StoryEditorOCM
Hajdukfarski otoci

‘Slobodna‘ na licu mjesta, evo što se događa u Torshavnu na dan utakmice; Hajduka čeka golema podrška navijača

Piše Krešimir Milić
1. kolovoza 2024. - 13:44

Kad ćeš tamo, ako nećeš sad? Kopkalo je to pitanje još od saznanja da će Hajduk na europskom putu ove sezone gostovati i jednu utakmicu na dalekom sjeveru Europe. Farski ili Ovčji Otoci nisu baš pristupačna destinacija, a rijetko su i u razmatranjima lokacija na koje bi tek tako planirali putovanje.

Ima, naravno da ima, i onih koji razmišljaju suprotno, ali iskustvo nam kaže da su češći odabiri onih država koje su jednostavno rečeno pristupačnije. Ne samo financijski, nego i prometno, jer za doći do Farskih Otoka iz Splita treba pošten put proći. Tu je i ono famozno slijetanje na Farske Otoke, koje tek kad doživite možete razumjeti one koji ga prepričavaju kao iskustvo koje ne bi više ponovili, a ni klima, neovisno o godišnjem dobu, nije pretjerano jak mamac. 

Iz takve perspektive više je razloga za zaobići ovu destinaciju. Međutim kad bi tako gledali vjerojatno se ne bi nikad ni makli dalje od točke prebivališta, a i samo ono pitanje ‘kad ćeš ako nećeš sad?‘ bi nas pratilo s dodatnim ‘zašto nisam kad je bila prilika?‘

A i kad je prilika odmaknuti se s ljetne sparine i vrućine par dana u zimske uvjete valja je iskoristiti, jer gotovo uvijek je bolje sad nego odgađati za kasnije pa za sve koji su u prilici već u startu bi preporučili da je i iskoriste za posjet ovom kraju svijeta, drugačijem od onog na što je većina nas navikla.

Put u Torshavn

Mir, red, čistoća, a bome i hladnoća, neke su od prvih karakteristika koje ćete primijetiti po slijetanju u zračnu luku Sorvagur udaljenu 49 kilometara od Torshavna, prave destinacije na koju smo se uputili. Ugodna vožnja zelenim pejzažima i kroz tunele ispod razine mora, kojima su otoci povezani, prođe u nekih 40-ak minuta. Kako bi se reklo bez da je osjetite.

image

Farski otoci Torshavn

Krešimir Milić/
image

Farski otoci Torshavn

Krešimir Milić/

Pratili su nas i oblaci te povremena blaža kiša, kako su nam rekli lokalci to je kod njih ljepše vrijeme, a nama još jedan minus za duži boravak tu od onog turističkog.

Strme litice koje tuče hladni ocean, brojni potoci koji izviru i teku na strmim padinama dio su pejzaža koji vas prati tim putem, a i vegetacija s travom kao najvišom biljkom. Potonje nam je dalo kasnije i jedan logičan zaključak kako otok koji se zove po ovcama se ne može ‘suprotstaviti‘ nijednoj postaji gastronomskog blagovanja te živežne namirnice kod nas, ali i da se ipak radi o ovcama, a ne janjetini. 

image

Farski Otoci

image

Farski Otoci

image

Farski Otoci

Bolja je naša

Tako da bi i kod ljubitelja janjetine, govoreći iz iskustva, gastronomija dobila minus. Vjerojatno nema ljubitelja ove namirnice koji je nisu probali na sve načine od pečenog, ispod peke, na gradela, u škrovadi ili lešo.

Teške i surove zime, a i manjak vegetacije koja bi pomogla u spremanju, natjerala je Ferojce kroz povijest da podvrgnu glavnu namirnicu, po kojoj njihov lokalitet nosi ime, na još dva načina pripreme kojima se hvale i diče.

image

Farski otoci Torshavn

Krešimir Milić/

Jedan je kroz fermentaciju s pečenjem, a drugi sušenje i ako nas pitate nijedan se ne može mjeriti s našim metodama pripreme. Bolja je i naša riba, ali sve je na kraju stvar ukusa te različitih navika i kulture, što najbolje opisuje anegdota s njihovog gostovanja u Splitu da im nije baš legla naša hrana. 

Surova zemlja i pitomi ljudi, kako ih je kolega Slaven Alfirević ukratko opisao još davne 2002. godine kad se Hajduku domaćin bio GI Gotu, možda je i najbolji prikaz prvog dojma koji ćete dobiti na Farskim otocima. Surovi su i s cijenama, a pitomi toliko da su imali prvo zasjedanje parlamenta još 900. godine te na istom mjestu zasjedaju i dalje.

Diče se i niskom stopom kriminala na otocima, a zbog toga im ni oglasi za posao u policiji nisu najčešći. Toliko ih je malo da su za današnju utakmicu angažirali sedam policajaca, i to nekolicinu iz drugih gradića, uz 40-ak redara, što je bitno manje od onog s čime se susrećemo na domaćim stadionima.

image

Farski otoci Torshavn

Krešimir Milić/
image

Farski otoci Torshavn

Krešimir Milić/
image

Farski otoci Torshavn

Krešimir Milić/

Veliki broj navijača

Šetnjom kroz glavno središte Torshavn primijetili smo i više ljudi s hrvatskog govornog područja. No to je i normalno jer prema najavama cijeli sektor za gostujuće navijače trebao bi biti danas popunjen na utakmici HB Torshavna i Hajduka.

Službena brojka zasad kaže preko 380 prodanih karata, a neslužbeno se predviđa da će na utakmici biti oko 500 navijača Hajduka. 

image

Farski otoci Torshavn

Krešimir Milić/

Neki su na put krenuli još početkom tjedna, a dolazilo se na razne načine bilo presjedanjem nekoliko letova ili kombiniranjem s trajektom iz Danske. Kad ako ne sad, kopkalo je vjerojatno i veliku većinu od njih pa je odluka bila relativno jednostavna. Zato neka nas isto pitanje kopka već večeras poslije utakmice, a odluka bude još jednostavnija. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 09:25