StoryEditorOCM
KošarkaABA liga

Uraganski početak ‘žutih‘ pa su nakon plus 17 spašavali pobjedu, ‘umeo‘ ih nećak legende Jugoplastike

Piše Frane Vulas
1. prosinca 2023. - 20:00

Nakon odličnog prvog poluvremena i čak plus 17 u jednom trenutku, ‘žuti‘ su u velikoj drami na kraju spašavali pobjedu protiv izravnog rivala u borbi za ostanak u regionalnoj ligi. Treći je ovo trijumf Splita koji je na skoru 3-7, slovenski sastav je na omjeru 2-8.

Najbolju četvrtinu od dolaska na Gripe odigrao je Funderburk koji je za manje od osam minuta na startu susreta zabio 16 poena, uz gotovo stopostotan šut (2/2 za dva, 2/3 za tri i 6/6 slobodna bacanja). Tada je zbog dvije osobne pogreške preselio na klupu.

Uraganski početak odveo je ‘žute‘ do teniskih 15:0 nakon samo četiri i pol minute. No, onda je na ‘servisu‘ bila Krka. U drugoj četvrtini koju je trener Rimac počeo s potpuno drugom petorkom u odnosu na startnu, otišao je Split i na 36:19. Ipak, s dva visoka igrača gosti su zagospodarili pod koševima i počeli grickati prednost domaćina.

Radovanović je u drugoj četvrtini kopirao Funderburka, ubacio čak 13 poena (sve poene na susretu), a na veliki odmor se otišlo s plus 12 za ‘žute‘. Kuriozitet je da je Split u prvom poluvremenu ubacio 48 poena, a nijedan nisu zabili Shorter ili Perković, dva od tri najbolja strijelca Splita u natjecanju. Nakon ozljede koljena vratio se u kadar Perković, ali su se na njegovoj igri vidjele posljedice stanke.

U trećoj četvrtini i Špan je pokazao da je španer. Kad je Split malo stao, povukao je asistencijama Shorter, ali ipak ovo nije bila večer iskusnog Amerikanca. No, Cousins je u zadnjoj sekundi te dionice igre tricom preko ruke prednost Splita spustio na jednoznamenkasti broj. Potom je Jurij Macura, nećak Jugoplastikine legende Branka, na otvaranju zadnje četvrtine zabio za 68:61. Isti igrač je s dva ubačaja u nizu četiri minute prije kraja zabio za ‘samo‘ 73:70 za Split. A onda je Špan zabio tricu za 75:73 na dvije i pol minute prije kraja. Istopila se gotovo potpuno prednost ‘žutih‘ koji su u prvih devet minuta zadnje četvrtine zabili samo sedam poena, a jedini je iz igre pogađao Tišma.

Kad je Sullivan na 44 sekunde do kraja konačno zabio za 77:73, prvi koš Splita iz igre poslije čak sedam minuta, ‘pokoškali‘ su se na klupi gostiju Radovanović i Macura.

Uslijedio je završni čin drame i serija slobodnih bacanja, ali i obostranih pogrešaka u kojoj su na koncu sretniji i spretniji bili ‘žuti‘. Zadnja nada gostiju nestala je kada je na 16 sekundi do kraja kod rezultata 77:74 Škendelj promašio drugo slobodno bacanje.

Split – Krka 78:74

Split – Dvorana na Gripama. Gledatelja 1000. Utakmica 10. kola Admiral Bet ABA lige: Split – Krka 78:74 (29:19, 19:17, 20:23, 10:15). Suci: Uroš Nikolić, Stefan Ćalić i Vladimir Vesković (svi iz Srbije).

Split: Funderburk (16), Perković, Shorter (5), Sullivan (12), Kalajžić (7), Tišma (7), Runjić (6), Vuko (5), Perkušić, Gnjidić (6), Dubravčić, Ljubičić (14).

Krka: Hamilton (4), Stergar (2), Bobnar, Bačvić (3), Cerkvenik (6), Cousins (11), Jurković (5), Špan (15), Škedelj (5), Radovanović (13), Macura (10).

image


 

Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image


 

Nikola Vilic/Cropix
image


 

Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 17:48