StoryEditorOCM

Tko je ‘indijanski poglavica‘ na čiji stadion Hajduk ide? Bio je tako dobar da su ga sa 16 godina švercali za seniore

Piše Marko Bilić
19. listopada 2024. - 09:05

Sigurno ste se zapitali tko je Ivan Kušek Apaš? Odnosno, tko je on bio. Čovjek po kojemu je stadion u Koprivnici dobio ime. Tamo gdje će Hajduk u nedjelju pokušati nastaviti pobjednički niz i nakon gostovanja kod Slaven Belupa zadržati vodeću poziciju na tablici.

Ivan Kušek je koprivnička legenda. Rođen je 1932., iste godine kad i Aldo Drosina po kojemu se zove stadion u Puli. To su jedina dva stadiona u HNL-u koja nose nečije ime.

Kušek se rodio u Mihovljanu, a u Koprivnicu se njegova obitelj doselila kada je on imao 16 godina. Bio je izraziti ljevak, vezni igrač, sjajan tehničar, brz i eksplozivan, rasni strijelac. I već sa 16 godina toliko dobar da je igrao za seniore, "na crno".

"Mladi igrači nisu smjeli igrati za prvu momčad prije 17. godine. Morao je obaviti specijalistički liječnički pregled da bi mogao nastupiti, što znači da su ga tada "švercali" da igra za seniore", kazao je Branko Pleše, jedan od autora knjige o Slaven Belupu.

image

Ivan Kušek Apaš

Ivo Čičin-Mašansker

Kako je Ivan dobio nadimak Apaš? U to vrijeme popularni su bili kauboji i indijanci i Ivan se u svom društvu proglasio "poglavicom Apaša na Šoderici". Za one koji ne znaju Šoderica je jezero koje još nazivaju i Podravsko more.

Ivan Kušek Apaš je legenda nogometa u Koprivnici. Kažu najbolji igrač Slavena u povijesti. Za taj klub igrao je od 1948. do 1968. godine. Punih dvadeset godina oduševljavao je nogometnu publiku podravskog kraja.

Zvali su ga veliki klubovi, ali je Ivan uvijek ostao vjeran svom Slavenu i svojoj Koprivnici.

Bio je on svestrani sportaš, ne samo nogometaš. Bio je nastavnik tjelesnog odgoja, pokrenuo rukometni, atletski i skijaški klub u Koprivnici. Jednom riječju – legenda.

Zanimljivo, iako su rođeni iste godine i iako su ostavili duboke tragove nogometa u Koprivnici i Puli, Ivan Kušek Apaš i Aldo Drosina nikada nisu igrali jedan protiv drugoga.

image

Stadion Ivan Kušek Apaš

Srđan Vrančić/Cropix
image

Bijeli su se proljetos ovako radovali na stadionu u Koprivnici

Željko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 09:05