StoryEditor
Hajdukposljedice korone

Čeka se rasplet juniorske lige: Hajduk ima dva boda više, Dinamo utakmicu manje. HNS je na mukama, a što god odlučili netko će biti nezadovoljan

Piše Slaven Alfirević
2. svibnja 2020. - 16:12
Detalj iz susreta u kojem su Hajdukovi juniori nadjačali juniore Dinama 15. prosinca prošle godineVladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Priprema li HNS teren da Dinamo postane prvak? Lako je za seniore, tu dileme nema, ali o juniorima govorimo, na juniorskom terenu svi su uvjeti za novi zaplet bremenitih odnosa na relaciji Hajduk – HNS – Dinamo.

Na vrhu juniorske ljestvice je grop, a argumente da postanu prvaci u trenutku prekida prvenstva imaju i Dinamo i Hajduk! Budući da su zapeli poput ovnova na brvnu u pat-poziciji, bude li HNS odlučivao, u Poljudu misle kako će HNS pogurnuti opciju koja promovira – Dinamo?!

Pa bi treba UEFA urgirati.

Trenutačno stanje je takvo da je Hajduk vodeći sa 42 boda iz 17 utakmica, ali je Dinamo sakupio 40 bodova iz 16 utakmica. Jednu manje je odigrao. A bi li tu preostalu pobijedio? U Dugopolju?Prvenstvo juniora se prekida. Tko je prvak? Trebat će ga proglasit, jer prvak ide u Ligu prvaka. Dinamu paše da se u trenutku odluči po prosjeku bodova. To je upravo uradila Francuska sa svojim seniorima. Presjekla i sastavila tablicu s prosjekom osvojenih bodova.

U redu, ali to nije jedini kriterij koji propisuje UEFA i tu leži zametak nove burne rasprave.

Nizozemska za razliku od Francuske nije uzimala prosjek bodova, nego je prvaka odredila po trenutačnom stanju na ljestvici i gol-razlici koja je išla u prilog Ajaxu, makar je ajaksovce bodovno poravnati AZ svladao i ima bolji međusobni score.

UEFA ne diktira, preporuča, a zapravo je prepustila Savezima da odluče. A ako je odluka škakljiva i izaziva nelagodu kod aktera gubitnika, UEFA je spremna razmatrati žalbe i arbitrirati.

Koga će HNS prijaviti za prvaka? Hm. A važno je biti prvak juniorske lige, jer taj naslov, titula, vodi u juniorsku Ligu prvaka Europe.

I sad smo u nebranu grožđu, Hajduk ili Dinamo, nova (a)verzija prijepora.

Ako se uzme francuski način, prosjek bodova, onda je Dinamo prvak za tri stotinke, 2,50 kontra 2,47. Hajduk jest lider, ali s utakmicom više.

Međutim, zašto bi se uzeo taj kriterij? U Njemačkoj bi na primjer posegnuli za tablicom na kraju jeseni, a u tom slučaju Hajduk je jesenski prvak, bio je ispred Dinama. Korak je izgubio na proljeće, 1:1 s Rudešom.

Ako se gleda međusobni omjer prvak bi opet bio Hajduk. Svladao je Dinamo sa 1:0. Doduše, igrali su u Poljudu.

Najbolje bi bilo odigrati majstoricu (na kojem terenu), makar revanš u Maksimiru nakon Hajdukove 1:0 pobjede u Poljudu, ali nitko ne trenira, pa je ta želja iluzorna.

Iz Hajduka još ništa službeno ne komentiraju, ali će se oglasit idućih dana, neće dopustiti da HNS tek tako protumači zavrzlamu na način kako Dinamu odgovara.

Logično je i da HNS pozove u pomoć UEFA da ona kaže kako bi, neka arbitrira, pa neka se njenoj odluci povinuju svi, kakva god bila.

U kadetima je Dinamo prvak, a u pionirima Istra, tamo je situacija čista.

Sve će biti puno jasnije idućeg tjedna kad se sastaje Izvršni odbor HNS-a, a i Hajduk će se zacijelo oglasiti svojim stavom, trebala bi UEFA urgirati.

Kako stoje stvari

Trenutna situacija

1. Hajduk:  42 boda, 17 utakmica
2. Dinamo: 40 bodova, 16 utakmica

Formula prosjeka

1. Dinamo 2,50
2. Hajduk 2,47

Međusobni dvoboj:

Split: Hajduk – Dinamo 1:0

Jesenski prvak: Hajduk

#HAJDUK#DINAMO#HNS

Izdvojeno

03. srpanj 2020 09:00