StoryEditorOCM
Hajdukzna znanje

Hajdukovac oduševio navijače, ali i mentora na ‘ekonomiji‘; u završnom radu pisao o ICT tehnologiji, AMISCO sustavu...

Piše P. S.
16. svibnja 2024. - 12:41

Studiranje i sport nije jednostavno uskladiti, ali popularni stoper Hajduka Filip Uremović uspio je u tome. Završio je preddiplomski studij ekonomije u Zagrebu, a u prvom intervjuu nakon dolaska u Split priznao je kako želi u budućnosti upisati diplomski studij i postati magistar. Dok je igrao u Rusiji letio je do Zagreba na ispitne rokove i vraćao se kako bi igrao utakmice.

Pronašli smo njegov završni rad pod mentorom Ivanom Strugarom: ‘Računalna tehnologija u sportskim natjecanjima‘. O čemu se radi.

‘Rad je podijeljen na nekoliko poglavlja pri čemu će se prvo posvetiti pažnja ICT tehnologiji općenito kako bi se definirao sam pojam ICT tehnologije i kako bi se objasnilo što sve ona podrazumijeva. U tom dijelu bit će objašnjene vrste tehnologija koje postoje te će se posebna pozornost posvetiti i internetu stvari. Nakon početnog upoznavanja s temom rada, prikazat će se korištenje ICT tehnologije u sportu. Sportovi o kojima će biti riječ su: tenis, atletika i američki nogomet. Primjena tehnologije u tim sportovima je jako česta te su stoga ti sportovi izabrani za podrobniju analizu. U ovome dijelu bit će govora i o virtualnoj stvarnosti. ICT tehnologija u nogometu je glavni dio ovoga rada i najviše analize je posvećeno tome. Nakon općenitog upoznavanja s tehnologijom u nogometu obradit će se AMISCO sustav te VAR tehnologija u sklopu koje je provedeno i istraživanje – anketa, čiji rezultati će biti prikazani. Obratit će se pozornost na budućnost tehnologije u sportskim natjecanjima te pokušati ukazati na mjesta gdje bi se mogla primijeniti. U zaključku će se osvrnuti na cijeli rad te dati odgovor na pitanje je li cilj rada ispunjen odnosno dati odgovor na to kakav boljitak je donijela primjena ICT tehnologije u sportskim natjecanjima i kolika je njena važnost‘, piše u sažetku rada.

Stoper je na Poljud stigao kao slobodan igrač nakon što je raskinuo ugovor s njemačkom Herthom. Uremović je potpisao ugovor do ljeta 2027. godine, a u Hajduku nosi dres s brojem 25. 

U ožujku se njegov bivši klub Papuk na društvenim mrežama pohvalio da im je Filip donirao dresove za seniorsku momčad.

- Tada su nam trebali nekakvi dresovi, on se vrlo rado odazvao. Nedugo prije toga smo ga zamolili i za lopte, pa nam je kupio i tridesetak lopti, i za seniore i za mlađe kategorije. Stvarno je dobar dečko, čast mi je što ga poznajem i što sam imao i priliku igrati s njim - rekao nam je tajnik te bivši igrač i trener Papuka Valentin Raguž.

image

Filip Uremović i Nikola Kalinić

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 12:56