StoryEditor
Hajdukfifa dala naputke

Hajduk će iza Uskrsa odlučiti kako će regulirati financije s igračima, Brbić ima još nekoliko dana zarazmišljanje

Piše Slaven Alfirević
9. travnja 2020. - 07:08
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Čekao se proglas FIFA, kao kakvo sveto pismo, kako će se klubovi dalje ponašati u trenucima pošasti koja nastaje zbog pandemije koronavirusa što je zakočila sportski svijet, u konkretnom slučaju nogometni biznis.

FIFA je sastavila dokument kao što je i obećao predsjednik Gianni Infantino, poslala ga je Savezima koji ga onda dalje šalju klubovima.

Radna skupina FIFA kojoj je predsjedavao Vittorio Montagliani formirana je od predstavnika klubova, igrača, liga (to je ono što mi nemamo, Udrugu prvoligaša), predstavnika kontinentalnih asocijacija..., proizveli su štivo što ga je čelnik Infantino ovako oslikao:

- Premda ova inicijativa neće riješiti sve probleme, trebala bi poslužiti da pruži stabilnost i jasnu poruku svima u nogometu u bliskoj budućnosti. Uz naglasak da u ovom posebnom i rekao bih izuzetno specifičnom trenutku zdravlje držimo kao prioritet.
Zdravlje, svakako. Nećemo sad potezati onu latinsku za moreplovce „navigare necesse est, vivere non est necesse”. Ploviti je potrebno, a živjeti nije. Izreka nipošto nije primjerena trenutku i nitko to ni ne govori, ali balun ako se ne pokrene brzo – izdušit će. 

Nogomet traži viziju kako da mu se (financijski) pomogne, kako napraviti mostobran, ponton kontra pošasti od korone.Tri su osnovne postavke:

1. UGOVORI SE SMANJUJU – FIFA preporuča, gotovo bismo rekli nalaže dogovor klubova s nogometašima glede smanjenja plaće. Međutim, nema diktata, nema postotaka kako bi se to trebalo rezati. Samo putokaz. Surađivati bi trebali i sindikati igrača, jer nogomet miruje, treninzi se ne održavaju, a kamo li utakmice, ako utakmica i bude u skorije vrijeme, bit će bez gledatelja, prihodi su u sunovratu. Dakle, klubovi dogovarajte se s igračima, to je jedini put.

2. UGOVORI SE PRODUŽUJU – jasno je da će sezona zagrabiti dulje od 30. lipnja, odnosno nema šanse da se do isteka onoga što zovemo polusezona dovrše lige i kup-natjecanja. FIFA drži da se za ovu sezonu ugovori produžuju sve do isteka sezone, pa kad to bude. Dakle, nema robovanja datumima, situacija je hitna, „emergency”. Kome istječe ugovor 30. lipnja neka smatra da mu traje sve do odigravanja posljednjeg kola sezone. Makar to bilo debelo u kolovozu.

3. PRIJELAZNI ROK FLEKSIBILAN – cijelo ljeto bi se trgovalo po pravilu od 15. lipnja do 31. kolovoza, međutim u novonastalom kaosu, transfer-prozori, kako ih zovu sportski direktori, duže bi ostali otvoreni. Možda i sve vrijeme, do Nove godine. Trgovanje treba i potaknuti, a ne ga omeđiti datumima, pa neka se sve više špekulira kako će se igrači razmjenjivati, kao roba, dok će manje novca cirkulirati.

Sve su to preporuke, znate kako bi se nekad sa sastanaka davale smjernice, a ne odluke, međutim, to bi bilo to...

Hajduk je dosad šutio, a i još će neko vrijeme o svemu mudro razmišljati, te poteze pripremati u svoja četiri zida, sve dok ne složi sav mozaik.

Marin Brbić, predsjednik Uprave ima već iskustva kako voditi klub u financijski teškim vremenima, u svom prvom mandatu oko njega nije bila korona i globalna kriza i recesija, ali je Hajduk imao svoju koronu u blagajni i lavirao je na rubu financijskog ponora.

Sada, sve je sveo samo na rečenicu konstatacije:

- Dobili smo dokument FIFA, ima 16 stranica, naravno da ga proučavamo – rekao nam je Brbić.

Nema nešto više da nam kaže.

Međutim, neće Hajduk sad ostati sam na svijetu i reći – hej, mi nećemo smanjivati! Dok se sav Globus trese i pregovara.

Ne može to biti ni poslovna tajna, pa neka je ružno zadirati u tuđe džepove.

Kakvoj će se pak „rezidbi” prikloniti, odagnali su „bijeli” priču još u ožujku, na početku drame. Najavili su o svemu odlučiti hladne glave, kad se efekti neigranja slegnu. Sredinom travnja. Znači, poslije Uskrsa.

Dokument FIFA samo im je dobrodošao.

#HAJDUK

Izdvojeno

28. svibanj 2020 12:46