StoryEditorOCM
KošarkaABA liga (18 sati)

Split na Gripama dočekuje FMP, Tonko Vuko poručuje: ‘Uz pomoć publike možemo do pobjede’

Piše Frane Vulas
29. siječnja 2024. - 17:07

Nakon dramatične pobjede izborene u Favbet Premijer ligi u dalmatinskom derbiju u petak sa Zadrom, 11. uzastopnog slavlja u domaćem prvenstvu, košarkaši Splita na Gripama će u Admiral Bet ABA ligi ugostiti FMP Soccerbet (ponedjeljak, 18 sati – prijenos Arenasport 1).

Niz od tri pobjede ‘žutih’ u regionalnoj ligi prekinuo je Borac u Čačku. Međutim, pobjeda nad izravnim rivalom FMP-om bio bi veliki korak momčadi iz grada pod Marjanom prema već u ranoj fazi natjecanja osiguranom ostanku, ali i u borbi za plasman u play off što bi bio ogroman uspjeh.

Nadaju se na Gripama podršci kakvu su s tribina imali i u okršaju sa Zadrom, kada je oko tisuću i pol navijača bodrilo momčad i na kraju s igračima slavilo pobjedu. Samo šampionske momčadi pobjeđuju kada ne igraju najbolje i kada su nekompletne, a to je bio slučaj u tom susretu.

Na duži period trener Slaven Rimac ne može računati na centra Krešimira Ljubičića. Stradao je ponovno Ljubičiću prst ruke kojeg je već lomio ove sezone.

Procjena je da ga neće biti u kadru oko mjesec i pol. Dakle, neće biti na dispoziciji za završnicu Kupa Krešimira Ćosića koja se igra na Gripama od 13. do 17. veljače (14. veljače u četvrtfinalu sastaju se opet Split i Zadar).

Neće tada igrati ni Vito Kučić, kao baš što nije ni protiv Cibone. Nema još pravo nastupa u domaćim natjecanjima. No, registriran je za regionalnu ligu i bit će prijeko potrebno osvježenje momčadi u ovom vrlo važnom susretu.

- Bili smo fokusirani na Zadar, ali uspjeli smo se u ova dva dana nakon utakmice pripremiti za FMP. Imaju respektabilan roster, moramo igrati kolektivno. Unutarnja igra FMP-a može nam stvarati probleme, jer nemamo Ljubičića, ali moramo biti agresivni, probijati njihove visoke igrače kroz pick igru. Rotacija nam se povećava, jer na raspolaganju imamo i Kučića – rekao je trener Rimac.

image

Navijači KK Splita

Jakov Prkić/Cropix

Samo jedna pobjeda dijeli ‘žute’ od osmog mjesta koje vodi u doigravanje. Split je na omjeru pobjeda i poraza 7-10, FMP je na 5-12. S tim da su Beograđani u obrnutom ritmu od Splićana. Dobro su ušli u sezonu, ali su u zadnjih 11 susreta u natjecanju upisali samo dvije pobjede. Izostanak Ljubičića je hendikep zbog toga što je FMP jak na centarskim pozicijama. Tu ordinira 213 centimetara visoki iskusni Ognjen Kuzmić, bivši član Crvene zvezde, Real Madrida, Panathinaikosa, Golden State Warriorsa.

- Na nama je da nastavimo s ritmom pobjeda, ali u svakom trenutku moramo biti svjesni da moramo biti maksimalni, kolektivni, agresivni i borbeni, jer bez takvog pristupa nema pobjeda. FMP je kvalitetna ekipa, s odličnim pojedincima, ali vjerujem da uz podršku publike možemo do pobjede – rekao je košarkaš Splita Tonko Vuko.

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 22:12