StoryEditorOCM
Domaći nogometomraženi rivali

Španjolska je Dalićeva najveća noćna mora: uzeli su nam Ligu nacija, izbacili nas s Eura, nanijeli nam rekordni poraz...

Piše Frane Vulas
16. lipnja 2024. - 21:58

Izbornik Hrvatske Zlatko Dalić ima noćne more od Španjolske. U Dalićevom mandatu Hrvatska je osvojila tri medalje na velikim natjecanjima što je spektakularan uspjeh. Ima izbornik srebro sa Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, broncu s Mundijala u Kataru četiri godine kasnije te srebro s lanjske završnice Lige nacija. Pored toga, u Dalićevom mandatu Hrvatska je upisala premijerne pobjede protiv reprezentacija koje prije nije mogla svladati, Francuske (iz ukupno tek desetog pokušaja) te Portugala (u osmom međusobnom susretu). Međutim, Dalić sanja Španjolsku

„Furija” nije za Hrvatsku nepobjediva, ali Dalićevoj Hrvatskoj je vjerojatno najomraženiji rival.

Na otvaranju ovogodišnjeg Eura Hrvatska je uvjerljivo poražena 0:3. Isti rival je Hrvatsku svladao i u finalu prošlogodišnje Lige nacija. Bilo je tada 0:0 nakon produžetaka, pa je udarcima s bijele točke slavila Španjolska 4:5. Za Hrvatsku penale u tom raspucavanju nisu zabili Bruno Petković (ni tada nije zabio Unaiju Simonu) i Lovro Majer.

image
Ante Čizmić/Cropix

Međutim, Španjolska je izbacila Hrvatsku i sa zadnjeg Eura. Igralo se 2021. godine, zbog toga što je prvenstvo odgođeno godinu dana zbog epidemije Covida-19. Hrvatska je u osmini finala u Kopenhagenu eliminirana od Španjolske poslije produžetaka. „Furija” je vodila 3:1, Hrvatska je pogocima Mislava Oršića i Marija Pašalića u finišu izjednačila u velikoj drami i susret odvela u produžetke. Onda je ipak bila bolja Španjolska s ukupnih 3:5. A taj se susret pamti i po nevjerojatnim gafovima i dekoncentracijama hrvatskih reprezentativaca, Joško Gvardiol je pio vodu dok je trajala igra pa smo primili gol, a Ante Rebić mijenjao kopačke.

Međutim, Španjolska je Hrvatskoj nanijela i najveći poraz svih vremena. Tih 6:0 u Ligi nacija u rujnu 2018. godine u Elcheu i dalje peče. Hrvatska je došla kao svjetski viceprvak, pa je dobila veliku pljusku. U Dalićevoj eri u ogledima sa Španjolskom Hrvatska ima četiri poraza i pobjedu, onih dramatičnih 3:2 u Maksimiru u Ligi nacija u studenome 2018. godine, uz pobjednički gol dvostrukog strijelca Tina Jedvaja u finišu susreta.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ukupno u 11 susreta s „furijom” Hrvatska ima tri pobjede, remi i sedam poraza. Ovo je četvrto Europsko prvenstvo zaredom na kojem smo igrali sa Španjolskom, uz učinak od jedne pobjede (2016. godine u skupini 2:1) i tri poraza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 21:58