StoryEditorOCM
Domaći nogometsamo jedna pobjeda

Sprema se nova smjena u HNL-u? Upravi je prekipjelo, Nizozemac je na tankom ledu

Piše Goran Čičin-Mašansker/SN
2. rujna 2023. - 17:12

Utakmica s Lokomotivom vjerojatno će biti i posljednja koju je kao trener Slavena Belupa vodio Ricardo Moniz. Gosti s Kajzerice nisu odigrali neku veliku partiju, ali su bili pragmatični, dočekali su i iskoristili svoju šansu te su pogotkom tinejdžera Marina Šotičeka odnijeli puni plijen s Apaša i kupili malo mira uoči reprezentativne stanke, pišu Sportske novosti.

Protiv blijedog Slavena i to je bilo dovoljno, pa se stolica 59-godišnjeg nizozemskog stručnjaka u Miškininoj 10 opasno trese.

- Doživjeli smo prvi domaći poraz, čestitam suparniku. Crnac je bio 30 % naše produkcije i to smo trebali nadoknaditi. Nije nam uspjelo s Cascinijem, u nastavku smo promijenili formaciju u romb. Mislim da smo odigrali jedno od najboljih poluvremena, ali veliki talent Šotiček zabio je fantastičan gol, jedna pogreška je odlučila pobjednika. Kasnije smo uveli Ortiza i Borasa, još jednom smo pogodili okvir gola. Nismo bili dovoljno opasni prema naprijed, nadam se da ćemo dovesti još igrača, svi osjećamo da nam nedostaje kvalitete - govorio je Moniz na konferenciji za novinare nakon ogleda s Lokosima.

Morali smo ga upitati strahuje li za svoj posao, s obzirom na to da ga pojedini lokalni mediji već neko vrijeme “buše”. Nije to bez povoda, jer malo tko može biti zadovoljan s 18 primljenih pogodaka i tek šest osvojenih bodova u prvih sedam kola.

- Moj posao? Ignoriram lokalne priče, ne zanima me što ljudi izvana svojom negativom pokušavaju utjecati na ovaj dugoročni projekt. Ne, ja se ne bojim ničega. Vjerujem da ćemo s Claudemirom i Caimacovom te Božićem i Pllanom izgledati bolje - kazao je Moniz, koji se u samostalnoj trenerskoj karijeri rijetko gdje zadržao dulje vrijeme.

Primjerice, u Randersu je vodio tek devet utakmica, u 1860 Münchenu osam, a u Lechiji Gdanjsk devet. Prije Slavena je bio u mađarskom ZTE-u gdje je smijenjen prije kraja sezone, odradivši 33 utakmice uz prosjek od 1,39 osvojenih bodova po susretu. Najbolji posao napravio je osvajanjem dvostruke krune u RB Salzburgu, gdje je ipak imao odlično posložen sustav.

Iz neslužbenih izvora bliskih vodstvu kluba doznajemo da se u Koprivnici priprema njegova smjena. Već se vijeća i o modalitetima rastanka, informacija je to koja dovoljno govori o tome u kakvu se poziciju doveo Moniz nakon uvodnih sedam prvenstvenih kola.

Činjenica je da je Slaven ušao u veliku tranziciju između dvije sezone, promijenio je velik dio momčadi, neki od dovedenih igrača su tek prinove, a prodajom Ante Crnca suparnicima je dovoljno posvetiti punu pažnju Arbëru Hoxhi i velik dio problema je riješen. Moniz je doveden kako bi igrao napadački nogomet, njegov stil je visoki presing, no to mu dosad nije pošlo za rukom. Alibiji mu postaju sve slabiji, a nezadovoljstvo navijača je sve veće. Neko vrijeme pratila ga je sreća, no u petak mu je i ona okrenula leđa, Bosec i Boras pogađali su okvir gola.

Uprava, naravno, neće smijeniti sebe, niti više može napraviti značajnije promjene u rosteru (iako je nužno dovođenje još barem dva kvalitetna ofenzivca), pa će ceh kao i obično platiti nizozemski trener. Koji se kao prvi stranac na Slavenovoj klupi u hrvatskoj nogometnoj zbilji nije baš najbolje snašao, iako isključiva odgovornost za aktualnu situaciju ne može biti samo njegova...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:42