StoryEditorOCM
Domaći nogometstručno oko

Mislav Karoglan za ‘Slobodnu‘ detektirao glavni problem Hrvatske u debaklu: ‘Španjolska nas je iznenadila‘

Piše Slaven Alfirević
16. lipnja 2024. - 07:55

Nakon teškog poraza Hrvatske od Španjolske (0:3) u susretu 1. kola skupine B Europskog prvenstva u Njemačkoj, za stručni komentar smo nazvali bivšeg trenera Hajduka, Mislava Karoglana.

On nam je rekao:

"Ima dana kad ti sve krene naopako, bio je to baš takav dan za naše, na kraju ni kazneni udarac nismo iskoristili barem da smanjimo rezultat jer i gol-razlika može biti bitna. Taman kad smo se stabilizirali nakon početnog dijela utakmice u kojem su Španjolci ušli dominantno sa prepoznatljivom pozicijskom igrom i agresivnim reposjedom, dakle baš kad smo primirili događaje, dogodila se akcija u kojoj su nas probili po sredini terena. I primili smo gol nakon loših odluka u defenzivnoj tranziciji. Ukazalo je to na problem koji možemo imati u defenzivnoj tranziciji i sigurno će taj dio naš izbornik posebno analizirati, jer može bit ključan za ostatak turnira.

Naime, kad podignemo visoko naše bočne igrače, ne smijemo izgubiti balans momčadi, prevenciju da brzo krenemo u reposjed ili da se spuštamo na otvorenu loptu i usmjeravamo protivnika u bočne zone kad nemamo pritisak na loptu. Taj prvi gol baš smo primili iz takve situacije poremećene ravnoteže i rekoh, baš nas je presjekao.

Ukupno, rekao bih i da je konačni rezultat previsok, ali bolje da se desio sada nego poslije. Treba nam mir i pozitiva i izvući pouke iz svega. Najjači smo kad moramo.

image
Ante Čizmić/Cropix

Volio bih da se sa Španjolskom sastanemo još jednom tijekom ovog prvenstva, siguran sam da bismo imali šta reći u potencijalnom revanšu, jer ovo nije realna slika naših mogućnosti.

Ideja izbornika je bila da ulaskom Majera i Kramarića u sredinu imamo višak u sredini terena, a da Budimir veže dubinu dijagonalnim postavljanjem i napada dubinu sa daljeg stopera. Španjolska je nas možda malo iznenadila s visokim presingom gdje nisu dali vremena ni prostora našim igračima u izgradnji napada, tako da nismo mogli razigrati potencijalni višak u sredini terena.Treba svakako pohvaliti i igru Španjolske u prvom poluvremenu gdje su osim visokog presinga i okomite igre po oduzetoj lopti, nadogradili i svoju poznatu igru u posjedu gdje puno više koriste brzinu krilnih igrača po dubini, kao što su Williams i Jamal.

Međutim, glavu gore, ima tu još puno igre, sigurno ćemo rasti kako turnir bude odmicao, pobjedom protiv Albanije sve će izgledat puno svjetlije."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 07:56