StoryEditorOCM
KošarkaA SAD PO TROFEJE

Prijelomna vijest s Gripa: desetogodišnjoj agoniji Žutih došao je kraj! Ovo još nitko nije uspio napraviti

Piše Marko Bilić
18. lipnja 2024. - 16:01

Fantastična vijest s Gripa, košarkaški klub Split je prvi... profesionalni klub u Hrvatskoj koji je uspješno završio predstečajnu nagodbu i ispunio sve svoje obveze iz prošlosti! Ok, navijači Žutih voljeli bi da nemaju ove tri točkice iz prethodne rečenice, da je vijest tu stala i da nema nastavka, da je Split prvak, ali i ovo je velika stvar za klub jer mu stvara preduvjete da bude prvi i - na terenu. Da uskoro ne bude ovih točkica, da vijest bude: košarkaški klub Split je prvi.

Dakle, desetogodišnjoj noćnoj mori košarkaških Gripa došao je kraj. Klub više nikome nije dužan "ni kune". Jer, ovo su dugovanja iz doba kune.

Podsjetimo, KK Split je 18. rujna 2013. godine podnio prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe kako bi se klubu omogućilo financijsko restrukturiranje i tako postane likvidan (a ne likvidiran, tanka je jezična granica), te da vjerovnicima omogući povoljnije uvjete namirenja njihovih tražbina.

Trgovački sud u Splitu je 21. siječnja 2015. godine odobrio sklapanje prestečajne nagodbe između kluba i njegovih više od 200 vjerovnika, te se krenulo s izvršavanjem obveza.

image
Jakov Prkić/Cropix

I, evo ga, nakon deset godina KK Split je oslobođen svih obveza iz predstečajne nagodbe! Ne treba vam posebno pojašnjavati što to znači da funkcioniranje i poslovanje kluba, a lijepo zvuči i činjenica da će Žuti ovime bez velikog financijskog tereta iz prošlosti dočekati proslavu 80. rođendana.

- Mi smo prvi hrvatski klub koji izlazi iz predstečaja. Nemamo više nikakvih starih dugovanja, sad smo kreditno sposobni, možemo aplicirati na razne natječaje, pa tako i one Europske unije – kratko nam je referirao direktor kluba Dejan Žaja, a ono glavno i opširnije ostavio je za sutrašnju konferenciju za medije.

No, zadovoljstvo u glasu nije mogao sakriti. A i zašto bi? Konačno su skinuti lanci s nogu, a i ona teška kugla...

image

Dejan Žaja, direktor kluba

Jakov Prkić/Cropix
image

Toni Perković u prodoru

 

Nikola Vilić/Cropix
image

Vito Kučić

Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 16:03