StoryEditorOCM
Domaći nogometprije derbija

Prelaskom iz Rijeke na Poljud podigao prašinu: ‘Livaja i ja smo slični, ne daj Bože da mu se nešto dogodi...‘

Piše Jurica Radić/SN
27. rujna 2024. - 17:46

Mnoštvo je Riječana koji su osim za svoj klub s Kvarnera, igrali i za Hajduk. Trebala bi nam novinska stranica da ih sve nabrojimo, stoga smo iz “maca” uzeli Anasa Sharbinija, igrača koji je pored Nenada Gračana definitivno podigao najviše medijske prašine prelaskom s Kantride na Poljud prije 15 godina. Stigao je zajedno s bratom Ahmadom i zadržao se tri sezone na Poljudu. Danas je Anas igrač Rječine.

- Igramo Prvu županijsku ligu i baš mi je dobro. Teren mi je pet minuta od kuće, vratio sam se u svoj matični klub - ispričao je Anas za Sportske novosti.

Nosio je u Hajduku broj 99, a brat 9. U nedjelju namjerava poći na utakmicu, jer Rijeku gleda od Hajduka do Hajduka.

- Ha, ha... tako ispada. Zadnju sam gledao s Hajdukom u travnju ove godine. Imamo karte brat i ja, ali još nismo odlučili hoćemo li na Rujevicu.

Pošao ili ne, ali u svakom slučaju je jasno za koga će navijati.

- Rijeka je moj klub. Hajduk mi je puno pružio, lijepo mi je bilo u Splitu, ali u nedjelju navijam za Rijeku.

To ne znači da je uvjeren u pobjedu Rijeke.

- Ne vidim favorita. Obje momčadi su lošije krenule u sezonu, a onda su došle sebi nakon eliminacije iz Europe. Nedjeljna utakmica je pravi test za obje momčadi, jer Rijeka u posljednje vrijeme bolje igra na Poljudu, a Hajduk na Rujevici. Baš me zanima utakmica.

Kako ste doživjeli Gattusa na klupi Hajduka?

- Najveći uspjeh Gattusa je činjenica da je iz Livaje uspio izvući maksimum. Očito je da su jedan drugome “legli”, kako se kaže.

image
Vojko Basic/Cropix

Da ste igrač, ne bi vam bilo lako s Gattusom.

- Sigurno ne bi, ali kada je uspio naći zajedničku frekvenciju s Livajom, onda evidentno ima znanje. Livaja i ja samo slični, zato govorim. Međutim osjeti se da Gattuso razumije Livaju, a ovaj mu je uzvratio na najbolji način. Postoji međusobni respekt, jer ovako motiviranog i spremnog Livaju odavno nisam vidio. Međutim, imam dojam da Hajduk previše ovisi o Livaji. Znam, često se o tome piše, ali sve više je ovisan o Livaji. Zato ne daj Bože da se Livaji nešto dogodi.

Uz Livaju sve više jača utjecaj Ivana Rakitića na momčad Bijelih.

- Rakitić je uvijek isti. Uklopio bi se u momčad da je i tri lige niže. I tamo bi bio ponizan i pošten. Dosta znači momčadi i bit će sve bolji i bolji. Zna smiriti, odigrati u pravo vrijeme.

image
Jako Prkic/Cropix

Gdje se lomi nedjeljni jadranski derbi?

- I mene zanima taj odgovor. Rijeka će krenuti u pritisak, jer igra pred svojim navijačima, ali Hajduk će znati odgovoriti. Možda onaj tko bude imao sreće i više mudrosti, napravi posao u nedjelju. Baš ne mogu reći kome bih dao prednost.

U pozadini jadranskog derbija rasplet s novim trenerom dočekao je Dinamo.

Nenada Bjelicu ne poznajem, premda su mi ga svi hvalili. Po meni je najveća greška Dinama smjena Sergeja Jakirovića. Da je primjerice ostao Jakirović u Rijeci, bila bi Rijeka prvak prošle godine. U Dinamu je došao i odmah posložio ekipu, uzeo potom duplu krunu i momčad uveo u Ligu prvaka. Najmanje je Jakirović kriv za onih 2:9 u Allianz Areni. Od 10 puta bi Bayern dao šest-sedam komada Dinamu, jer golijadu redovno potpisuje i u Bundesligi. Jednostavno su takva snaga. Za mene je Jakirović jedan od dva-tri najbolja hrvatska trenera. Ali bez obzira na trenera, Dinamo je i dalje veliki favorit lige. Sve me nekako podsjeća na prošlu sezonu. Dinamo je najkvalitetniji, ima najširi igrački kadar. Kad tad će se podići, a liga je takva da se nema gdje gubiti ako se čvrsto postaviš.

Prvenstvo se dakle odlučuje u susretima terceta na vrhu?

- Prevelika je razlika u odnosu na ostatak lige, zato rješenje nude utakmice poput jadranskog derbija. Neizvjesne gdje detalji nose prevagu - zaključio je svoje izlaganje Anas Sharbini.

image
Damir Skomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 17:49