StoryEditorOCM
Ostalokreće odbojka!

Dubrovnik se vratio u elitu, a čast Splita branit će samo Brda: ‘U 300 kilometara imate četiri ekipe iz Dalmacije‘

Piše Iva Majić
4. listopada 2024. - 12:55

Ono što je nogomet među muškarcima, slobodno možemo reći da je kod žena to – odbojka. I ne stavljamo ovdje neke etikete na sportove, već govorimo o popularnosti istih među dva različita spola. Dakle, samo činjenice.

Sezona je na većini terena odavno krenula, a što se dvorane tiče, za vikend počinje odbojkaška Superliga. Tekst ćemo posvetiti djevojkama, neće se valjda nitko naljutiti, jer kad su u pitanju timski sportovi, puno češće spominjemo samo momčadi.

Idemo najprije na kratko ponoviti gradivo kad je u pitanju najpopularniji ženski ekipni sport, nakon kojeg ćete shvatiti zbog čega smo uvjereni da najviše žena i djevojčica trenira: s loptom, uz mrežu.

Superliga je najviši rang odbojkaškog natjecanja u Hrvatskoj, nakon toga ide Prva liga (1.A), formalno drugi rang, zatim 1.B liga koja se dijeli na četiri lige; sjever, jug, istok i zapad. Ista stvar s podjelom na četiri strane svijeta, odnosno na četiri strane Lijepe Naše, je i kod 2.A lige, četvrtog ranga natjecanja.

Split ispao, Dubrovnik ušao

Da u priču uključimo i neke županijske lige ili gradska prvenstva, ne bi bilo kraja. Prema tome, da odbojka među ženama nije popularna, ne bi ni bilo potrebe za tolikim brojem liga.

Superligu ćemo ove godine gledati u nešto drugačijem izdanju. Neće ju igrati 12 ekipa, već 10, a uz to OK Split, jedan od dva ženska kluba u gradu podno Marjana, više neće biti među najboljima, jer su ispali u drugi rang natjecanja.

image

ŽOK Dubrovnik je dobio Rijeku u dvije utakmice, te tako izborio plasman u Superligu.

Tonči Vlašić/

Međutim, ŽOK Dubrovnik je opet ušao u Superligu, pa ćemo svejedno gledati četiri dalmatinske ekipe. Četiri od deset. Nije loše, ali ligom već godinama vladaju Mladostašice. Sedam godina u nizu su prvakinje. Zagrepčanke su "lošu" sezonu odigrale 2016./17. kad su bile "tek" druge najbolje u državi. Marina Kaštela je tada uzela titulu prvakinja, što je i zadnja godina u kojoj se neka dalmatinska ekipa okitila zlatom u Superligi.

Nećemo nikoga prozivati prvakinjama prije vremena, ali Mladost je opet najveći favorit za naslov. A koji je razlog toliko duge dominacije Zagrepčanki? Cijeli "recept" ne znamo, ali jedna toliko jednostavna, a s druge strane kompleksna stvar, igra možda i najveću ulogu.

Dvorana. Prostor koji je vaš od jutra do sutra. Napomenuo je to i Frane Žanić, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza (HOS).

- Mladost je opet favorit zbog budžeta koji je veći u odnosu na druge klubove, ali i zbog svoje dvorane. Oni su zbog tog prostora uvijek u prednosti, jer imaju dvoranu koja je namijenjen primarno njima – počeo je Žanić.

image

Frane Žanić, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza.

Ronald Gorsic/Cropix

U dvorani je ‘tajna‘

Za one koji na znaju, Dom odbojke Bojan Stranić, poznata je dvorana "na Savi". Možda će neki shvatiti gdje je, kad kažemo da se nalazi iznad kafića i noćnog kluba "Roko". Izgledom vas neće privući, ali koga briga za dizajn, kada se unutra dijeli na tri terena. Tri terena od kojih je svaki bolji od većine dvorana po Splitu. Jasno, i budžet igra veliku ulogu.

- U svakom gradu pravilnicima je definirano kolika su ulaganja u sport. Sigurno je da Zagreb koji ima najveći budžet općenito, može izdvojiti i više novca za sport, u odnosnu na manje gradove. Također, Mladost kao prvakinje, po kategorizaciji, dobivaju najviše i od HOS-a. No, po meni je dvorana i dalje najveća njihova prednost.

Kako gledate na četiri dalmatinske ekipe među 10 najboljih?

- Sukladno zakonu, uz našu ideju, odlučeno je da se natjecanje vrati na 10 ekipa, što će ga učiniti zanimljivijim i kvalitetnijim. Prije svega sam sretan što se jedan klub kao što je Dubrovnik, opet vratio u Superligu, ali žao mi je zbog ispadanja Splita. No, praktički u 300 kilometara imate četiri ekipe iz Dalmacije – zaključio je Frane Žanić.

Stoga, bez obzira na to što je Mladost favorit za naslov, uzbuđenja u ostatku Hrvatske neće nedostajati. Nitko se neće predati prije kraja, a svaka podrška s tribine je dobrodošla.

Raspored 1. kola Superlige (žene)

1. OK DINAMO – ŽOK OSIJEK, srijeda 16. listopada 2024. u 19,00

2. OK MARINA KAŠTELA – OK NEBO, subota 5. listopada 2024. u 20,00

3. HAOK MLADOST – ŽOK DUBROVNIK, subota 5. listopada 2024. u 19,00

4. OK DON BOSCO – ŽOK RIBOLA KAŠTELA, subota 5. listopada 2024. u 16,00

5. OK KELTEKS – OK BRDA, subota 5. listopada 2024. u 20,00

Raspored 1. kola Superlige (muškarci)

Vikend donosi odbojkašku Superligu, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji. Što se tiče "jačeg spola", čast Dalmacije ove sezone brani samo Ribola Kaštela koja dočekuje Mladost u 17 sati. Veliki derbi odmah u 1. kolu.

1. OK CRATIS VARAŽDIN – MOK MARSONIA, subota 5. listopada 2024. u 18,00

2. MOK RIJEKA – OK SISAK, subota 5. listopada 2024. u 16,15

3. OK RIBOLA KAŠTELA – HAOK MLADOST, subota 5. listopada 2024. u 17,00

4. OK ROVINJ – OKM CENTROMETAL, subota 5. listopada 2024. u 19,30

5. MOK MURSA - OSIJEK – OK SPLIT, subota 5. listopada 2024. u 17,00

image

Marinke su prošle sezone bile treće.

Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 12:56