ljetnih igara u Tokiju, objavio je u srijedu francuski organizacijski odbor.

Prošli su se tjedan Japan i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) obvezali održati Olimpijske igre ove godine, opovrgavajući napise britanskih medija da je japanska vlada zaključila da će Igre morati biti otkazane.

- Od početka ove krize svijet sporta prilagođavao se. Naravno, organizatori Olimpijskih igara u Tokiju će organizirati Igre samo ako to budu dopustili uvjeti - rekao je šef OI Pariz Tony Estanguet za francuski dnevnik "Le Monde".

- Radili su na različitim rješenjima kako bi se prilagodili ovom sanitarnom kontekstu, sa ili bez ventilatora, postavljanjem testova i sustavom 'balona'. Sve je promišljeno kako bi se ove Igre mogle održati uz vrlo visoku razinu zdravstvene sigurnosti - dodao je.

Dok je Japan početkom ovog mjeseca proglasio izvanredno stanje nakon rekordnog broja slučajeva zaraze COVIDom-19, Britanac Matthew Pinsent, osvajač četiri zlatne olimpijske medalje u veslanju, zatražio je da se Igre u Tokiju, već odgođene za godinu dana, održe 2024. godine.

Estanguet je inzistirao da Olimpijske igre u Parizu neće biti premještene.

- Ako se oslanjam na razgovore s MOO-om, nemam dojam da će doći do novog odgađanja - objasnio je.

- Učinak za Pariz 2024. ipak je prilično ograničen, imamo svoj vlastiti kalendar. Posljednjih godinu dana, odgoda nije utjecala na nas. Naše će igre dobro proći 2024. godine, što god da se dogodi u Tokiju. Žarko se nadam, kao i mnogi, da će se ove igre održati jer će stvoriti snažnu dinamiku - posebno ceremonijom primopredaje - ali Pariz 2024. nije povezan sa sudbinom Tokija - zaključio je Estanguet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 01:30