StoryEditorOCM
Domaći nogometorginalna poruka

Ma koji špageti, ‘janje better then pasta‘; zbog navale ‘zombija‘ Hrvata kafići su prepisali taktiku od Italije

Piše Frane Vulas
24. lipnja 2024. - 14:04

Prvi dolazak u ponedjeljak oko podne na Marktplatz u centru Leipziga imao sam samo jedan komentar. Kada sam po izlasku na trg vidio brojne hrvatske navijače koji su već jako dobro čuli i dok smo se približavali trgu, uz pjesmu, zastave, baklje pomislio sam:

- Pa dobro, jesu li ovi ljudi uopće sinoć odavde i otišli!

Kako smo ih večer prije, u nedjelju, ostavili, tako smo ih sutradan tu na istom mjestu i našli! Brojni hrvatski navijači već su od ranih jutarnjih sati okupljali na trgu. Kao u filmovima katastrofe kada zombiji bauljaju prema još uvijek rijetkim živim ljudima, tako u gradovima gdje igra Hrvatska mamurne spodobe u kockicama već od jutra bauljaju gradom u smjeru odakle dolazi pjesma, skandiranje.

Pjevalo se, skandiralo, palile se baklje. Opet su policijske snage stigle također u velikom broju. Snimali su s okolnih marica sve što se događa. Posebno su „alergični” bili na paljenje baklji, dimnih kutija. Opet su upozoravali na to, ali i hrvatski navijači imali su svoj megafon kojim bi se povela pjesma.

- Večeras je naša fešta, večeras se vino pijeee... - orilo se centrom Leipziga. U zraku se vitlalo štakama, stolicama iz kafića... a još su nas dugi sati dijelili od utakmice, kamoli od potencijalne pobjede.

image
Ante Cizmic/Cropix

Repertoar je ponovno bio šarolik.

- Mata je rođen jedne nedjeljeee... - pjevalo se. Stigla je i harmonika. Kitilo se harmoniku kao da smo na slavonskom piru, što po repertoaru pjesama, što po novčanicama eura na harmonici.

- Moja domovinaaaa, ima snagu zlatnog žita, ima oči boje mora, moja zemlja Hrvatska...

Okitili su hrvatski navijači i zastavama sve okolne kafiće, štekate. Talijani su u ovom dijelu grada bili malobrojni i uglavnom mirni kao bubice.

- Malo vas je... - skandirali su hrvatski igrači, pa počastili uvredom, usporedbom kolege s druge strane Jadranskog mora.

- Ponovili su Hrvati performance sa špagetima koji je postao viralan prije susreta Albanije i Italije, nema gdje se nije vrtio taj video. Slomili su pred kamerama špagete da pokažu kako će Azzurri proći u ovom susretu. Ali to je bilo samo zagrijavanje. Kao u legendarnoj reklami, to nije bilo sve. Otišli su hrvatski navijači još korak dalje. Jedan navijač bio je apsolutni hit sa porukom na kojoj je stajalo:

- Janje better then pasta!

Na njoj je čak bila i fotografija janjeta kako se vrti i pizze. To je to. Vrh. Sviraj kraj. Ne treba se ni igrat utakmica, ona je višak. Kad jaganjci utihnu, čuju se hrvatski navijači.

- Joj da je sad paprčnjak – vikao je jedan navijač.

A onda su Hrvati otišli još jedan veliki korak dalje. Stigla je i nova poruka Talijanima. Drugi navijač je nosio poruku:

- Rimac better then Ferrari!

image
Ante Cizmic/Cropix

Svašta navijačima pada na pamet. Talijani di ste sada?!

Večer prije igrala je Njemačka, doduše ne u Leipzigu, ali smo očekivali da će i Nijemci pratiti svoje u velikom broju na malim ekranima. Bilo ih je u fan zoni, u nekim kafićima se organizirano gledalo, ali ovaj dio grada je potpuno pripao Hrvatima. Spremali su se hrvatski navijači i za korteo prema stadionu, razvijanje velike zastave navijača iz Crikvenice. Jedan navijač kojeg smo vidjeli i u Berlinu u masi navijača u hrvatskoj fan zoni stigao je u invalidskim kolicima.

Njemački konobari su u velikom strahu od Hrvata u nekim kafićima naplaćivali naručena pića čak i prije nego bi izručili narudžbu. Što je sigurno, sigurno je! Kafići su u strahu od Hrvata isto igrali bunker kao što se očekivao od Talijana.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 20:05