StoryEditorOCM
KošarkaNema nam pomoći

‘Žuti‘ imaju sličan problem kao i Hajduk. Svaka čast Božiću i Jusupu, Tornadu, ali ovo je već ozbiljan kompleks

Piše Frane Vulas
3. lipnja 2024. - 23:00

S dvije pobjede u prve tri utakmice finalne serije sa Zadrom, košarkaši Splita došli su na korak od osvajanja prvog naslova prvaka Hrvatske poslije 2003. godine, p(r)obudili su nadu. A onda su se raspali. Kao da je to 21 godinu dugo čekanje na titulu prvaka stiglo na naplatu. U preostala dva susreta finalne serije „žuti” su poraženi s ukupnih 56 koševa razlike. U domaćoj utakmici u kojoj je pobjeda donosila titulu izgubili su 55:84, na Višnjiku 66:93.

Dogodilo se „žutima” nešto slično kao i Hajduku. Na naplatu je stiglo cca dva desetljeća dugo čekanje na naslov prvaka. Makar je Zadar bio favorit, pod pritiskom je popustio Split. Kvaliteta i financije su doduše bile na strani Zadra, ali izostao je u zadnja dva susreta finala konkretniji otpor. A taj film smo već gledali.

U prošlosezonskom finalu zadnji treći susret u Višnjiku za ukupnih 3:0 pripao je Zadru rezultatom 93:62. Zadnji peti susret finala u sezoni 2020/21 istih protivnika otišao je na stranu Zadrana na Višnjiku također uvjerljivih 84:57. Ovo je bilo četvrto finale domaćeg prvenstva Splita i Zadra. U sva četiri slavili su Zadrani. U onom prvom odigranom 2008. godine u odlučujućem petom susretu Zadar je do 3:2 pobjede u Jazinama na oproštaju od kultne dvorane stigao s uvjerljivih 89:65. Pogledajmo samo razliku u posljednjim susretima četiri finala Splita i Zadra, -24, -27, -31 i -27. U četiri zadnja susreta četiri finalne serije sa Zadrom Split je na koš razlici minus 109!

image
Paun Paunović/Cropix

Ako ćemo dalje, Zadar je ove sezone svladao Split na Gripama i u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića, bilo je 73:80. U zadnjem susretu regularnog dijela lige Split je u Višnjiku vodio 15 razlike, pa izgubio 93:74, u drugom poluvremenu izgubio 62:31. Realno je što je titula pripala Zadranima zbog toga što su najviše pokazali, zbog toga što su najbolji, momčad u koju je na koncu i najviše uloženo, što ne umanjuje zasluženost osvojenog naslova. Međutim, ovo je samo novi dokaz kako Split pati od svojevrsnog kompleksa Zadra. Što, neka krivo ne shvate, nema velike veze ni s maestralnim Lukom Božićem ni mastermindom ovog Zadra Danijelom Jusupom, Tornadom...

Sve ovo već se slično događalo i kada su na drugoj strani bili Veljko Mršić, Dominik Mavra i Chinanu Onuaku, ili kada bi boje Zadra branili Aco Petrović, Juby Johnson i Andrej Štimac. Mijenjaju se glavni likovi, nije bitno Višnjik ili Jazine, scenarij ostaje poprilično isti. Za to vrijeme Split bi se napokon trebao malo više pozabaviti sobom.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 13:25