StoryEditor
Hajdukblizu realizacije

Silas dolazi na završni dogovor s Hajdukom: Portugalac ima iskustva u vođenju klubova koji su u turbulentnim okolnostima, mogao bi se snaći i u Splitu

16. siječnja 2021. - 21:13
Arhiva/AFP

Silas iz Portugala, novi je trener nogometaša Hajduka?! Jorge Manuel Rebelo Fernandes zvani Silas, 44-godišnjak. Stavljamo upitnik, jer tek treba dovršiti dogovor, ali činjenica da je pozvan na razgovore i da bi već danas-sutra trebao doći u Split na završni dogovor ukazuje da je posao sasvim blizu realizacije.

Preuzeo je vodstvo u utrci za nasljednikom Bore Primorca baš u posljednjem krugu odabira, a na poziv sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa. S Marinom Pušićem nema dogovora da dođe odmah iz Nizozemske i Hajduk se u petak navečer okrenuo novom rješenju, Silasu. Jasni su trenutni postulati:

1. Silas ima pole-position čim ga Hajduk doziva u Split, računa se da bi se mogli već u ponedjeljak naći.

2. Da mu Hajduk nije zanimljiv, ne bi Silas dolazio.

3. Bez obzira što dolazi, to ipak ne znači da je sve unaprijed riješeno. Jer, moraju se upoznati uživo, „kliknuti”, dogovoriti se, vjeruje Jakobušić Nikoličiusu, ali mora Portugalca i predsjednik „osjetiti”. Da mu kaže: Sila si! I usuglasiti još neke vrlo važne stvari, a to su:

a) financije, da uđe u Hajdukove gabarite;

b) pitanje stožera, sigurno bi sa sobom doveo barem jednog pomoćnika, ako ne i cijeli stožer i u tom smislu razmjenjuju se mejlovi.

Silas je rođen 1. rujna 1976., trenutačno je bez kluba, ali mlad i poletan stručnjak kako su ga procijenili, na glasu u domovini. Vodio je u Portugalu Belenenses i Sporting i time stekao iskustva u vođenju klubova koji su poslovično u turbulentnim okolnostima. Stoga se računa da bi se snašao i u specifičnom Hajdukovu okruženju.

Snažne su mu reference to što je trenirao, vodio takvu facu kao što je Bruno Fernandes, u Sportingu, a koji je sad najbolji igrač Manchester Uniteda, te da je zapravo pripadnik portugalske škole nogometnih trenera koja je već odavna na izuzetnom glasu i poželjna u svim ligama.

U doba početaka igračke karijere u Leiriji ga je vodio Mourinho, upisao je i tri nastupa za reprezentaciju Portugala koju je tada vodio Brazilac Luiz Felipe Scolari, bio je ofenzivni vezist, dobar tehničar. U životopisu mu je zamjetan skok, prodaja u Englesku, iz Leirije u Wolverhampton za 2,5 milijuna eura. Često je mijenjao klubove, nigdje se nije duže zadržao (Leiria, Maritimo, Belenenses) a igrao je nogomet i na Cipru (AEL Limassol, Pafos), te u Indiji (Northeast United).

Silas je samo nadimak, punim imenom i prezimenom Jorge Manuel Rebelo Fernandes po spoznajama koje su dostupne najjači je bio po srčanoj izjavi koju je dao kad je napustio kormilo Sportinga u ožujku prošle godine.

Najprije je ujesen 2019. sjajno krenuo sa Sportingom, ali su onda zaredali prosječni rezultati, da bi ih iz Europske lige eliminirao turski Basaksehir, pa su uz to izgubili i od Famalicãa domaćoj sceni. Dao je ostavku, tako je ostao i bez otpremnine, ali bio je iskren:

- Želim se ispričati svima, Sportingova povijest zahtijeva mnogo više od ovog što mi na terenu pokazujemo. Želim se zahvaliti na prilici, naučio sam puno stvari, a moja odluka o ostavci bila je više nego promišljena...

Interes kluba stavio je ispred svoga i po tome je zaslužio pljesak. Zanimljivo je, kad je došao za kormilo bio je peti trener Sportinga u minulu godinu dana! Zadržao se pola godine.

Toliko nas ta epizoda podsjeća na sadašnji Hajduk, na ovdašnji ambijent, pa i ta Silasova izjava na rastanku od Sportinga je posebna. Možemo mu zaželjeti da u Poljudu ne doživi sličnu sudbinu.

Inače, po informacijama iz Portugala on teži nogometu posjeda baluna, ne srlja u napad, igra kreće uredno od zadnje linije preko srednjeg reda, ne preskače se, ne žuri se... „No high pressing”, poručuju nam. Njegova omiljena formacija je 3-4-1-2, premda se nje ne drži nužno, mora vidjeti s kojim kadrom raspolaže.

U Belenensesu s kojim je imao solidan, ali osrednji učinak (to je i znatno manji klub iz Lisabona) u razdoblju od godine i pol, kroz 2018. do jeseni 2019. godine najčešće je igrao 3-4-3.

Mlad, ambiciozan, osjetio je grčevitu borbu za svaki bod u Belenensesu, pa i život u velikom klubu Sportingu koji je stalno u rascjepu ugleda, ambicija i stvarnosti i zadnjih godina gleda u leđa Benfici i Portu.

Nikoličius je u njemu opipao ono nešto...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 22:48