StoryEditorOCM
Domaći nogometSvježa krv

Ovo je sastav Zlatka Dalića koji će srušiti Italiju; do početka susreta može iznenaditi još samo s jednim igračem

Piše Frane Vulas
23. lipnja 2024. - 22:29

Hrvatska igra utakmicu biti ili ne biti. U posljednjem susretu grupne faze Eura Hrvatskoj je za prolazak u drugi krug natjecanja potrebna pobjeda protiv Italije u Leipzigu (ponedjeljak, 21 sat). Konačno se tako Hrvatska treba u ovom susretu od početka i postaviti, prvi put na turniru. Mora odigrati od prve minute hrabro, napadački, muški. Na tragu onoga kako je izgledala u drugim poluvremenima susreta protiv Španjolske i Albanije.

Hrvatska nema što čekati. Italiji odgovara i bod. Zbog toga Hrvatska mora biti ta koja će napadati od prve minute. Međutim, pritom ne smije i srljati, zbog toga što su Talijani izrazito opasni iz kontri, brzi. A Hrvatska u hitrini igrača baš i nije u samom europskom vrhu.

Vrh napada

Za očekivati je kako će stoga izbornik Zlatko Dalić napraviti neke promjene u odnosu na početni sastav iz susreta protiv Albanije odigranog u srijedu. Ne očekuje se revolucija, ali vjeruje se kako će barem tri igrača zamijeniti, ako ne i četiri. Ne samo zbog slabijih izdanja, forme, nego jednostavno u ovoj fazi turnira, na kraju teške sezone, momčad treba i osvježavati. Ali i taktički prilagoditi protivniku.

U vrhu napada umjesto Bruna Petkovića očekivao se Ante Budimir koji je svojim ulaskom razdrmao momčad u drugom poluvremenu susreta s Albanijom. Međutim, ne bi bilo iznenađenje ako bi u toj poziciji Dalić postavio Andreja Kramarića. Iskusni napadač jedan od je od raspoloženijih ofenzivaca hrvatske na tom turniru, majstor na malom prostoru, a protiv Talijana ga neće biti mnogo. U tom slučaju na krilnoj poziciji bi na jednoj strani mogli vidjeti Luku Sučića. Veznjak RB Salzburga trebao biti biti ta svježa krv koja bi mogla krenuti. A na drugoj vjerojatno i Mario Pašalić. Takav igrač koji zna ući iz drugog plana, odlično bi došao za probijanje betonskog bedema Talijana. Pored toga Pašalić većinu tih igrača vrlo dobro poznaje iz Serie A.

Hrvatska – Italija

Hrvatska – Italija

Leipzig – Stadion u Leipzigu. Utakmica 3. kola skupine B grupne faze Eura 2024. Početak u 21 sat. Prijenos HTV2.

Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska)

Pomoćnici: Hessel Steegstra i Jan de Vries (Nizozemska)

Četvrti sudac: Serdar Gözübüyük (Nizozemska)

VAR: Rob Dieperink (Nizozemska)

AVAR1: Pol van Boekel (Nizozemska)

AVAR2: Bastian Dankert (Njemačka)

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Perišić - Modrić, Brozović, Kovačić – Mario Pašalić, Kramarić, Sučić.

Italija (4-2-3-1): Donnarumma - Darmian, Bastoni, Calafiori, Dimarco - Cristante, Barella - Chiesa, Pellegrini, Zaccagni – Retegui.

Marcelu Brozoviću opasno prijeti da susret počne s klupe, ali nema sumnje da bi i u takvom scenariju imao važnu ulogu u drugom poluvremenu susreta. Međutim, vjerojatnije ja da će ga zbog njegovog iskustva, pogotovo dugogodišnjeg igranja u Serie A, zaustavljanja glavnih vedeta momčadi Luciana Spalettija, krenuti od prve minute. Najveća je enigma zadnja linija Dalićeve momčadi. Ona definitivno treba osvježenja.

Perišić ili Gvardiol?

Dalića najviše mori pozicija lijevog bočnog, ostaviti na njoj Ivana Perišića kao protiv Albanije, igrača koji se tek vraća u formu nakon teške ozljede križnog ligamenta, ili vratiti Joška Gvardiola, odnosno sve na tvorničke postavke s obzirom da je momčad za Euro uigravana na način da na lijevoj strani igra branič Manchester Cityja. Je li u tom slučaju onda konačno stiglo vrijeme da na poziciji stopera vidimo Martina Erlića?

U prvom susretu stoperski par činili su Josip Šutalo i Marin Pongračić, to je sve skupa izgledalo loše, baš kao i cijela momčad. Primili smo tri pogotka. U drugom susretu na stoperskim pozicijama su ordinirali Šutalo i Gvardiol. Ponovno to nije izgledalo nimalo uvjerljivo. Treća sreća? Sa Šutalom i Erlićem, isprobanim tandemom iz Lige nacija. Zajedno su na četiri susreta bili u stoperskom paru, u tim ogledima Hrvatska nije primila pogodak! Ili će Dalić kao sa Španjolcima opet posegnuti za Pongračićem, dati mu drugu šansu. Međutim, ključ je prije svega da igrači konačno odigraju čvrsto, agresivno, da budu blizu protivničkim igračima, a da u napadu odigramo brže, okomitije. Tko god igrao.

image
Gabriel Bouys/Afp

No, Dalić u praksi najčešće poseže za igračima kojima najviše vjeruje, senatorima, Pogotovo kada je situacija stani-pani. Zato, isto kao i u slučaju Brozovića, vjerujemo da će tako postupiti i ovaj put što se tiče Perišića. Pogotovo zbog toga što je Perišić zbog proboja strane i ubačaja opasniji igrač, kompatibilniji s Kramarićem. Josip Stanišić najbliži je poziciji desnog bočnog, što je i igrao u prvom susretu sa Španjolskom.

Problemi kod Talijana

U redovima Hrvatske već je ranije turnir zbog ozljede napustio Nikola Vlašić. A problem s ozljedom gležnja zarađenom na treningu imao je Domagoj Vida, preskočio je treninge u subotu i nedjelju. To bi ga po svemu moglo izbaciti iz konkurencije za ovaj ogled.

Lijevi bočni Talijana Federico Dimarco ima poteškoća s ozljedom, nastup nogometaša Intera je upitan zbog ozljede desne potkoljenice zarađene u susretu sa Španjolskom. Kalkulira se u talijanskim medijima kako bi u odnosu na utakmicu sa Španjolskom kada zaista napadački nisu pokazali gotovo gubitak mjesta u početnoj postavi prijeti napadaču Atalante Gianluci Scamacci, iskusnom Arsenalovom veznjaku Jorginhu koji nije na tragu igara s prošlog Eura kada je vodio Azzurre do trijumfa, odnosno Napolijevom desnom bočnom Giovanniju Di Lorenzu. Interov Matteo Darmian, Romin Bryan Cristante i napadač Genoe Mateo Retegui bi ih mogli zamijeniti.

Španjolska je Talijanima mnogo problema zadavala igranjem presinga. U tome se Azzurri uopće nisu snašli. Bilo bi dobro kada bi i Hrvatska barem u dijelu susreta prepisala taj recept. Pogotovo što Hrvatska nema taj luksuz da od početka ne krene ofenzivno, kao u prva dva susreta. Traži se kontrolirani juriš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 22:29