StoryEditor
Ostalosjajni kapetan

Caktaševe brojke su sve više i za povijest: bio je prvo ime Hajduka i tijekom 2020., a ponovno je našao svoje mjesto i u samom vrhu strijelaca HNL-a

14. siječnja 2021. - 15:00
Ante Čizmić/Arhiva/Cropix

Mijo Caktaš bio je prvo ime Hajduka i tijekom 2020., opet je bio u samom vrhu strijelaca prve lige, makar se ni godine koja je iza nas navijači „bijelih” neće baš rado sjećati.

Ponovno je kapetan „bijelih” bio najbolji strijelac HT Prve HNL. Za razliku od sezone 2018/19. kada je tu titulu sa 19 postignutih ligaških pogodaka i ponio, u sezoni 2019/20. isti broj pogodaka, po 20, zabili su Antonio Mirko Čolak iz Rijeke, napadač Osijeka Mirko Marić i Caktaš. Međutim, po propozicijama natjecanja najmanje minuta provedenih na terenu imao je Čolak i stoga je ta titula formalno njegova. No, to ne umanjuje Caktaševe (pa ni Marićeve golgeterske sposobnosti).

U sezoni 2018/19. zabio je 19 pogodaka, prošle okruglih 20, a ove aktualne već je Caktaš zabio osam ligaških pogodaka i naravno opet je prvi strijelac „bijelih”, makar nije napadač. Više su zabili samo Dinamov Mario Gavranović i Kristijan Lovrić iz Gorice. A ukupno ih je za Hajduk ove sezone zabio čak 11. Jednog je zabio i Renovi u Sjevernoj Makedoniji za prolaz kvalifikacijama Europske lige, a dva za prolaz protiv niželigaša Graničara u kupu.

Sljedeći najbolji strijelac Hajduka ove sezone Mađar Adam Gyurcso zabio ih je ukupno tek tri. Koliko je puta tako Caktaš i prošle godine spašavao Hajduk... Naravno, znao se i on uklopiti u ukupno sivilo „bijelih”. Nogomet je ipak momčadski sport, pojedinac je samo dio kolektiva. Naravno, bilo je i pogodaka s bijele točke. Pa i promašaja. Ali ukupno Hajduk je umnogome držao Caktaš. Takvog igrača poželio bi svaki klub u Hrvatskoj. 

Caktaševe brojke su sve više i za povijest. Postao je deseti najbolji strijelac u povijesti Hajduka u službenim utakmicama. Zabio ih je dosad 97. Nedostaju mu samo tri do stotke. Ispred njega samo su legende. Frane Matošić, Leo Lemešić, Pero Nadoveza, Zlatko Vujović, Vladimir Kragić, Tomislav Erceg, Slavuša Žungul, Bernard Vukas i Ljubomir Benčić. Ukupno i više nego dovoljno za nominaciju za Sportsko ime Dalmacije 2020.

Caktaš je posljednjih (tje)dana na pragu odlaska s Poljuda. Ističe mu ugovor na ljeto, a ako ga ne produži, ove zime posljednja je prilika da na njegovom transferu klub zaradi. Trakavicom oko njegovog ugovora, ostanka/odlaska nećemo vas previše zamarati. Ono da Caktaš želi vidjeti viziju, da nije bitan novac, ono da mu predsjednik uprave kaže da je uz dužno poštovanje samo igrač i da se vizija iznosi na skupštini... To ste bili i jeste u prilici svakodnevno pratiti na našim stupcima i portalu. Ako Caktaš ode, čemu sve vodi, njegov izostanak će se itekako osjetiti. Ode li Caktaš, kako nadomjestiti njegove golove?

Kliknite na poveznicu ispod kako biste vidjeli kompletnu listu nominiranih sportaša i dali svoj glas.

Sportsko ime Dalmacije‘: ‘Slobodna‘ tradicionalno bira najbolje dalmatinske sportaše, i vi možete dati svoj glas

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 09:05