StoryEditorOCM
HajdukSastav Hajduka

Gattuso bez petorice napada Goricu. Prvi ligaški start za igrača koji nikako da do kraja potvrdi svoj talent?

Piše Frane Vulas
21. rujna 2024. - 07:45

Pobjeda nad Dinamom u derbiju u Maksimiru vratila je Hajduk potpuno u život. Momčad trenera Gennara Gattusa ima bod više od Dinama, isti broj bodova kao i Rijeka, ali slabiju gol razliku. No, da bi se taj veliki trijumf potvrdio te dobra serija u SuperSport HNL-u nastavila, trebat će i u subotu navečer svladati Goricu na Poljudu. "Bijelima" igra samo puni plijen.

Na uobičajenoj presici dan uoči susreta Gattuso nije htio previše otkrivati karte oko sastava, tek oko ozljeda. Zbog ozljeda u konkurenciji za nastup u utakmici protiv Gorice (subota 20 sati, prijenos MaxSport 1) neće biti Aleksandra Trajkovskog, Roka Brajkovića, Fahda Moufija... Jasno je da nema ni Rokasa Pukštasa koji će odrađivati suspenziju zbog zarađena tri žuta kartona. Umjesto Amerikanca na poziciji "desetke" najavio je Gattuso Yassinea Benrahoua ili Anthonyja Kalika. Već je odavno jasno kako je Australski Hrvat Kalik kao bespoštedni borac Gattusov miljenik, ali i Benrahou se nametnuo kroz posljednje susrete nakon vraćanja u momčad zajedno s Leonom Dajakuom. No, kup susret s Bilogorom 91 je ipak bio tek nešto malo jači trening. Zato vjerujemo da je bliže opcija da će se opet u prvih 11 naći Kalik. Iza njih očekuju se Ivan Rakitić i Filip Krovinović. Gattuso je rekao kako potonjeg ne vidi na poziciji iza napadača.

image

Anthony Kalik

Božidar Vukičević/Cropix

Nakon što je susret suspenzije zbog zarađenog crvenog kartona u derbiju s Dinamom odradio na kup gostovanju kod Bilogore 91, u kadar se vraća Ismael Diallo. Ako se Gattuso odluči pokušati zadržati što je moguće istu početnu postavu kao i u pobjedi u Maksimiru, na desnom beku bi opet mogao početi Dario Melnjak, a na lijevom Diallo. Alternativa je da opet na desnom beku zaigra povratnik Niko Sigur pa bi Melnjak preselio na svoju prirodniju lijevu stranu. Ili bi pak opet desno išao lijevak Šimun Hrgović.

image

Dario Melnjak

Duje Klarić/Cropix

U obraćanju medijima Gattuso je rekao da prvenstveno ipak vidi Sigura u veznoj liniji, no ovo bi bilo jednokratno rješenje. Zbog izostanka Pukštaša te dugoročno već pomalo zaboravljenog Mihaela Žapera kojeg nema više od pola godine, Sigura možda i za ovaj susret primarno vidi u vezi, kao opciju s klupe. Sve se kao situacija nešto popravlja po pitanju ozljeda, mnogi su bliže povratku na travnjak, ali Gattuso opet ne može za ovaj susret računati na čak petoricu, Moufija, Brajkovića, Trajkovskog, Žapera i kartoniranog Pukštasa. Nije to baš malo.

image

Stipe Biuk na kup susretu u Grubišnom polju
 

Ranko Šuvar/Cropix

Stoperski par koji ne prima pogotke Filip Uremović - Dominik Prpić ne mijenja se, ali vratio se i spreman je i Zvonimir Šarlija. Na ofenzivnim pozicijama očekuju se opet kao i u Maksimiru mladi Bruno Durdov desno, Stipe Biuk lijevo kojem bi to bio prvi prvenstveni start nakon povratka u Hajduk, te naravno Marko Livaja kao centralni napadač.

Biuk se vratio na Poljud na posudbu iz španjolskog Valladolida u pokušaju da stekne veću minutažu i napokon u kontinuitetu potvrdi svoj talent koji mu je svojevremeno i donio veliki 8,5 milijuna eura težak transfer u Los Angeles FC. Kalik će staviti glavu gdje drugi možda neće nogu, ali Biuku je to prirodnija pozicija i više može dati u ofenzivnom dijelu protiv momčadi koja će se na Poljudu vjerojatno prilično zatvoriti. Tek je eurogol Nike Jankovića u zadnjem kolu Rijeci donio pobjedu na teškom terenu u Velikoj Gorici, bez tog dalekometnog projektila tada bi momčad s Kvarnera u ogledu s idućim Hajdukovim protivnikom prosula dva boda.

Očekivani sastavi

Hajduk – Gorica

Split – Stadion Poljud. Utakmica 7. kola SuperSport HNL-a. Početak u 20 sati. Prijenos MaxSport 1.

Sudac: Dario Bel (Osijek).

Pomoćnici: Marjan Tomas (Vladislavci) i Ivan Janić (Ilok).

Četvrti sudac: Toni Dadić (Zagreb).

VAR: Ante Čulina (Zagreb).

AVAR: Ante Čuljak (Zagreb).

Hajduk (4-2-3-1): Lučić – Melnjak, Uremović, Prpić, Diallo – Krovinović, Rakitić – Durdov, Kalik, Biuk – Livaja.

Gorica (3-4-2-1): Radošević – Maloča, Krizmanić, Leš – Mikanović, Pajaziti, Pršir, Štiglec – Kapulica, Ndockyt – Kolar.

image

Trener Hajduka Gennaro Gattuso

Vojko Bašić/Cropix
image

Yassine Benrahou

Ante Čizmić/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 07:47