StoryEditor
Hajdukkomemoracija na starom placu

"Hajduk iznad svega, Žan ispred svih!"

5. travnja 2016. - 15:30
ojdanic_komemoracija8-050416

Raspoloženje ispod stare murve na Starom placu vjerojatno nikad nije bilo tužnije. Jeziva tišina ispunjavala je taj kultni prostor u Hajdukovoj povijesti koji je bio poprište komemoracije Žanu Ojdaniću, tragično preminulom idolu navijačkog puka "bilih".

U dvoru ukrašenom brojnim transparentima počast Žanu i njegovoj obitelji došlo je odati dvjestotinjak ljudi. Žanovi prijatelji pozdravljali su se utiho i bez riječi. One nisu bile ni potrebne.

Svi koji nešto znače u Hajdukovu navijačkom puku bili su tu - predsjednik i tajnik Našeg Hajduka Petar Vidović i Ivan Rilov, zatim predsjednik Torcide Željko Mamić, njezin glasnogovornik Damir Gruić, tajnik Toni Baletić, Žanov bliski prijatelj Jakov Vlastelica Đala...

Stigla je i jaka Hajdukova delegacija. Bivši čelnici Marin Brbić i Goran Vučević, zatim Denis Kosor, sadašnji predsjednik Nadzornog odbora Slaven Marasović, novi predsjednik Županijskog nogometnog saveza Vinko Radovani, Srđan Andrić, Aljoša Bašić, Jakša Radnić, a bili su tu i Ivo Bego, Jurica Gizdić...

Radovani je, otkako je u Hajduku, održao mnogo ovakvih tužnih govora, ali ovo mu je bio jedan od najtežih:

- Žan je bio legenda cijelog kluba, moj prijatelj i idol generacija. Naš zajednički prijatelj sa Skalica Luka Babaja jednom mi je rekao da je Žan najhrabriji čovjek kojega je ikad upoznao. Žan će zlatnim slovima ostati upisan u Hajdukovoj povijesti.

Radovani je potom pročitao prigodni tekst pjesnikinje Branke Mlinar i zaključio snažnom porukom:

- Hajduk iznad svega, Žan ispred svih!

Teško je bilo i Ivanu Rilovu koji je također priznao kako mu nikada nije bilo teže održati javni govor. Prisjetio se trenutka kada je postao tajnik Našeg Hajduka:

- Žan mi je odma čestita, čvrsto mi stisnija ruku i pogleda me ravno u oči. Reka mi je da mu se javin kad god mi zatriba pomoć. Još je malo produžija taj stisak da me uvjeri da to zapravo misli.

A kad je čuo da je Žan umro, nije mogao vjerovati:

- Ma, nije moguće. Pa ne može Žan umrit', Bog je nešto zafrka. Ali nije zafrka. Žan nas sad odozgo gleda i živit će u nama dok god mi živimo onako kako nas je učija. Žane, vidimo se!

U ime grada Splita prisutnima se obratio pročelnik za sport Hrvoje Akrap:

- O Žanu najbolje govore transparenti u Parku mladeži neki dan. Ja bih tome dodao da je bio pravedan, mudar, borac i zaštitnik. On je idol navijačkog puka i legenda našeg grada. Sjećamo se kako je s ponosom na dan Sv. Duje spuštao s padobranom našu zastavu na Rivu.

Ovaj tužan skup kraju je priveo tajnik Torcide Toni Baletić riječima:

- Žan je bio otac mlađima, a prijatelj i brat vršnjacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 03:06