StoryEditorOCM
Hajdukbilanca

Hajduk u ponedjeljak u Banovini, ‘polagat će račune‘ gradskim vijećnicima, jedna stvar ‘bijelima‘ ide u prilog

Piše Pero Smolčić
17. rujna 2024. - 12:57

Nakon niza turbulencija na Poljudu koje su se događale proteklih tjedana sada se čelnici ‘bijelih‘ moraju obratiti predstavnicima vlasnika, odnosno Grada Splita. U ponedjeljak, 23. rujna od devet sati, je na rasporedu Sjednica Gradskog vijeća Splita koja nije uvjetovana ni izazvana turbulencijama na Poljudu već je bila ionako planirana, a dvije su točke i prezentacija financijskih izvješća klubova u većinskom gradskom vlasništvu, uz Hajduk tu je i KK Split.

No, s obzirom na recentna događanja i jako mršav prijelazni rok koji će se nedvojbeno odraziti na financijski aspekt poslovanja kluba, za očekivati je da će biti burno u Banovini.

image

Goran Sablić, Ivan Bilić i Ivan Matana

Tom Dubravec/Cropix

Na službenim stranicama Grada Splita dostupno je cijelo izvješće koje potpisuje neovisno revizorsko društvo Kalibrović i partneri. Gomila je tu brojki i slova, a valja istaknuti ovo:

Šuma brojki

‘Društvo je u 2023. godini ostvarilo gubitak u iznosu od 11,84 milijuna eura (2022.: dobit u iznosu od 0,73 milijuna eura) što je utjecalo na povećanje akumuliranog gubitka koji na 31.12.2023. godine iznosi 29.29 milijuna eura (31.12.2022.: 17,64 milijuna eura). Negativan poslovni rezultat odrazio se i na financijski položaj Društva tako da na dan 31.12.2023. godine Društvo iskazuje kratkotrajnu imovinu u iznosu od 12,3 milijuna eura. Situacija je nešto povoljnija kad se navedene obveze umanje za primljene predujmove po budućim transferima u iznosu od 1,4 milijuna eura, čime se jaz između kratkoročnih obveza i kratkotrajne imovine smanjuje na iznos od oko 2,7 milijuna eura.

Navedeni nepovoljni pokazatelji su prvenstveno posljedica nemogućnosti realizacije i odgođene naplate rekordnog transfera, ugovorenog u 2023. godini...‘, stoji u izvješću.

image

Ivan Bilić, Ivan Matana, Marinka Akrap

Tom Dubravec/Cropix

Rekordni je transfer onaj Luke Vuškovića u Tottenham, a u izvješću se navodi da je on u visini od oko 12 milijuna eura te će zbog striktnih pravila UEFA-e računovodstveno biti evidentiran u financijskim izvješćima za 2025. godinu kada igrač napuni 18 godina i bude registriran za novi klub.

Vrijednost momčadi

Ističe se i da je procijenjena vrijednost momčadi 56 milijuna eura te se to navodi kao sigurnost za buduće financijske rezultate.

No, kao što smo vidjeli u proteklom prijelaznom roku, imati vrijednost na papiru i realizirati transfere u stvarnosti nije jedno te isto. 

Unatoč na papiru nepovoljnim financijskim rezultatima, u izvješću stoji ovako:

‘Uprava Društva u potpunosti kontrolira rizik likvidnosti kod dugoročnog i kratkoročno praćenje potraživanja i obveza odnosno priliva i odljeva novca, te svoju likvidnost održava u skladu s preuzetim obvezama. Aktivnosti i planiranje novčanog tijeka prate potpisane ugovore, te usvojeni budžet kluba. 

Ispred gradskih vijećnika financijsko će izvješće prezentirati Ivan Matana, član Hajdukove uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 12:57