StoryEditorOCM
Domaći nogometsve nam je objasnio

‘Ludi‘ Portugalac navija za Hajduka i Hrvatsku, stigao s najboljim prijateljem Talijanom: ‘Kad ove godine nismo...‘

24. lipnja 2024. - 13:30

Portugalac koji navija za Hajduka i Hrvatsku stigao je u Leipzig na utakmicu zajedno s najboljim prijateljem Talijanom! Luđe od ovoga teško može biti, a u kontekstu sraza Hrvatske i Azzurra u ponedjeljak navečer, ključne utakmice „kockastih” na Euru.

Na jednom od glavnih trgova Leipziga Marktplatzu hrvatski navijači su od ranih jutarnjih sati napravili fantastičnu atmosferu. Talijani su bili malobrojni. Ali među brojnim hrvatskim navijačima, naletjeli smo i na jednog Talijana. U početku smo pomislili kako je u pitanju druženje navijača koji su se tu na dan utakmice Hrvatske i Italije upoznali u Leipzigu, ali je priča zapravo mnogo dublja.

- Ja sam Portugalac Amadeu, živim u Stuttgartu, navijač sam Hrvatske i Hajduka! Stigao sam ovdje zajedno sa svojim najboljim prijateljem Alessandrom - predstavio nam se na gotovo tečnom hrvatskom jeziku novi prijatelj Amadeu Fernando Ferreira. Rodom je iz Porta, ali u srcu su mu Hajduk i Hrvatska. Nismo mogli vjerovati kako dobro govori hrvatski jezik. Čak i onako priča po dalmatinski. Kao dokaz je u jednom trenutku izvadio i osobnu kartu kako bi nam dokazao svoju nacionalnost.

Potom nam je pojasnio odakle ta ljubav prema Hrvatima i klubu s Poljuda.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Portugalac sam, ali od 1994. se družim s Hrvatima, već 30 godina. Navijač sam Hajduka. Moja bivša žena je iz Skradina kod Šibenika. Vjenčali smo se u šibenskoj katredrali. Sada imam novu iz Starog Petrovog sela kod Nove Gradiške – ispričao nam je Amadeu.

Ti onda znaš što vrijedi i ne mijenjaš nacionalnost svojih supruga?

- Ha, ha... Samo Hrvatice! Vjera na prvom mjestu.

Potom nam je predstavio Alessandra.

- Ovo je moj najbolji prijatelj Talijan. Znamo se više od 20 godina – rekao je o frendu iz Stuttgarta.

image
Ante Čizmić/Cropix

Kako si počeo navijati za Hrvatsku?

- Za vrijeme rata sam se 1994. godine družio s Dalmatincima. Poslije sam imao samo cure iz Hrvatske – priča nam Amadeu, koji uz Hrvatsku i Hajduk navija i za Porto.

A Hajduk? Kako se rodila za ljubav?

- Za Hajduka ko za Boga... - počeo je Amadeu pjevati.

- Pamti derbi iz 2004. godine kad smo pobijedili Dinamo 4:1 na Poljudu...

image
Ante Čizmić/Cropix

Pitali smo ga potom pitanje svih pitanja. Kad će Hajduk konačno ponovno biti prvak?

- Ako nismo bili ove godine stvarno ne znam kad ćemo bit, jebate led – rekao je Amadeu uz čestu splitsku psovku/poštapalicu.

- Prije se govorilo da se sve unaprijed zna, livo-desno. Ove godine se baš moglo... - žali i Amadeu za propuštenom velikom prilikom zbog toga što je Hajduk bio jesenski prvak pa se potom baš sve raspalo. A onda su on i Alessandro s ekipom prijatelja zapjevali.

- Mi smo danas došli da uživamo, a Hrvatska će dobiti 2:1 – poručio je Amadeu.

- Bit će 2:1 za Italiju – uzvratio je Alessandro, uvalio kontru iz talijanskog bunkera, baš kao što se očekivalo i na terenu.

- Kad se sjetim, suza krene, zamirišu uspomene... - povukao je Amadeu pjesmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 13:33