StoryEditor
Hajduktragedija

Željko Mijač: Šokiran sam, poginulog Machada htio sam poslati u Hajduk

1. prosinca 2016. - 15:50
filipe_machado

Šokiran sam, poginuo je Filipe Machado, nesuđeni hajdukovac i moj kućni prijatelj! - rekao nam je vidno potreseni Željko Mijač (62), trener Hajdukova predznaka koji godinama već radi u Iranu, a sad je u sezoni pauze...

Ima na viberu poruke zlosretnog Machada, vrti ih, pokazuje i ne može vjerovati da Filipea više nema. Filipe Jose Machado (32) bio je kapetan brazilske momčadi Chapecoense koja je tragično skončala prije dva dana u zrakoplovnoj katastrofi u Kolumbiji. Prošle sezone Machado je igrao kod trenera Mijača i Ali Daeija u Iranu, za ekipu Saba Qom.

- Filipe je bio sjajan momak, vrhunski profesionalac i lijevi stoper s kojim sam na kraju sezone, kad smo osvojili dobro sedmo mjesto, pričao kako bi bilo dobro da dođe u Hajduk, da ću ga preporučiti. Znao je za Hajduk, bio je zainteresiran, želio je opet igrati u Europi. Prije Irana bio je u Italiji, igrao za Salernitanu i Europa mu je bila u planovima.

U svibnju novi Hajduk se još nije stigao posložiti, pa ga ni ja nisam uspio predložiti u Poljudu. Stopera koji sjajno igra lijevom nogom, što je posebno važno za svaku momčad. Poslao mi je poruku tada, šefe, hvala, potpisao sam već kod kuće u Brazilu za Chapecoense. Možda idućeg prijelaznog roka...

Nema idućeg prijelaznog roka za Filipea. Iz olupine srušenog zrakoplova stigla je zastrašujuća vijest, skoro cijela momčad je poginula, na čelu s kapetanom, nesuđenim igračem Hajduka.

- Bili smo kućni prijatelji, tri mjeseca smo živjeli u istom hotelu. Ja sam bio trener u ekipi Saba Qom, uz Ali Daeija u čijem sam stožeru redovito. Nalazili bismo se u Teheranu, u kafiću prodajnog centra, naše društvo Branko Ivanković, Andrej Panadić, Luka Marić, Pero Pejić, Slovenac Igor Nenezić iz Kopra. S nama često i Filipe kao iskusan igrač i Carlos, Brazilac što je igrao za Dinamo i Varteks – priča Mijač.

- Ostala mi je uspomena da smo moja supruga Tea i ja bili kod Machada na proslavi prvog rođendana njegove kćerkice Antonele, supruga se zove Alin i taman je ponovno trudna. Tako da je tragedija još veća - pokazuje nam Mijač poruke što bi ih tu i tamo, svako malo, razmijenio s Filipeom.

- Supruga Tea me obavijestila, pita me kako se ono zove klub u kojem igra Filipe? Čapekoense... E, taj. Daj, vidi, onda je Filipe nastradao!? Je li moguće, stresao sam se. 

Tragedija što je u smrt odnijela i nogometaše iz Brazila vuče se tako sve do Splita. Cijeli svijet je isto selo. Povezuje nas nevidljiva nit sudbine:

- Požurio se vratiti kući u Brazil, a rekao mi je da bi mu Hajduk bio i te kako interesantan – priča Mijač.

 

item - id = 452516
related id = 0 -> 1123559
related id = 1 -> 1108135
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 12:25